Mustafa Şentop: Başkanlık şart oldu

Mustafa Şentop: Başkanlık şart oldu

GÜNDEM Haberleri

"Başkanlık sisteminin en önemli unsuru, yürütme organının da millet tarafından seçilmesi. 7 Haziran seçimlerinin en önemli başlığı bu konu olacak"

AK Parti'nin önemli isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile birlikte başkanlık sisteminin de artık zorunluluk haline geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden gündeme taşıdığı başkanlık sistemine ilişkin bazı gazetecilerle sohbet eden Şentop, şunları söyledi: "Başkanlık sisteminin en önemli unsuru, milletin sadece yasama organını değil, yürütmeyi seçmesidir. Bu ülkeyi kimin yönetmesini istiyorsanız, seçimlerde onu görevlendiriyorsunuz. Parlamenter sistemde, oy vermeyerek cezalandırdığınız kişi, koalisyon ortağı olarak karşınıza çıkabiliyor. Bu gibi sakıncalar başkanlık sistemi ile ortadan kalkıyor. Eninde sonunda en az yüzde 50 ay olmaları gerektiği için sonuçta güçlü bir iktidar seçeneği ortaya çıkıyor. Sistemin en önemli özelliği yürütmenin millet tarafından belirlenmesi.
Başkanlık sistemi ile ilgili dünyada tek bir model yok. ABD ve Fransa'daki uygulamalar birbirinden farklı. AK Parti olarak Meclis'te uzlaşma komisyonuna tüm ihtimalleri sunduk. Seçenekler üzerinde uzlaşma aradık. Ancak bana göre Türkiye'ye en uygun olan yarı başkanlık sistemidir. Sistem, önümüzdeki dönemde zorunlu bir adım olarak ortaya çıkacak. Muhalefet partileri de bu konuda karar verme noktasına zorunlu olarak gelecek. Çünkü Türkiye'de uygulanan tam bir parlamenter sistem değildir. Yapılan bütün anayasalara baktığınız zaman adım adım bu sisteme doğru gidildiğini görürsünüz. En son, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile artık bu adımın atılmasını mecburi hale getirmiştir. nbsp;
Önümüzdeki seçimlerin en önemli başlığı da yeni anayasa olacak. Yeni anayasanın en önemli unsuru da başkanlık sistemidir. Biz bu konuyu bugün gündeme taşımıyoruz. İki yıl öncesine dayanan bir tartışmadır. Seçim beyannamemizde de yer alıyor. Burada yanlış yorumlanan bir mesele var. O da başkanlık sisteminde federasyonun zorunlu olduğudur. Bu tamamen yanlış anlamadır. Başkanlık sistemiyle yönetilip üniter yapıya sahip çok ülke mevcut. Tam tersi parlamenter sistemle yönetilip federasyonu uygulayan ülkeler var. Örneğin Almanya..."
YÜCEL KAYAOĞLU

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...