Ne altın ne döviz yine gayrimenkul kazandırdı

- Güncelleme:
Ne altın ne döviz yine gayrimenkul kazandırdı

Emlak Haberleri

Son bir senede konut yatırımı yüzde 150’nin üzerinde kazanç sağladı. Döviz yüzde 32, BİST yüzde 37, altın ise yüzde 12 kazandırdı. Sektör temsilcileri “Türkiye’de en kârlı yatırım aracı konuttur. Hem barınma hem de kazanç anlamında en iyi getiriyi sağlıyor. Güvenli liman olan sektörümüzde bu tempo artarak devam edecek” diyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Konut, yatırımcısını bu sene de üzmedi. Yapılan araştırmalara göre geçen yılından bugüne altın yüzde 12, döviz yüzde 32, BİST İse yüzde 37 kâr sağlarken, konut alıcısı yüzde 150’in üzerinde kazanç sağladı. Hem barınma hem de yatırım amacıyla alınan konutlar enflasyonun da üzerinde kâr elde edilmesine vesile oldu. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerdeki ev sahipleri ciddi manada getiri elde etti. Kira fiyatları da yüzde 147 oranında artış gösterdi. Enflasyonist ortamda en kazançlı yatırım aracı bu sene de gayrimenkul oldu.

VATANDAŞ PARASINI KORUDU

Büyükşehirlerdeki fiyat artışlarında artan göç, parasını korumak isteyen yatırımcı ve yeni projeler etkili oldu. Sektörün önemli oyuncularından biri, gazetemize verdiği demeçte şu bilgileri paylaştı: Dünyanın birçok ülkesinde gayrimenkul fiyatları enflasyonun altında artış gösterdi.  Ancak Türkiye’de konut yine kazandırdı. Her daim güvenli liman olan imajını, bu ekonomik durumda bile kaybetmedi. Her dönem ‘şimdi konut almanın tam zamanı’ açıklamalarına şahit oluyoruz. Şimdilerde bu söylemi daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Konut sektörü Türkiye’de her dönem yükselişine devam etti. Özellikle seçim sonrası fiyatlarda bir yükseliş olacağını tahmin ediyoruz.

MARKALI KONUTA AKIN

Yaşanan deprem felaketi sebebiyle eski ve çarpık yapılardan kaçan tüketici, markalı konutlara ilgi göstermeye başladı. Deprem öncesi fahiş rakamlara ulaşan eski yapıların fiyatları bir anda çakıldı. Buna mukabil yeni projelerde fiyat artışları; gelen taleple bağlantılı olarak artış gösterdi. Bu trendin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Bu sebeple güvenli ve kurumsal projelerde oturmak isteyenlerin sayısı artıyor.

AYNI TEMPO SÜRECEK

Yatırımcının seçimi beklediğine de işaret eden sektör temsilcisi “Seçim demek belirsizlik demek. Bu sebeple yatırımcı sonucu görmek istiyor. İstikrarın sürmesi yatırımcıda güven oluşturacak. Belirsizliğin kalkmasıyla konut alımları hızlanacak. Yeni projelerle birlikte sektörde hareketin başlayacağını ifade edebiliriz. Bu yüzden ‘Sektörde balon oluştu, fiyatlar düşecek’ diyerek beklemeye geçenler hayal kırıklığı yaşayabilir. Türkiye’de konut fiyatlarının düşeceğini düşünmek doğru olmaz. Geçen sene yüzde 150 getiri sağlayan konut yatırımının, bu senenin sonunda da aynı tempoyu yakalayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

BANKALAR KREDİLERDE KOLAYLIK SAĞLAMALI

Konut alıcıları seçim sonrasını beklerken, bankalardaki kredi sorunları hâlâ çözülmüş değil. Kamu bankaları devletin önderliğinde gayrimenkul sektörüne destek verirken, özel bankalarda konut kredisi almak ile ilgili sıkıntılar sürüyor. Konut almaya hazırlanan bir vatandaşın söyledikleri durumu özetliyor: İstanbul’da büyük bir projeden konut almak için bankaya başvurdum. Kredi puanlarım ile ilgili hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen kredi vermek istemediler. Kredi veren bankalar ise faizleri çok yüksek tuttular. Bu dönemde bankalar özellikle yüksek rakamlardaki kredilere pek yanaşmıyor. Depremden kaçarak yeni ve güvenli konut almak isteyenlerin olduğu bu dönemde bankalar kredi musluklarını açmalı…

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...