Yeni yılda satış rekoru gelebilir ama!..

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yeni yılda satış rekoru gelebilir ama!..

EMLAK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Finansman sorunu, yüksek fiyatlar ve düşük satışlar sebebiyle 2023 yılından umduğunu bulamayan gayrimenkul sektörü, 2024 yılına umutlu bakıyor. Sektör temsilcileri birikmiş bir alım talebi olduğunu ifade ederek “Bugün hem yatırım hem de barınma ihtiyacı ile konut sektörü en güvenli liman pozisyonunda” diyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Son bir yıldır fahiş fiyat artışları ile gündeme gelen gayrimenkul sektöründe köpük fiyatlar erimeye başladı. Piyasa gerçek rakamlarına dönüyor. Bakanlığın denetimleri fırsatçıların önüne geçti. Ancak sektörde arz ve talebin devam etmesi için finansman sorununun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. TÜİK verileri bu sorunu net şekilde ortaya koyuyor. İpotekli satışların tarihî diplerde olduğu görülüyor. Bu sıkıntının önüne geçilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeni bir kredi kampanyası üzerinde çalışılıyor. Kampanya ile konuta erişimin kolaylaşması amaçlanıyor. Kısacası hazırlanan yeni kredi kampanyası; vatandaşların ev sahibi olabilmesi ve müteahhitlerin yeni proje geliştirebilmesi için kritik önem taşıyor.

ALIM TALEBİ HÂLÂ CANLI

Bugün 260 alt sektöre dokunan ve 6 milyon kişiye iş kapısı oluşturan gayrimenkul sektöründe satışlar ivme kaybediyor. Yaşanan bu durum yeni proje arzını da etkiliyor. Piyasada konut alımı ile ilgili bir iştah bulunuyor. Ancak kredi bulunamaması; alım talebinin ertelenmesine neden oluyor. Konut sektörü temsilcileri kredi kampanyası ile desteklenecek sektörün 2024 yılında yeni satış rekorları kırabileceğini ifade ediyor. Sözün kısası; 2024 yılı için gayrimenkul sektörü umutlu. Ertelenen satışların yeni yılda geleceği ve fiyatların normale dönmesi ile alımların artacağı düşünülüyor.

EN İYİ SEÇENEK KONUT

Sektör temsilcileri bunun nedenini şöyle açıklıyor; “Çünkü yatırım amaçlı gayrimenkulden daha iyi bir seçenek yok. Kur Korumalı Mevduat eskisi kadar cazip değil, dövizin nereye gideceği bilinmiyor. Bankalardaki TL mevduatları nakit paranın erimesine yol açıyor. Otomotiv de yatırım aracı olmaktan çıktı. 2024 yılı hem oturum hem de yatırım için gayrimenkul alımlarına fırsat veriyor.

KREDİ KAMPANYASINDA SON VİRAJA GİRİLDİ

Türkiye’de konut sahibi olma hayali kuran birçok vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaya hazırlandığı ‘düşük faizli konut kredisi kampanyasını’ merakla bekliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konuyla ilgili çalışmalarını tamamlamak üzere... Kredi kampanyası ile ilgili bazı detayları netleşmeye başladı. Yüzde 1,20 düşük faizli konut kredisinden hiç evi olmayan kişilerin yararlanabileceği, ilk evini alacaklara 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme imkânı sunulabileceği tahmin ediliyor. Son sözü ise Sayın Cumhurbaşkanı’mız söyleyecek…

NE AMAÇLANIYOR SONUÇ NE OLUR?

Kararın amaçları ve konut sektörü ile tüketicilere muhtemel etkileri şöyle sıralanabilir: Kredi imkânının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi ile ev sahipliği oranının artması hedefleniyor. Talepteki düşüşle fiyat artışının dengelenmesi planlanıyor. Öte yandan piyasada oluşacak hareketliliğin yeni proje arzlarının önünü açacağı ifade ediliyor. Ancak sürecin uzun sürmesi durumunda satıştaki düşüşle üretimin azalması söz konusu olabilir. Bu da arz talep dengesizliğinin büyümesine yol açar. Ayrıca yatırım için ev alanların azalması, kiralık konut sayısının düşmesine sebep de olabilir.

İPOTEKLİ SATIŞLAR HIZLA DÜŞÜYOR

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Ancak burada dikkat çeken bir başka detay vardı, o da ‘ipotekli satışlar…’ Rapora göre; Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 oldu. Kısacası sektörün finans ihtiyacı acilen çözülmeli.

Düzenleyen:  - EMLAK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...