Enerji Bakanı Fatih Dönmez: Nadir elementten 220 milyon dolar gelecek

- Güncelleme:
Enerji Bakanı Fatih Dönmez: Nadir elementten 220 milyon dolar gelecek

Ekonomi Haberleri

Eskişehir Beylikova’da NTE üreten pilot tesisin işletmeye alındığını belirten Bakan Dönmez, “Tesis, yıllık 1.200 ton üretim yapıyor. Endüstriyel tesise geçtiğimizde 570 bin ton üretim yapacağız. Bu tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık bir gelir bekliyoruz” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Doğalgaz ve petrolde her geçen gün keşiflerine yenilerini ekleyen Türkiye, madenlerde de elini güçlendiriyor. Nadir Toprak Elementleri (NTE) gün yüzüne çıkarılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir Beylikova’daki dünyanın ikinci büyük Nadir Toprak Elementleri (NTE) sahasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Dönmez, endüstriyel tesisin kurulmasıyla buradan yıllık 220 milyon dolarlık gelir sağlanacağını söyledi. Bakan Dönmez, “Bu sahadaki toplam rezerv miktarı, 694 milyon ton. Pilot tesis işletmeye alındı, yıllık 1.200 ton üretim yapıyor. 4 milyon dolarlık bir yatırımla bu tesisi elde ettik. Endüstriyel tesise geçtiğimizde, yıllık 570 bin ton üretim yapacağız. 300-350 milyon dolarlık bir yatırımla bunu gerçekleştireceğiz. Bu tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık bir gelir bekliyoruz” dedi.  

GABAR’DA 2-3 YILDA 100 KUYU AÇILACAK

Şırnak’taki petrol keşfiyle ilgili konuşan Dönmez, “Şu anda Türkiye’de kamu ve özel sektörün günlük üretimi 80 bin varil. Bu sahayı devreye aldığımızda iki katından daha fazla bir üretim artışı sağlamış olacağız. Sadece bu saha, tek başına Türkiye’deki petrol ihtiyacının yüzde 12’sini karşılama kapasitesine sahip. 2-3 yıl içerisinde, sahanın tamamında 100 kadar üretim kuyusu açacağız” diye konuştu. Türkiye’nin 60 yılı aşkın süredir hayali olan nükleer santral konusuna değinen Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali’nde artık son virajın alındığını ifade etti. Dönmez, “Nükleer yakıtlar tesise geldi. Bir yıl içerisinde elektrik üretimine geçilecek. Akkuyu NGS, Türkiye’nin en büyük yatırımı ve yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım. Burada kullanılacak malzemelerin yüzde 25-30’luk kısmı da Türkiye’den sağlanıyor. Dört reaktör de devreye girdiğinde, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek kapasiteye ulaşmış olacak” bilgisini verdi.

17 NTE’NİN 10’U BEYLİKOVA’DA

Türkiye’nin NTE üretimi yapan ülkeler arasına gireceğini ifade eden Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer de “NTE; savunma sanayi, cam sanayi, mıknatıslar gibi alanlarda uydu haberleşmesinde, akıllı füzelerde, araç parçalarında ve ‘hard disc’lerde, petrol rafinerilerinde ve sensörlerde kullanılıyor. Yüksek teknolojilerde kullanılmadığı yer yok gibi” dedi. Öte yandan Beylikova’da dünyadaki 17 nadir toprak elementinin 10’u bulunuyor. Bunlar; Seryum, Lantan, Neodimyum, Prasedimyum, İtriyum, Skaniyum, Samaryum, Erbiyum, Promethium ve Dysprosium.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...