Ne yetki ne yasa tanıdılar

Düzenleyen:
Ne yetki ne yasa tanıdılar

GÜNDEM Haberleri

Can Dündar kararını eleştiren Bozdağ: Bu bal gibi ilk mahkemenin yerine geçmektir. AYM, yetki alanını genişletmeyi sürdürürse çok ciddi bir hukuksal sorunumuz daha olacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararına ilişkin, “Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı’na da, buna imza atanlara da söylüyorum, bunun Türkçesi bal gibi delil incelemesidir, bal gibi ilk derece mahkemesinin yerine geçip, esas incelemesi yapmaktır. Mahkemenin buna hakkı yoktur. Anayasa, AYM’ye böyle bir hak, vazife vermemektedir” dedi.
İzmir’deki “Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Meslek Öncesi ve Meslek İçi Eğitim Çalıştayı”nda konuşan Bozdağ, her mahkemenin yetkilerini bilmesi, Anayasa’nın çizdiği sınırın dışına çıkmaması ve diğerlerinin alanına müdahale etmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Mahkemeler arası yetki tartışması tehlikelidir. İyi mahkeme Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkeme kötü mahkeme, Yargıtay daha kötü mahkeme! Onlar herkesi tutuklamaktan yana, ama AYM herkesin hürriyetini tesis etmekten yana! Kimsenin böyle bir algı oluşturmasına hakkı yok” diye konuştu.  AYM’nin yetki gaspı yaptığını bildiren Bakan, şunları kaydetti: “Yargıtay’a ihtiyaç yok, ben işi kökten hallettim, diyen bir yaklaşım görüyorsunuz. Anayasa hükmü, basın özgürlüğü söz konusu olduğu zaman yargı yolunun tüketilmesi şartını ortadan kaldırır mı, kaldırmaz. Anayasal bu ilkeyi AYM çiğnemektedir. AYM, Anayasa’ya göre ilk derece mahkeme gibi dosyaları inceleyemez, kendisini Yargıtay yerine koyarak ilk derece mahkemenin kararını denetleyemez. Kararda mahkeme epey yaptığı yanlışı düzeltmek için çırpınıyor, kıvranıyor adeta. Bu yanlışı nasıl izah edeceğinin çabasını görüyorsunuz. Ama bu çaba izah etmeye yetmemiş esasında hukuku, Anayasa’yı nasıl çiğnediklerini kendi kararları içerisinde ortaya koymuşlar.”
BELKİ BERAAT EDECEKLERDİ?
Gerekçeli kararda, “yapılan değerlendirmenin devam eden davanın esasına ilişkin olmadığı, başvuru konusu haberlerin suç oluşturup oluşturmadığını kapsamadığının belirtildiğini, kararın tutuklama kararının gerekçesinde kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olguların gösterilip gösterilmediğiyle sınırlı kalacağı” ifadelerinin sıklıkla tekrar edildiğine işaret eden Bozdağ, “O kadar çok tekrar ediyorlar ki... Niye tekrar ediyorlar, aman ha hata yaptığımızı düşünmeyin, diye!” ifadesini kullandı. Bozdağ, şöyle devam etti: “AYM, Anayasa’nın ‘kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapamaz’ kuralını açıkça çiğnemektir. Daha ilk derece mahkemesi işe el atmadı, tensip verdi, sanıkları dinlemedi, delilleri değerlendirmedi. Belki beraat verecek, belki mahkumiyet verecek Yargıtay bozacak veya onayacak, bilemeyiz. Ben Yargıtay’daki arkadaşlara sordum, ‘ilk derecede dava görülürken inceleme yetkisine sahip misiniz’, dediler ki ‘asla’. Ne zaman incelersiniz, ‘ilk derece mahkemesi davadan el çektikten sonra dosya önümüze gelirse bakarız’. Vallahi AYM, mahkeme daha davaya el atmadan işe vaziyet etti. AYM, ilk derece mahkemesi değildir, temyiz mahkemesi hiç değildir, süper temyiz mahkemesi hiç ama hiç değildir. Yetki alanını genişletmeye böyle devam ederse Türkiye’de önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir hukuksal sorunumuz, tartışmamız daha olacaktır. Türkiye’yi böylesine gereksiz tartışmalara kimsenin itmemesi gerekmektedir. Bu gidişle AYM, kendisini daha fazla tartışılır hale getirecektir. Yargıtay Yargıtay gibi, AYM de AYM gibi olacak, kimse kimsenin yetkisine müdahale etmeden, herkes yasaların çizdiği sınır içinde görevini yaptığı zaman eminim ki milletimiz bundan büyük mutluluk duyacaktır. Yargının siyasallaşması, en büyük tehdittir.”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...