'Mülteci artmayacak. Ne kadar alırsak aynı hafta Avrupa’ya gidecek'

Düzenleyen:
'Mülteci artmayacak. Ne kadar alırsak aynı hafta Avrupa’ya gidecek'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Davutoğlu: Suriye’de her türlü kirli oyun oynanıyor. Ülkeyi üçe, dörde bölmek istiyorlar. 100 yıl önce açılan yaraları kapamaya çalışan bölge halkları ve Türkiye buna karşı direniyor

Batuhan Yaşar BRÜKSEL/ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Osmanlı Devleti’nin Ortadoğu’daki topraklarının paylaşılmasını öngören 1916 yılındaki Sykes Picot Anlaşması’na her zaman karşı çıktıklarını belirterek, “Suriye öyle bir noktaya getirildi ki, her türlü kirli oyununun oynayabileceği bir zemin oluştu” dedi. Brüksel’deki AB zirvesinden dönüşte, uçakta açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’nin bölünmesine karşı olduğunu bildirerek, “100. yılına giren Sykes Picot, bölgemizi bölmüştü, şehirlerimizi birbirine yabancılaştırmıştı. Birileri 100 yıl sonra yeni bir Sykes Picot yazma peşinde. Biz Sykes Picot’un gayri insani ve tarihimize aykırı düşen mirasını yok etmeye çalışıyoruz. Arap Baharı öncesinde Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün, insanların serbest dolaşacağı dörtlü bir bölge kurmaya karar vermişti, sonra Irak da katılacaktı. Bütün bu hamlelerle biz Sykes Picot’u 2016’dan önce fiilen ortadan kaldırmayı düşünüyorduk. Hedeflerimiz birilerini rahatsız etti, engellemek için Arap Bahar’ı kullanıldı. Şimdi Suriye’yi üçe, dörde, beşe, Irak’ı üçe bölerek yeni bir Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Bu bölgenin halkları ve Türkiye buna direniyor. Ama bunu gerçekleştirmek isteyenler var; Rusya’nın hava harekâtına bakın, fiilen Suriye’yi bölmek istiyor” ifadelerini kullandı. Başbakan, İran ile Türkiye’nin, Suriye’nin bölünmemesi konusunda mutabık kaldığını dile getirerek, “Son İran ziyaretimde mutabık kaldığımız en önemli husus, Suriye’nin bölünmeden, federalite olmadan bir arada tutulması. Onlar, özellikle İsrail karşısında güçlü bir Suriye istiyorlar” diye konuştu. Davutoğlu, YPG’nin de Suriyeli Kürtlerin savunucusu olmadığını, oportünist bir yaklaşımla kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri bölgelerinden sürdüğü bildirerek, “Konjonktürden faydalanarak ‘defacto’ oluşturmaya çalışıyorlar. Onları kullananlar, onları bir piyon olarak kullanıyor, kullanıldıkları ölçüde varlar. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz, yeni Sykes Picot’a karşı her türlü çabayı bölge halklarıyla birlikte yapmaya devam edeceğiz” dedi. Başbakan, Suriye’de serbest bölge oluşturulmasına yönelik görüşmelere değinerek, “Bu konuyu AB, ABD ve Rusya ile görüşüyor. Biz de Amerikalılarla görüşüyoruz. Bir direnç var orada. Ateşkes uzun sürerse kolaylaşabilir. Rusya’nın Suriye’den bütünüyle çekildiğini söylemek ise mümkün değil.  Kendilerince bazı hedefleri vardı, bu hedeflerin gerçekleştiğini düşünüyorlar. Birinci hedef Lazkiye’deki Rus üssünün geliştirilmesi ve füzelerle takviye edilmesi, ikincisi Esad rejiminin masaya güçlü oturması için takviye edilmesi, üçüncüsü, muhalefet unsurlarının zayıflatılması” diye konuştu.

Mülteci artmayacak
Türkiye ile AB’nin üç ayda üç zirve yaptığını bildiren Davutoğlu, “Bu tempo ilişkilerimizde yeni bir boyut olacak. Önümüzde iki boyut vardı, ya bu ilişkiyi bir kriz olduğunda buluşmak üzere yöneteceğiz ya da tüm bu tecrübelerden sonra Türkiye AB ilişkilerini yeni bir zemine oturtacağız ki kriz gelince göğüsleyebileceğiz. Bu olay ikinci yolun inşa edilmesi gerektiğini gösterdi. Son zirve de başarılı oldu” dedi. Başbakan, mülteci krizinden Türkiye ve AB’nin birbirini keşfederek çıktığını vurgulayarak, “Türkiye’de mülteci sayısı artmayacak. Ne kadar alırsak aynı gün aynı hafta aynı ay kamplardan Avrupa’ya gidecek. Avrupa içinde illegal geçişler düzenli hale gelecek. 3 milyarlık destek de, 6 milyara çıktı, ihtiyaç olursa tekrar değerlendirilecek. Vize muafiyeti hayal değil. 72 kriterden 3 ayda 19 yaptık, 10 günde 37’ye çıkardık. 35 kaldı. 1 Mayıs’ta da bunu tamamlayacağız. Vizesiz Avrupa, haziran sonuna kadar bitecek” diye konuştu.

HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR
Davutoğlu, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda da şöyle konuştu: “Muhalefete çağrım vizesiz Avrupa için mayısa kadar 35 şartla ilgili engel olmamaları. Dokunulmazlık dosyaları için de çağrımızın temeli bu. Meclis tüm işlerini bırakır dokunulmazlık dosyaları ile uğraşır. Bir seferde dediğimiz formülle geçerse, böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. Bütün oyunları değiştirecek, bozacak hamle gerekiyordu, bu da eldeki tüm fezlekelerin aynı anda dokunulmazlıklarının kaldırılması. HDP’lilerin de mağduriyet yaşatmaması, yani halka gidip ‘bakın siyaset kapımızı kapattılar’ demesinler, AK Parti korkuyor çekiniyor olmasın, kim suçlu ise de yerini bulsun. Amaç bu. Hazırlıksız yakalandıklarını ortaya koydular” ifadesini kullandı. Başbakan “Çıktığımız yoldan geri dönmeyiz, meclise getiririz, herkesin tavrı ortaya çıkar, takke düştü kel göründü, ucuz kahramanlık maskesi düşer, kimin ne yapacağı görülür. Doğru olan tüm partilerin birlikte bir önerge ile bunu yapması” dedi. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...