İşte sınır ötesi operasyonla ilgili MGK'da konuşulanlar

İşte sınır ötesi operasyonla ilgili MGK'da konuşulanlar

GÜNDEM Haberleri

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) yapılan değerlendirmelerin ardından Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu son seçenek olarak gördüğü öğrenildi.

'Suriye'ye sınır ötesi operasyon' seçeneği önceki gün Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ayrıntılı biçimde değerlendirildi. Yapılan risk değerlendirmeleri sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesine geçmesinin 'son seçenek' olarak elde tutulacağı, bu süre içinde ABD, Rusya ve İran ile diplomatik temasların hız kazanacağı öğrenildi. Bu dönemde Esad rejimiyle de dolaylı yollardan diyalog kurulabileceği belirtildi.


55 BİN ASKER, 500 ZIRHLI ARAÇ BÖLGEYE KAYDIRILDI


TSK'nın bölgede tüm hazırlıklarını tamamladığı, hazırlıkların, mevcut durumun sürdürülmesi gerektiğinde sınır ötesine geçilmesini de kapsadığı belirtiliyor. Yaklaşık 55 bin asker, diğer bir deyişle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı birliklerin yüzde 15'i sınır bölgesine kaydırıldı. Kara Kuvvetleri'nin tank ve diğer zırhlı araçlarının yaklaşık 500'ü bölgede göreve hazır bekliyor. Bundan daha fazla asker ve zırhlı aracın bölgeye çekilmesi ise mümkün değil.


"BİZ HİÇBİR ZAMAN 'TAMPON BÖLGE' DEMEDİK" "BİZ HİÇBİR ZAMAN 'TAMPON BÖLGE' DEMEDİK"


SINIRDA 'GÜVENLİ BÖLGE' OLASILIĞI ÖN PLANA ÇIKMADI


Ankara'nın sınır ötesi operasyon için 2 kırmızı çizgisi var. Bunların ilki Suriye'de demografik yapıyı bozmaya ve etnik temizliğe girilmesi. İkincisiyse bölgesel dengeleri bozacak gelişmeler yaşanması. Yapılan değerlendirmelerde, sınır boyunca uzanacak bir 'güvenli bölge' oluşturulmasının ön plana çıkmadığı belirtildi.


HEDEF CERABLUS OLACAK


TSK'nın sınır ötesine harekâta başlamasına karar verilirse, operasyon Fırat Nehri'nin batı yakasında halen IŞİD kontrolündeki Cerablus Bölgesi'ne düzenlenecek. Böylece hem IŞİD'e karşı mücadeleye katkı verilmiş olacak hem de PYD'nin Irak'tan Akdeniz'e kadar sınır hattı boyunca koridor oluşturması engellenecek. TSK'nın Cerablus Bölgesi'ne 5-15 kilometre kadar girebileceği, bunun için 2-4 tugay (10-20 bin asker) gücün kullanılması gerektiği belirtildi.


Kaynak : Habertürk

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...