Türk bankaları için olumlu sinyal: S&P Global'den yıl sonu kur tahminini 40 TL'ye yükseltti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Türk bankaları için olumlu sinyal: S&P Global'den yıl sonu kur tahminini 40 TL'ye yükseltti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'ye ilişkin çarpıcı bir analiz geldi. Türk bankacılık sektöründe risklerin azaldığına vurgu yapan S&P Global, görünümü negatiften durağana çevirdi. Kuruluş aynı zamanda Dolar/TL tahminini 40 TL'ye çıkardı.

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türk bankacılığına yönelik dikkat çeken analiz yayımladı. S&P, bankacılık sektöründeki görünümü durağana yükseltirken, Dolar/TL tahminini 5 TL artırarak 40 TL'ye yükseltti.

TÜRK BANKALARININ GÖRÜNÜMÜ DURAĞANA ÇEVRİLDİ

Türk bankalarında risklerin bir miktar düzeldiğini belirten S&P Global Ratings, yayımladığı bankacılık sektörü değerlendirmesinde ekonomik ve sektör risk trendleri açısından görüşlerini “negatiften” “durağana” değiştirdiğini belirtti.

Kurum kısa vadeli risklerin özellikle Türkiye’nin cari denge pozisyonunun halen zayıf olması sebebiyle yüksek kalmayı sürdüğünü kaydetti.

Kurumun değerlendirmesinde “Jeopolitik riskler veya mevcut ortodoks politikalardan geri dönüş finansal istikrara zarar verebilir. Bu, daha zayıf yabancı ve yurtiçi güvenini yansıtmak, mevduat dolarizasyonunda yeniden artış ve lira üzerinde ek baskı şeklinde kendini gösterebilir. Ek faiz artışlarını içeren baz senaryomuzda önümüzdeki çeyreklerde nominal kredi büyümesinin keskin bir şekilde düşmesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

DOLAR BEKLENTİSİ 40 TL'YE YÜKSELDİ

Eylül ayında yayımladığı raporda 2024 yılında Dolar/TL için 35,00 TL seviyelerini öngören S&P Global, yeni analizinde Dolar/TL’nin gelecek yıl 40 TL'ye ulaşmasını beklediğini açıkladı.

Türkiye büyüme beklentisini 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirleyen kurumun ortalama TÜFE tahminleri ise 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48.

Kurum bankaların kredi kayıplarının 2024’te yaklaşık yüzde 3,5 olacağını, tahsili gecikmiş alacak oranının ise yüzde 4-yüzde 5 civarına yükseleceğini öngördü.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...