Üç kıtaya Türk gözü

Üç kıtaya Türk gözü

GÜNDEM Haberleri

Uzaydaki yeni gözümüz olacak Türk ve Japon ortak yapımı Türksat 4A uydusunu Başbakan teslim aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uzak Doğu turunun ilk ayağı olan Japonya'daki ikinci gününde Türk ve Japon mühendisler tarafından yapılan TÜRKSAT 4A uydusunu teslim aldı. TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo'daki Mitsubishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret eden Erdoğan, Mitsubishi Electric Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi ile bir süre görüştükten sonra, TÜRKSAT 4A uydusu için yapılan törene katıldı. Önlük ve bone giyen Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, bu projenin Japonya ile uzay çalışmaları, havacılık, bilim, teknoloji alanında yürütülen ortak çalışmalarda ulaşılan başarının somut bir göstergesi olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılının Mart ayında başlandığını belirterek, şunları kaydetti: "TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularımızın üretim faaliyetlerinin her aşaması, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bir kuruluşu olan TÜRKSAT Başkanı ve mühendislerinin denetiminde yürütüldü. Halen televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa'nın tamamına ve Asya'nın büyük bölümüne ulaşıyor. TÜRKSAT 4A uydusu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak. Türkiye'ye dönecek mühendislerimiz, TUSAŞ'ın te-sislerinde, yerli TÜRKSAT haberleşme uydularının üretiminde görev alacak." nbsp;Erdoğan, Japonya'daki temaslarının ardından Singapur'a hareket etti. Erdoğan'ı, Washington'a atanan Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Japon yetkililer uğurladı.


nbsp;Üç kıtaya Türk gözü

GURUR FOTOĞRAFI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mitsubishi Electric'in merkezini ziyaret ederek, TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katıldı. Törende, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, yardımcısı Bülent Arınç ile bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Nihat Zeybekci, Taner Yıldız, Akif Çağatay Kılıç ve İsmet Lütfi Elvan da yer aldı.


nbsp;Üç kıtaya Türk gözü

İMPARATORLA SOHBET
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya İmparatoru Akihito tarafından kabul edildi. Emine Erdoğan ve Kraliçe Michiko'nun da yer aldığı görüşme sırasında ilginç bir görüntü oluştu.


15 ŞUBAT'TA FIRLATILACAK
Türkiye'nin 5. uydusu
Türkiye, şimdiye kadar uzaya 5 uydu gönderdi. Bunların ilki olan Türksat 1A 1994'te fırlatıldıktan sonra arızalanarak düştü. Hemen ardından ikincisi için kollar sıvandı. 1B, yedi ay sonra fırlatıldı. 1996'da da 1C uzayla buluştu. Ancak bu iki uydu, ömrünü doldurdu. TÜRKSAT 2A uydusu 2001'de, TÜRKSAT 3A ise 2008'de uzaya gönderildi. Fransız Alcatel firmasının yaptığı bu iki uyduyla Türkiye, Asya ve Avrupa üzerinden doğrudan TV yayınları gerçekleştirdi. Japonlarla birlikte yapılan TÜRKSAT 4A 15 Şubat'ta Kazakistan'dan uzaya fırlatılacak. TÜRKSAT 4B ise bu yılın ikinci çeyreğinde kullanılmaya başlanacak.

Nuh ALBAYRAK / TOKYO

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...