Türkiye “tel örgüleri kaldırın” diyecek

Düzenleyen:
Türkiye “tel örgüleri  kaldırın” diyecek

GÜNDEM Haberleri

Küresel insani yardım politikalarının belirleneceği BM Dünya İnsani Zirvesi bugün İstabul’da toplanıyor. İki gün sürecek zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılacağı zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan, 50’nin üzerinde bakan ve 5 binin üzerinde katılım bekleniyor. Zirvede Türkiye tüm dünyadan açık kapı politikası uygulamasını isteyerek, tel örgüleri kaldırın diyecek.

Ekonomi Servisi - Türkiye, son yıllarda insani yardım alanında ortaya koyduğu farklı yaklaşım, sergilediği performans ve dünya çapında takdir gören faaliyetleriyle küresel sistemde artık öncü ülke konumunda bulunuyor.  Tarihte ilk defa İstanbul'da gerçekleşecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden birisi olarak kabul edilen Suriye'deki iç savaşın mağdurları için umut olmayı sürdürüyor. Yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı barındadıran Türkiye, bu alandaki tecrübelerini zirvede uluslararası toplumla paylaşarak umut ışığı yakmayı hedefliyor. 
Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan iç karışıklıklarda aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 273 bin insan hayatını kaybetti. Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriye'de 13.5 milyon kişi, yardıma muhtaç hâle geldi. Ayrıca 6.6 milyon kişi yerinden edildi, 4.6 milyon kişi ise kurtuluşu komşu ülkelere sığınmakta buldu. Yüzlerce yıldır ülkelerindeki zulümden kaçan milyonlarca insana kucak açan Anadolu coğrafyası, yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı barındırıyor. Resmi verilere göre, Türkiye 2.7 milyonunu Suriyelilerin oluşturduğu bu sığınmacılar için âdeta kesenin ağzını açtı. 

TÜRKİYE KADAR OLAMADILAR
Türkiye'nin gerçekleştirdiği kalkınma yardımları 2002'de 85 milyon dolar iken, bu oran 2014'te 3 milyar 591 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin toplam dış yardımı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 47 artarak 6.4 milyar dolara çıkarken, resmi kalkınma yardımları son 12 yılda 42 kat arttı. Gerçekleştirdiği insani yardımlarla dünyanın en cömert ülkesi olan Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu fedakarlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu. Türkiye'nin 2015'te yaptığı resmi kalkınma yardımı da 3 milyar 913 milyon dolara ulaştı. Yardımların önemli kısmını Suriyeli misafirlere yapılan harcamalar oluşturdu. AFAD Başkanı Fuat Oktay, uluslararası iş birlikleri ve yardım faaliyetlerinin "Dünya İnsani Zirvesi" organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurduğunu belirterek, "Dünyanın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği zirvede, Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir uluslararası yardım sistemi kurulması ve açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi konularını gündeme taşıyacağız" diye konuştu. 

İŞTE UMUDUN TABLOSU
3 Milyon
Türkiye resmî olarak 2.7 milyon gayriresmi olarak da 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor

10 Milyar dolar
Türkiye 2011’den bu yana Suriyeli sığınmacılar için yaklaşık 10 milyar dolar harcadı

1.3 Milyar TL
Sıfır noktasında Suriyelilere toplamda 1.3 milyar lira değerinde gıda, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzeme yardımı yapıldı 

750 Bin 
Bugüne dek Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 640 bin ameliyat gerçekleştirildi, 750 bin yatan hasta ve 15 milyon poliklinik hizmeti verildi. 

İŞE BAŞLADILAR 
15 Ocak'ta yürürlüğe giren "Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik" kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli şartlara sahip olan 3 bin 800 Suriyeli, Türkiye'de çalışma iznine kavuştu. Suriyeli sığınmacılara çalışma izinleri başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verildi.

130 bin kişi meslek sahibi oldu 
 Çeşitli sertifika programlarında 130 bin Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu. Bu kişilerin de Suriye'nin yeniden inşasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor. Barınma merkezleri birçok Suriyeli sığınmacı için demokrasinin beşiği haline geldi. Mahallelere ayrılan merkezlerde düzenlenen muhtarlık seçimlerinde oy kullanan ve aday olanlar, hoşgörü ve demokrasi kültürünü bizzat tecrübe ediyor. Bu süreçte birçok Suriyeli kadın da seçimlerde yarışarak kamp yönetiminde söz sahibi oluyor. Yine barınma merkezlerinde, kadın komiteleri aracılığıyla genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilik ile ilgili farkındalık eğitimleri veriliyor.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...