Balyoz hükümlülerinin yeni umudu Yargıtay'ın verdiği bozma kararı

Balyoz hükümlülerinin yeni umudu Yargıtay'ın verdiği bozma kararı

GÜNDEM Haberleri

15. Daire, kesinleşmiş mahkumiyet kararını hatalı delil değerlendirme gerekçesiyle bozdu. Hukukçular, "İçtihat değil kanun gereği" yorumunu yaptı.

Sahte çek ile benzeri suçlardan 12 yıl hapis cezası kesinleşen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan sanığın mahkumiyet kararlarına itiraz kabul edildi. Yargıtay 15. Dairesi, Yargıtay Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine, daha önce onadığı kararı kaldırdı. Daire, yerel mahkemece delillerin değerlendirilmesinde hataya düşüldüğüne hükmetti. Onanan kararın bozulması, "Balyoz ve Şike davalarında yargılanan yüzlerce kişi için emsal teşkil edebilir" yorumlarına yol açtı. "Balyoz ve Şike davaları için kağıt üzerinde bir engel yok" diyen emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel, "Hükümlüler, kesinleşmiş bir dosyada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na her zaman itiraz başvurusunda bulunabilir. nbsp;Yargıtay da hata yapmış olabilir. Bu, hatadan dönme yoludur. Balyoz'da başsavcılık talepleri reddetti. Başsavcılık, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin verdiği kararda bir yanlışlık görürse tekrar dosyayı iletir, 'şu konuları düzeltin' der. Daire düzeltmezse Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na götürebilir. Zaten bilinen bir konu, yeni çıkmış değil. nbsp;İçtihat değil kanun gereği. Yasa böyle diyor" ifadelerini kullandı. nbsp;
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek ise, medyaya yansıyan karar için şunları söyledi: "Yeni bir şey yok. Cezalar kesinleştikten sonra sanıklar lehine olan gelişmelerde itiraz yolu bulunuyor. Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun 2005'te değiştirilmesinin ardından çeşitli uygulama örnekleri mevcut."
Haber Merkezi nbsp;ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...