Meclis'te bu kez yemin krizi çıktı

Meclis'te bu kez yemin krizi çıktı

GÜNDEM Haberleri

CHP, bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemelerinin oylanmasını istedi. Irak-Suriye tezkeresi ise kabul edildi

TBMM Bürosu Ankara
Meclis Genel Kurulu, dün TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumda gergin anlar yaşandı. TBMM Başkan Vekili Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP "8 bakanın taraflı olduğu, bağımsız kişilerden bakan atanması için işlemin durdurulması" istemiyle usul tartışması açtı ve bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı. Koray Aydın, partilerin grup başvekilleriyle bir araya gelerek, krizi çözmeye çalıştı. Ardından Aydın, oylamanın elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partililer itiraz etti. El kaldırılarak oylama yapıldı. Bu sefer oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın elektronik oylamaya karar verdi. Fakat 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıktı. Aydın, oturuma ara vererek grup başkan vekilleriyle ikinci kez bir araya geldi. Milletvekillerinin açıklamaları tansiyonu daha da artırdı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder, "Anayasa uyarınca yemin etmeyen kişiler, TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılamaz" diyerek yemin etmeyen bakanların dışarı çıkarılmasını istedi. Tekrar açık oylama yapıldı. Ardından bağımsız milletvekillerinin yemin etmesi yönünde sonuç çıktı. 
Bağımsız bakanlar kürsüye gelerek yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP'li Hayati Tekin'in bağımsız Adalet Bakanı Kenan İpek'e "adaletin nerede şerefsiz" dediği duyuldu. AK Partili ve CHP'li vekillerin birbirinin üzerine yürümesi üzerine oturuma 10 dakika ara verildi. TBMM Genel Kurulu'nda, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın 'silah' çektiği iddia edildi. Bakan Kılıç ise bu iddiayı 'Bu alçakla bir iftira' diye değerlendirdi. Bu gelişme üzerine TBMM Başkan Vekili  Aydın oturuma ara verdi. Bağımsız bakanların daha sonra teker teker yemin etmesi ile kriz de çözülmüş oldu. 
TEZKERE GEÇTİ
Tartışmalı geçen oturumun ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmasına yönelik Başbakanlık tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılması kabul edildi. Tezkere, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını da kapsıyor. Oylamada, AK Parti, CHP ve MHP 'Evet', HDP ise 'Hayır' oyu kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...