Görmez Amerika Diyanet Merkezi’nde incelemelerde bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Görmez Amerika Diyanet Merkezi’nde incelemelerde bulundu

GÜNDEM Haberleri  / AA

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Nisan'da resmi açılışını gerçekleştireceği Amerika Diyanet Merkezi’ni inceledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi açılışını gerçekleştireceği Amerika Diyanet Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

ABD’nin Maryland eyaletinde bulunan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2 Nisan Cumartesi günü resmi açılışı gerçekleştirilecek merkez, sadece Müslümanlara değil farklı kültür ve inanç gruplarından herkese hizmet sunacak. ABD’nin ilk Türk İslam merkezi olma özelliğini taşıyan yapının açılışı için hazırlıklar da tamamlanmış durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyetiyle bugün ABD’nin başkenti Washington’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, medeniyet projesi niteliği taşıyacak yapının son hazırlıklarını yerinde inceledi. İlk olarak merkezdeki camiyi ziyaret eden Görmez, şükür namazı kıldı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Halife Keskin’in eşlik ettiği Görmez, daha sonra ABD Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak’tan merkezle ilgili bilgiler aldı. Görmez ayrıca, yapının mimarı Muharrem Hilmi Şenalp’in yanı sıra işçilerle de bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

ABD'nin en büyük İslam merkezi olan külliyedeki bin 760 kişinin ibadet edebileceği iki minareli cami, özellikle cuma namazı için yüzlerce insanın çevre eyaletlerden de gelerek namazlarını kıldıkları ve kültür merkezindeki hizmetlerden yararlandıkları bir buluşma noktası hüviyetini şimdiden kazanmış durumda.

Cami eksenli bir kompleks olan külliyede ibadet yerinin yanı sıra Türk-İslam bahçesi, kültür merkezi, misafirhane, konferans salonu, sosyal tesisler ve spor salonları yer alıyor.

16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak projelendirilen yapı, bin 879 metrekare alan üzerine inşa edildi. Caminin altında İslam Eserleri Müzesi yer alıyor. Külliyede geleneksel Türk ev mimarisini yansıtan 3 farklı döneme ait 10 adet konak da bulunuyor.

ABD’deki iki minareli tek ibadet yeri olma özelliğine sahip caminin mimarisinin en önemli özelliği, merkezi kubbe sistemi kullanılarak mekanda birliğin sağlanmış olması. Kapalı alan ve avluyla aynı anda üç bin kişinin ibadet etmesi mümkün.

Caminin iç süslemesinde geleneksel motifler kullanılarak, özgün örnekler sergileniyor.

Caminin mihrap üst kısmı ve yan tarafları Türkiye’den getirilen çinilerle süslenirken, mihrabın alınlığında Allah’ın 99 ismini işaret eden hayat ağacı figürü bulunuyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...