Küçük detaylar ile büyük tasarruf: Hem cebinizi hem ülkemizi düşünün

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Küçük detaylar ile büyük tasarruf: Hem cebinizi hem ülkemizi düşünün

Emlak Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ev veya iş yerlerinizde basit yöntemlerle enerji israfının önüne geçebilirsiniz. Bu sayede faturalarınızı düşürebilir, ülkenin cari açığına katkı sunabilirsiniz. Kombi veya radyatör bakımlarınızı yaparak ya da elektronik cihazlarınızı prizden çıkararak bile enerji tasarrufu yapmanız mümkün.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Enerji kaynaklarının giderek tükendiği dünyamızda çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları ne yazık ki yeterince yerine getiremiyoruz. Yaşanabilir bir çevreye sahip olabilmek için mevcut kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz. Binalarda veya evlerimizde yapacağımız enerji tasarrufu ile hem cebimizi hem de ülkemizi koruyabiliriz. Küçük detaylar ile faturalarımızı düşürürken cari açığa da katkıda bulunabiliriz. Bu haftaki sayfamızda enerji israfının nasıl önlenebileceğimizi kaleme döktük…

KOMBİ VE RADYATÖR BAKIMINI AKSATMAYIN

Kullandığınız radyatör ve kombinizin düzenli bakımlarını aksatmayın. Mutlaka her sene en az bir kere radyatörlerin havası alınmalı ve aktif olarak kullanılmaya başlandığı zaman üzerine örtü ya da kurutmak için kıyafet konulmamalı.

Küçük detaylar ile büyük tasarruf: Hem cebinizi hem ülkemizi düşünün

AKILLI SAYAÇ İLE YÜZDE 40 TASARRUF

Elektrikte yaşanan düzensizlikler ya da kaçak elektrik kullanımı faturalara olumsuz yansıyor. Elektrikteki enerji kayıplarını engellemek için evinize takacağınız akıllı sayaçlar ile kullanılan enerjiyi takip edebilir, yaşanan değişimleri kontrol edebilirsiniz. Bu sayede yüzde 40’a varan enerji tasarrufu etmeniz mümkün olacaktır.

PRİZDE ELEKTRONİK CİHAZ BIRAKMAYIN

Televizyon, bilgisayar gibi pek çok elektronik cihaz kapatılsa dahi prizde olmaları durumunda elektrik tüketimine devam eder. Bu sebeple kullanılmayan elektronik cihazların fişlerini prizden çektiğinize emin olun. Prizde olan elektronik cihazlar az da olsa elektrik tüketmeye devam eder.

TASARRUFU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMELİSİNİZ

Ev içerisinde tasarruf yapabilmek için ailedeki bütün fertlerin bilinçli olması gerekir. Ailece günlük hayatınızda edineceğiniz yeni alışkanlıklar ile enerji tüketiminde tasarruf elde edebilirsiniz. Duş süresini kısa tutmak, gereksiz yere açık olan ışıkları söndürmek, kullanılmayan elektronik cihazların kapatılması aslında alınacak ilk basit tedbirlerden bazıları.

Küçük detaylar ile büyük tasarruf: Hem cebinizi hem ülkemizi düşünün

BEYAZ EŞYALARINIZDA AKILLI ÜRÜNLERE YÖNELİN

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günlük hayatımızda yalnızca çamaşır yıkamaya, yemek pişirmeye ya da yemekleri saklamaya yarayan beyaz eşyalar da akıllı hâle geldi. Beyaz eşyalarınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız tercihiniz mutlaka yeni nesil akıllı beyaz eşyalardan olsun. Çamaşır makineleri, çamaşır miktarına göre su ve deterjan eklerken, akıllı fırınlar ise yemeğin cinsine göre derece ve süre ayarı yapabiliyor. Bu sayede enerjiyi daha verimli kullanabilmek mümkün.

YALITIM İLE DOĞALGAZ FATURANIZI DÜŞÜRÜN

Binalarda en çok ısı kayıpları yaşanıyor. Kışın ısınmak yazın da serinlemek için kullanılan enerjiyi daha verimli kılmanın yolu ise yalıtımdan geçiyor. Isı yalıtımı ile kışın ödenen doğalgaz faturalarında yüzde 50 dolaylarında tasarruf elde edebilirsiniz. Bina duvarlarında yalıtım ile birlikte pencerelerinizi de kontrol etmeniz gerekir. Evinizdeki pencerelerin yalıtımlı olmasına dikkat edin. Ayrıca pencere kenarlarından da içerisi hava girişini engellemek için pencere kenarlarının iyice kapatıldığına emin olun.

Küçük detaylar ile büyük tasarruf: Hem cebinizi hem ülkemizi düşünün

EVİNİZİN ÇATISINA GÜNEŞ PANELLERİ KOYABİLİRSİNİZ

Evinizde bir enerji denetimi yaptırarak, enerji kayıplarını belirleyebilir ve bu konuda iyileştirmeler yapabilirsiniz. Güneş enerjisi panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, enerji maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. Evinizde günlük olarak kullandığınız enerjinin bir bölümünü güneş ışığından faydalanarak sağlayabilir, bu enerjiyi depolayarak sonrasında kullanabilir ve enerji için ayırdığınız bütçeyi de bu yolla kısabilirsiniz.

KAMUDA ENERJİ TASARRUFU DÖNEMİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tasarruf için rehber hazırladı. Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda hazırlanan rehberde uyulması istenen yeni kurallar yer aldı. Buna göre binaların çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak. Kamu binalarında ortam sıcaklığının kışın en fazla 22 derece, yazın en az 24 derece olması sağlanacak. Yeni otobüs ve otomobil alımlarında elektrikli araçlara öncelik verilecek. Otoparklara elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu yapılacak. Kampüs içi ulaşımda bisiklet veya elektrikli araçlar özendirilecek. Toplam inşaat alanı 10 bin metrekare üzeri olan binalarda “enerji yöneticisi” görevlendirilecek. Yeni dönemde binalarda dış yalıtım ve pencere değişimi yapılacak. Yalıtım yapılacak binaların deprem riski taşımaması ve kiralık olmamasına dikkat edilecek.

 

Düzenleyen:  - Emlak
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...