Son dakika! ABD'de istihdam beklentinin altında kaldı, işsizlik ise çoğaldı: İşte dolar ve altından ilk tepki

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son dakika! ABD'de istihdam beklentinin altında kaldı, işsizlik ise çoğaldı: İşte dolar ve altından ilk tepki

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Dolar ve altının yönünü belirleyecek ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Ekim ayında istihdam beklentileri karşılamadı, işsizlik ise çoğaldı. İşte dolar ve altında son durum...

Son dakika haberi: ABD tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Ekim ayında istihdam beklentileri karşılamadı, işsizlik ise çoğaldı. 

İSTİHDAM BEKLENTİLİN ALTINDA KALDI

Aylık olarak saatlik kazançlarda yüzde 0,2'lik artış görülürken, bu veride yıllık artış yüzde 4,1 oldu. Ekonomistlerin beklentisi istihdam artışının 180 bin, işsizliğin ise yüzde 3,8 seviyesinde kalacağı yönündeydi.

Ekim ayında istihdam, sağlık hizmetleri, kamu ve sosyal destek sektörlerinde artarken, grevler nedeniyle imalat sektöründe azaldı.

Tarım dışı istihdama ilişkin ağustos ve eylül ayı verilerinde ise revizyona gidildi. Buna göre, tarım dışı istihdamdaki artış ağustos için 227 binden 165 bine ve eylül için 336 binden 297 bine düşürüldü.

İŞSİZLİK ORANI YÜKSELİŞ KAYDETTİ

ABD'de işsizlik oranı ise ekimde 0,1 puan artarak yüzde 3,9'a yükseldi. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen işsizlik oranının bu dönemde eylülde olduğu gibi yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Ülkedeki işsiz sayısı, ekimde 146 bin kişi artarak 6 milyon 506 bine yükseldi. İş gücüne katılım oranı bu dönemde 0,1 puan azalışla yüzde 62,7'ye geriledi. Haftalık ortalama çalışma saati 34,3'e düşerken, ABD Merkez Bankasının (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,2 artarak 34 dolara çıktı. Piyasa beklentileri, ortalama saatlik kazancın, söz konusu dönemde eylülde olduğu gibi yüzde 0,3 artması yönündeydi.

ALTIN FİYATLARI SERT YÜKSELDİ

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılamamasının ardından altın fiyatları sert yükseldi. Veri öncesinde 1987 dolardan işlem gören Ons altın, 27 Eylül'de gördüğü 2000 dolar seviyesini aştı. Spot altın veri sonrasında 2004 dolara kadar yükseliş gerçekleştirdi. Ons gümüş de artarak 23 doların üzerine gelmeyi başardı.

Gram altın ise 1815 TL'den hızlıca 1827 TL seviyesine yükseldi.

DOLAR ENDEKSİ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Fed kararından önce 107 puana yaklaşan dolar endeksi, istihdam verileri öncesinde 106 puanın üzerinde yatay seyrediyordu. Verilerin açıklanmasının ardından endeks hızlıca 105,42 puana geriledi.

28 TL'nin üzerinde adım adım ilerleyen Dolar/TL yeni güne 28,3790 TL'den başlamıştı. Veri öncesinde 28.40 TL'nin üzerine çıkan Dolar/TL kuru verinin ardından 28.4074 TL'den işlem gördü.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...