Modern tarım teknikleri kullandı! Üzüm, biber, Antep fıstığı.. 17 ayda tonlarca ürün elde etti

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Modern tarım teknikleri kullandı! Üzüm, biber, Antep fıstığı.. 17 ayda tonlarca ürün elde etti

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Adıyaman'da, modern telli terbiye sistemi ve damlama sulama sistemi kuran çiftçi ilk yılında 10 ton üzüm, aynı yıl yaklaşık 30 ton biber elde etti. Asıl amacının Antep fıstığı üretmek olduğunu söyleyen çiftçi, "projenin bütün çiftçilerimiz tarafından uygulanmasını istiyorum" diye konuştu.

Adıyaman'ın Samat ilçesine bağlı Çiçek köyünde Ercan Avcı isimli çiftçi aynı tarlada Antep fıstığı, üzüm ve biber yetiştirdi.  Modern telli terbiye sistemi ve damlama sulama sistemi kuran çiftçi, 17 ayda üzüm geliri elde etti. Çiftçi bununla da kalmayıp bağ ve fıstık fidanlarına zarar vermeyecek şekilde biber ekti.

10 TON ÜZÜM ELDE ETTİ

Çiftçi Avcı, 10 dönümarazide 800 kök üzüm fidanından ilk yılında 10 ton üzüm elde etti.  Yine aynı yıl yaklaşık 30 ton biber elde ettiği bahçeye diktiği Antep fıstıklarını aşıladıktan sonra onlardan da ürün almaya başlayacak. 

Bir eğitimci olan Ercan Avcı isimli çiftçi, maksadının dar alanda yüksek gelir elde etmek olduğunu, böyle bir sistemi çevredeki vatandaşlara öğretmek istediğini ifade etti.

ASIL AMACIM ANTEP FISTIĞI YETİŞTİRMEKTİ

Ercan Avcı, "Kuru tarımdan sulu tarıma geçme kararı aldım. İnsanlara örnek olmak istedim ve 17 ay önce diktiğim bağdan ilk ürünü elde ettim. Damlama sulama sistemi ile sulama yapıyoruz. Üzümlerimiz hem iç piyasada tüketilir hem de ihracata uygundur. Dördüncü yılda 100 kilogram elde edilebilen bir türdür. Bağımız ikinci yılda kendini amorti ediyor. Bağların arasına da biber ektik ve bununla birlikte 10 aileyi de istihdam etmiş oluyoruz.

Modern tarım teknikleri kullandı! Üzüm, biber, Antep fıstığı.. 17 ayda tonlarca ürün elde etti

Asıl amacım Antep fıstığı yetiştirmektir. Diktiğim fidanlar gelecek yıl aşılanacak ve yedinci yılında meyve verecek. 15 yıldan sonra üzüm bağlarımızı sökecek ve sadece Antep fıstığı yetiştireceğiz. Şu anda Adıyaman piyasasında biber ve üzümlerimizi pazarlıyoruz. Bu üzümün bir özelliği de Ocak ayına kadar dalında kalıyor olmasıdır. Örnek bu projemizin bütün çiftçilerimiz tarafından uygulanmasını istiyorum" diye konuştu.

DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ NEDİR?

Damla sulama yönteminin esası, topraktaki nem eksikliği ve yetiştirilen bitkide stres oluşturmadan, her seferde az miktarda sulama suyunun sık aralıklarla bitki kök bölgesindeki toprağa verilmesidir. Derine sızma veya yüzey akışı ile su kaybı olmaz.

MODERN TELLİ TERBİYE SİSTEMİ NEDİR?

Asmalarda düzgün ve kuvvetli bir gövde ile onun üzerinde değişik sayıda kol oluşturarak kuvvetli ve dengeli bir gelişme sağlamak ve kaliteli ürün elde etmek. Yüksek gövdeli ve tele alınmış şekiller oluşturularak taze sürgünleri geç don ve rüzgâr zararlarından korumak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...