Yaralı Türk hacılar dehşet anlarını anlattı:Kapılar kapalıydı

Yaralı Türk hacılar dehşet anlarını anlattı:Kapılar kapalıydı

GÜNDEM Haberleri

“Çadırların bulunduğu bölgede kaçabilecek bütün kapılar kapalıydı, tekerlekli sandalyeler devrilmişti. Yol ortasına park edilen bir kamyonet vardı”

Osman SAĞIRLI / MEKKE 
Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışındaki Mina'da yaşanan izdihamdan sağ kurtulan Türk hacılardan yaralı olanlar tedavilerinin ardından taburcu edilmeye başlandı. İzdihamdan kurtulmayı başaran Nuh Ünal, olayın birkaç nedeni olduğunu söyledi. Şeytan taşlamayaæç giderken izdihamın yaşandığını ifade eden Ünal, ''Şeytan taşlamadan dönen, yani karşıdan gelenleri sayısı çok fazla değildi. İzdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu. Büyük şeytanın taşlanacağı alana 200 metre vardı. Olay olunca bağışlar, çağırışlar başladı. Olayın yaşandığı yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki kapılar kapalıydı. Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler kovuyorlardı. Yere düşenler vardı. Elimize kolumuza yapışanlar oldu. Ama can pazarıydı. Kendimizi zor kurtardık. Çadırlar bölgesindeki kapılar açık olsaydı bu izdiham olmazdı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi. Ayrıca birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu” dedi. İzdihamdan kurtulan Hakan Duyar adlı hacı da izdihamın şeytan taşlama alanına 500 metre kala meydana geldiğini aktararak, ''Yan kapılar kapalıydı. Yol ortasında da bir kamyonet vardı. Tekerlekli sandalyeliler devrilmişti. Bunların hepsi izdihama neden oldu. Yardım isteyenler vardı ama hanımımı zor kurtardım'' değerlendirmesinde bulundu.
Yaralı Türk hacılar dehşet anlarını anlattı:Kapılar kapalıydı

SOKAKLAR İNSAN SELİ
Hacı olduktan sonra ilk Cuma namazlarını Mescid-i Haram'da kılmak isteyen Müslümanlar buraya sığmayınca Mekke'nin sokaklarını doldurdu. Müslümanlar, beyaz ihramlar içerisinde Mescid-i Haram'a akın edince ortaya seyrine doyulmayacak görüntüler çıktı.
Kâbe imamından 
hacılara suçlama

Kutsal topraklarda, hacı olan yaklaşık 2 milyon Müslüman, ilk cuma namazını Mekke'de kıldı. On binlerce hacı, Arafat vakfesinin ardından ilk cumalarını Mescid-i Haram'da kılmak için sabahın ilk saatlerinde yollara düştü. Mescid-i Haram'a giremeyen Müslümanlar ise cuma namazını mescidin avlusu ile çevre sokaklarda eda etti. Kabe imamı Halit El Gamidi, hutbede izdiham olayına da değindi. Gamidi, Suudi Arabistan'ın bütün güvenlik teşkilatlarıyla ellerinden geleni yaptığını ifade ederek, ''Fakat hacılar talimatlara, uyarılara maalesef uymamıştır. Facia da kurallara uymayan bu hacılar yüzünden yaşanmıştır. Yoksa burası en hayırlı, en şerefli mekandır. Burayı koruma şerefini Suudi Arabistan ziyadesiyle yapıyor. Bu işin içinde siyasi bir kazanım yoktur. Emniyeti koruma açısından bütün önlemler alınmıştır. Bazı insanlar bundan fitne çıkarmak istiyorlar” dedi. Yemen ve Suriye'de yaşananlara dikkati çeken Kabe İmamı Gamidi, hutbesini şöyle tamamladı: ''Allah, Suriye'de aşırı gidenlerin şerrinden bizleri korusun. Takiye yaparak dini değiştiriyorlar. Dini satın almışlar, insanlara o şekilde gösteriyorlar, aslında kalplerinde kin vardır. Allah bütün Müslümanlardan sıkıntıyı gidersin.” 
MEKKE'DE BURUK BAYRAM

 Hac ibadetini yerine getirmek için Mekke'de bulunan milyonlarca hacı, izdiham faciasının ardından Mina'da şeytan taşlamaya devam etti. Milyonlarca hacı adayı, kavurucu sıcağa rağmen ilk gün olduğu gibi dün de şeytanı taşlamak üzere Cemarat bölgesine geldi. İzdihamın ardından dün Mina'ya ulaşan hacılar, hac ibadetinin bir parçası olan şeytan taşlama vecibesini yerine getirdi. Aşırı sıcaktan şemsiyelerle korunmaya çalışan müminler, şeytana taş attıktan sonra dua etti. Kabe'nin örtüsü de sabaha karşı değiştirilirken, Türk hacılar, 11 Eylül'de yaşanan ve 110 kişinin öldüğünü facianın ardından Mina'da yaşanan ikinci felaketle birlikte buruk bir bayram geçirdiklerini dile getirdi.
4 Türk öldü

 Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybeden Türk hacıların sayısı 4'e yükseldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'nin Cidde Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliğinde kurulan kriz merkezi tarafından yapılan açıklamada, Mina'da gerçekleşen izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldiklerinin belirlendiği ifade edildi. Hayatını kaybedenlerin kimliklerinin, ailelerine haber verildikten kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...