'Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar, dünya kamu yararının en iyi örneğidir'

/ Kaynak: AA
'Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar, dünya kamu yararının en iyi örneğidir'

GÜNDEM Haberleri  / AA

AFAD Başkanı Oktay, Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar, küresel kamu yararının en iyi örneği olduğunu söyledi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin yaptığı insani yardımların "küresel kamu yararının en iyi örneği" olduğunu belirterek, uluslararası topluma yük paylaşımı çağrısında bulundu. 
Dünya İnsani Zirvesi Küresel İstişareleri Toplantısı'nın "Mülteciler İçin Yeni Bir Yol" oturumunda konuşan Oktay, mülteci sorununa sürdürülebilir çözümler bulmak için işbirliği ve koordinasyonun gerekliliğine dikkati çekti. 
Türkiye'nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu ve açık kapı politikası uyguladığını hatırlatan Oktay, uluslararası topluma, yük paylaşımı, bütün ülkelerce açık kapı politikası uygulanması ve siyasi çözüm çağrısında bulundu. 
- "Türkiye işbirliğine hazır"
Oktay, "Türkiye'nin yaptığı insani yardımlar, küresel kamu yararının en iyi örneğidir. Türkiye, uluslararası toplum adına Suriyelilere yardım eli uzatıyor" diye konuştu.
Sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerde alt yapı ve yatırım imkanlarını desteklemek için uluslararası finansal yardım paketleri oluşturulması gerektiğini belirten Oktay, "Sığınmacıların kendine yetebilmesi için yatırım, sürdürülebilir programlar, eğitim programları ve işgücü piyasası oluşturulmalı. İstihdam ve altyapı için yatırım gerekli" dedi. 
Suriye'deki krize kısa vadede siyasi bir çözüm bulunamazsa, krizden etkilen insanlar için kendi ülkelerinde güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğinin altını çizen Oktay, insani yardım çalışanları için güvenlik önlemlerinin artılmasına gerektiğini de vurguladı. 
Oktay şöyle devam etti: 
"AFAD, Türkiye'de kayıtlı 2,1 milyon Suriyeli sığınmacının insani ihtiyaçlarını koordine ediyor ve 25 kampta yaklaşık 300 bin Suriyeli barınıyor. Türkiye Suriyeli sığınmacılara yaklaşık 8 milyar dolar harcadı, uluslararası yardımlar ise sadece 418 milyon dolarda kaldı. Dünya genelinde üçüncü, milli gelirine oranıyla ise dünyanın en büyük bağışçısı olan Türkiye, krizden etkilenen insanların acılarını azaltmak için üzerine düşenden daha fazlasını yapıyor."
Oktay, "Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olan Türkiye, bütün sorunlara somut çözümler bulunabilmesi için ilgili tüm aktörlerle işbirliği yapmaya hazır ve insani aktörler arasında uzun vadeli, bölgesel ve çok paydaşlı diyalog kurulmasını dört gözle bekliyoruz" şeklinde konuştu. 
Oktay, Dünya İnsani Zirvesi İstişareleri Toplantısı kapsamında Avrupa Komisyonu Bütçe ve İnsan Kaynağından Sorumlu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, Dünya İnsani Zirve Sekreteryası Başkanı Jemilah Mahmood ile ikili görüşmeler de yaptı. 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan ve Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Ulusoy'un da bulunduğu görüşmelerde, geçen mayıs ayında BM'nin gerçekleştirdiği "İnsani Yardımların Finansmanı Üst Düzey Paneli" ve panelin çıktılarının Dünya İnsani Zirvesi'ne yansıtılmasının ele alındığı belirtildi.  
Oktay, Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Korunma Eski Genel Müdürü Claus Sorensen ve Dominikli meslektaşlarıyla da bir araya geldi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...