Konut sektörü rayına oturuyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Konut sektörü rayına oturuyor

EMLAK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Pandemi süreci ile başlayıp bugüne kadar gelen konut sektöründeki fahiş fiyat artışları normale dönüyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Enflasyonist ortam ve ekonomideki belirsizlik sebebiyle konut fiyatları ve kiralar âdeta zirve yapmıştı. Özellikle büyükşehirlerde artan nüfus ve göç sebebiyle yıllık kira ve konut fiyatlarındaki artış yüzde 300’leri görmüştü. Ancak hükûmet konuya el atarak bazı tedbirleri devreye aldı. Temmuz 2022’de kiralardaki azami zam artış oranını yüzde 25 ile sınırlı tutuldu. Sosyal konut projelerinin yapımına başlanacak olmasından dolayı alımlar bir süre ertelendi. Yabancıya konut satışında vatandaşlık limiti 400 bin dolara çıkarıldı. 1 Kasım itibarıyla sahte ilanların sitelere konulmasına yönelik ciddi cezai müeyyideler uygulanmaya başladı. Bütün bunlar konut fiyatlarındaki hızlı yükselişi frenledi. TÜİK verilerine göre ekim ayında en az artış gösteren ana grup yüzde 25,98 ile konut oldu.

TEDBİRLER MEYVESİNİ VERDİ

Sektör temsilcileri TÜİK rakamlarının geçen yıla göre kıyaslandığını belirterek “Malum geçen yıl sektörde ciddi bir fırsatçılık vardı. Büyük markalar dışında birçok kişi veya küçük müteahhit satış rakamlarını ciddi anlamda yükseltti. Bu da fırsatçılık olarak değerlendirildi. Ancak hükûmetin aldığı tedbirler meyvesini vermeye başladı.  Fiyatlar olması gereken seviyeye doğru geliyor. Hâlâ köpük var ancak kısa bir zaman içinde tam anlamıyla piyasa rayına oturacak” dedi.

2024’TE PİYASA CANLANIR

Konut alımı için bu dönemin bir fırsat olduğunu da ifade eden yetkililer “Türkiye’de en fazla kazandıran yatırım aracı konuttur. Bu, yıllardır böyle. Altın, borsa veya döviz daha kaygan zeminlere sahip. Toplum olarak da konuta bir sempatimiz var. Fiyatların çok yükseğe çıktığı dönemde alımlar zorlaşmıştı. Ayrıca hâlâ devam eden bir finansman problemi var. Özel bankalar konut kredisi verme tarafında ayak diretiyor. Ancak hükûmet yeni bir kampanya başlatacağını duyurdu. Bu da konuta olan talebin artmasına sebep olacak. Piyasa 2024 yılında canlanacak” dedi.

ALAN YİNE KAZANACAK

Konut fiyatlarında 2024 yılı için artışın kaçınılmaz olduğunu söyleyen sektör temsilcileri “Fahiş fiyatlar olmayacak ancak konut yatırımı her zaman olduğu gibi yeni yılda da kazandıracak. Artan nüfus sebebiyle sektöre talep var. Bugün alım yapanlar 2024 yılında mutlaka prim elde edecek. Hem barınma hem de yatırım amacıyla en iyi alan yine konut olduğu ortada” dedi.

EKONOMİYE KATKI SUNACAK

2024 yılında sektörün 2023 yılına göre çok daha hareketli geçeceği bekleniyor. Hükûmetin uzun vade ve uygun ödeme koşulları bulunan kampanyayı sene sonuna kadar açıklaması bekleniyor. Ayrıca sosyal konut yapımına da başlanacak. Öte yandan bekleyen alımların reele geçmesi müteahhitlerin elini rahatlatacak. Piyasanın canlanması yeni arzları beraberinde getirecek. Öte yandan 260 mesleğe destek olan konut sektörünün hareketlenmesi ekonomiye de olumlu katkı sunacak.

Düzenleyen:  - EMLAK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...