Ulaşım ve iletişime 20 yılda 250 milyar dolarlık yatırım

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ulaşım ve iletişime 20 yılda 250 milyar dolarlık yatırım

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Devlet 20 yılda iletişim ve ulaşımı 250 milyar dolarlık yatırımlarla yeniden yapılandırdı, önümüzdeki 30 yılı da planladı. 2.747 proje arasında ise İstanbul, özel bir yer tutuyor. Kanal İstanbul ile finansın merkezi İstanbul 'dünyanın yeni lojistik üssü'ne dönüşecek. Boğazlardan elde edilen gelirler de 35 milyon dolardan 185 milyon dolara çıkarılacak.

HABER MERKEZİ / ANKARA - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 20 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında, güncellenen emtia fiyatlarını dikkate alındığında, 250 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlık bütçesiyle ilgili bilgi veren Uraloğlu “Bugüne kadar 42 milyar dolar tutarında Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) projesini hayata geçirdik. 6 milyar dolar tutarındaki projelerimiz de sürüyor. Yatırım portföyümüzde 2.747 proje var. 2053 vizyonumuzla ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık” dedi.

“ANKARA-İSTANBUL 80 DAKİKA”

Demir yolu yatırımlarıyla ilgili konuşan Uraloğlu “Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi 344 kilometre olup, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz” diye konuştu. Uraloğlu, Orta Koridor’un güzergâhlarından Zengezur Koridoru’ndan geçecek demir yolunun, Türkiye sınırlarındaki 224 kilometrelik kesiminin ihalesini yaptıklarını ifade etti.

1.000 KİLOMETRE YENİ OTOYOL

Kara yolu yatırımlarına ilişkin bilgi paylaşan Uraloğlu “Bölünmüş yol ağımızı 2028’de 31 bin 250 kilometreye, 2053’te 38 bin 60 kilometreye çıkaracağız. 2028’e kadar 1.006 kilometre yeni otoyol yatırımı gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı. Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Delice ile Antalya-Alanya projelerinin ihalesini bu aralıkta yapacaklarını, Kuzey Marmara Otoyolu’nu Ankara’ya bağlayacak Akyazı-Ankara Otoyolu’nun da plan dâhilinde olduğunu vurguladı.

ÇUKUROVA HAVALİMANI OCAKTA AÇILIYOR

Hava yolu ulaşımının önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu şunları kaydetti: KÖİ ile inşa edilen Çukurova Havalimanı’mızı 2024 Ocak’ta açacağız. Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarımızı da 2025’te hizmete alacağız.

Gökbey helikopterinin yanı sıra birçok alanda yerli ve millî hava aracı ile parçalarının sertifikasyon faaliyetlerine de devam edildiğini belirten Uraloğlu, insansız hava araçları (İHA) sayısının 70 bin 589’a, İHA pilot lisansına sahip kişi sayısının ise 1 milyon 466 bine yükseldiğini dile getirdi.

Ulaşım ve iletişime 20 yılda 250 milyar dolarlık yatırım

BEŞ YILDA 102 MİLYON MOBİL ABONE HEDEFİ

Önümüzdeki dönemde genişbant internet hizmetini her eve ulaştıracaklarını duyuran Uraloğlu, abone sayısının 2028’de 112 milyona, mobil abone sayısının da 102 milyona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

İSTANBUL'U DÜNYANIN LOJİSTİK ÜSSÜ YAPACAK

İstanbul Boğazını kullanan gemilerin her geçen yıl boyunun büyüdüğünü ve sayısının arttığını ifade eden Bakan Abdulkadir Uraloğlu “Gemi geçişlerinde ortalama bekleme süresi 14 saati bulmakta, önümüzdeki yıllarda 4-5 gün olacağı tahmin edilmekte. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen ‘Altın Frank’ biriminde son iki yılda yapılan güncellemelerle Boğaz geçişinden sağlanan 35 milyon dolarlık yıllık gelir, 185 milyon dolara çıkartıldı. Vizyon projemiz Kanal İstanbul ile hayata geçecek İstanbul Limanı, Airport City, Teknoloji Vadisi, Akıllı Şehirler ve Lojistik Üsler ile Dünyanın Yeni Lojistik Üssü İstanbul olacak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...