Engellinin araç çilesi! Bayilerde var ama satın alamıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Engellinin araç çilesi! Bayilerde var ama satın alamıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bazı bayilerin engelli bireylere bilinçli olarak araç satmak istemediği iddia ediliyor. Çünkü raporla alınan bu araçların teslimat süreleri ve prosedürler uzun sürüyor. Bayiler ise elindeki aracı bir an önce nakde çevirmek istiyor. Başvurular “araç yok” bahanesiyle reddedilirken kimi bayiler de açıktan para talep ediyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Engelli bireylerin sıfır araba alım limitleri 1 milyon 591 bin liraya yükseldi. Ancak engelliler araç bulamamaktan şikâyetçi. İddialara göre bazı bayiler engelli bireylere araç satmaya yanaşmıyor. Neden olarak ise “Bayi bir engelliye araç sattığı zaman vergi dairesinden onayın gelmesi 10 günü buluyor. Bu bayi için uzun bir süre çünkü hemen satıp nakit ödeme almak istiyor. Vergi dairesi onayı geldikten sonra aracı kullanacak kişilerin belirlenmesi ve bunun ruhsata işlenmesi süreci de 3 iş günü sürüyor. Öte yandan araba için sıraya yazılan bir engellinin vefat etmesi veya alımdan vazgeçmesi gibi durumlarda iptal prosedürü vakit alıyor” sebepleri gösteriliyor. Kısacası bayi engelli satışlarını angarya olarak görüyor.

Engellinin araç çilesi! Bayilerde var ama satın alamıyor

SIKÇA ŞİKÂYET ALIYORUZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin “Bazı bayiler engelli vatandaşlara araç satmak istemiyor. Konuyla ilgili uzun süredir şikâyetler geliyor. Çeşitli gerekçelerle reddediyorlar. Konuyla ilgili bakanlığın denetimlerini artırmasını tavsiye diyoruz” dedi. Fırsatçı bayilerin engellilere araç satmak için açıktan para talep ettiğini de ifade eden Şahin “Örneğin 1 milyon liralık bir otomobil için bayi ‘araba yok’ diyor. Ancak açıktan 100 bin lira daha verirseniz arabayı hemen teslim ediyorlar. Sivas’tan böyle bir şikâyet aldık. Engelli birey arabanın anahtar teslim ücretini bayiye yapmış, açıktan verilen parayı ise bayide çalışan başka birinin üzerine yaptırmışlar. Tabii çalışan parayı çekip patronuna veriyor. Burada iki mağduriyet oluşuyor, hem engelliler hem de bayilerde çalışanlar. Çalışan kişi zimmetine para geçirmiş gibi oluyor” diye konuştu. 

BAYİLERE KOTA KONULMALI

Engelli Bireyler Dayanışma Platformundan gazetemize yapılan açıklamada ise “Üyelerimizin birçoğu aynı sıkıntıdan şikâyetçi. Zaten üst limit çok düşük. Şimdi 2024 yılında bu rakam 1 milyon 591 bin liraya çıkarıldı. Ancak araç yok. Normal tüketiciye araç var, ama engelliye yok. Çünkü bizleri angarya olarak görüyorlar. Normal bir tüketici ile ticareti 1 gün sürerken, engelli bir bireyin arabayı teslim alması 15 günü buluyor. Bayiler bu uzun süreleri beklemek istemiyor. Ellerindeki araçları hızlıca çıkarıp parayı nakde çevirmeyi düşünüyorlar. Mutlaka bakanlık bu konuya el atmalı. Ayrıca bayilerin stoklarında bulunan araçların yüzde 5’i engelli bireylerin satışı için ayrılmalı” ifadelerini kullandı. 

ENGELLİ RAPORLARI SUİSTİMAL EDİLİYOR

Engelli raporu ile araç satışı uzun yıllardır suiistimal edilebiliyor. Bazı engelli ailelerin bu raporları kullanarak araç aldıkları ve engelli bireyin faydasına olmayan durumlarda kullandıkları biliniyor. İlgili bakanlıklar konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan şikâyetler çerçevesinde; şayet alınan araç engelli kişinin yararına kullanılmıyorsa ÖTV talep ediliyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili “Yüzde 90 engelli raporu bulunan kişi aracı zaten kendisi kullanamaz. Bu nedenle aile yakınları aracı alıp, engelli bireyin ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor. Ancak bazı kötü niyetli kişiler bu raporları kullanarak araba alabiliyor” diyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...