Altın fiyatları için rekor tahmin: Fed ürkütmedi, 2100 dolar yoluna girdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
- Güncelleme:
Altın fiyatları için rekor tahmin: Fed ürkütmedi, 2100 dolar yoluna girdi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ekonomim

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından altın fiyatları yükseliş eğilimini sürdürüyor. Fed'in şahin mesajlarının ikna edici olmadığını söyleyen uzman analistler, Ons altının 2100 dolar yoluna girdiğini iddia etti.

Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik risklerle yükselişe geçen ve 2.000 dolar eşiğini aştıktan sonra 30 dolar birden düşen altın fiyatları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararıyla yeniden yükselişe geçti. Altın fiyatlarının kritik eşiğin üstünde rekor serisine devam edip etmeyeceği merak edilirken, uzmanlardan peş peşe rekor tahmin geldi.

ALTIN ŞAHİN FED'E RAĞMEN YÜKSELDİ

Eylül ayında politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutan Fed, Ekim-Kasım toplantısında da bu kararını değiştirmedi. İki ay üst üste politika faizini sabit tutan Fed Başkanı Jerome Powell, şahin mesajlarla piyasalara yön verdi.  Powell, faiz indirim sürecine henüz başlamayacaklarının altını çizerken, Ons altın hızlı bir şekilde toparlandı ve 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine geri gelerek 1.986 dolara kadar çıktı. Ons altın dünkü işlemlerde 1983-1987 dolar aralığında işlem gördü.

FED YATIRIMCILARI İKNA EDEMEDİ

Ekonomim'de yer alan habere göre OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, Fed’in şahin tavrını sürdürdüğünü ancak piyasaları korkutacak kadar şahin olmadığını söylüyor. Uzman, “Fed önümüzdeki aylarda faiz artırımı ihtimalini göz ardı etmedi, ancak takas sözleşmeleri yatırımcıların ikna olmadığını gösterdi. Fed şahin bir tutum sergilemeye çalıştı ancak Wall Street bu döngüde ilave sıkılaştırmanın olacağına inanmıyor” diyor.

Altın fiyatları için rekor tahmin: Fed ürkütmedi, 2100 dolar yoluna girdi

SEÇİMLER JEOPOLİTİK RİSKLERİ ARTIRABİLİR

State Street’ten George Milling- Stanley de jeopolitik belirsizlik ve Fed’in ‘uzun süre daha yüksek’ yaklaşımı yüksek altın fiyatlarını destekleyeceğini söylüyor. Daha uzun süre yüksek faiz oranlarının hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini ve altına cazip kılacağını düşünen analiste göre yaklaşan ABD seçimleri bir diğer risk. Uzman isim, “Gelecek yıl ABD’de başkanlık seçimleri gelecek yıl var ve işler çirkinleşmeye yatkın. Bu, dünyadaki jeopolitik gerilimin seviyesini artıracak. Baktığınız her yerde çok fazla endişe var ve bunun yakın zamanda ortadan kalkacağını düşünmüyorum. Bu altın için pozitif” ifadelerini kullandı.

ALTIN 2100 DOLAR YOLUNA GİRDİ

Finans şirketi AG Thorson, altında önemli bir aşamaya gelindiğini söylüyor. Şirketin analizinde, “Geri çekilip altın grafiğine baktığınızda güçlü bir yükseliş kurgusu görüyoruz. Düşüş eğilimi tamamlanıyor, önümüzdeki aylarda yukarı yönlü bir kırılma bekliyoruz. 2.100 doların üzerindeki bir yükseliş yaşanabilir. Bu da 2024’te güçlü bir yükselişi tetikleyebilir” deniliyor.

Commerzbank da 2024 sonu altın fiyatı için tahminini 2.100 dolar/ons olarak belirledi.

TD Securities Emtia Stratejisi Başkanı Bart Melek benzer bir yorum yapıyor. Melek, “Merkez bankaları tarafından yapılan sürekli ve sağlam altın alımları, son düşüş trendi sırasında altın fiyatları için sağlam bir zemin sağladı. Bu alımlar, değerli metali yeni yılda tüm zamanların en yüksek seviyeleri 2.100 dolara taşıyan temel itici güç olacak” değerlendirmesi yaptı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...