Can Dündar saldırısında dikkat çeken detay

Düzenleyen:
Can Dündar saldırısında dikkat çeken detay

GÜNDEM Haberleri

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a saldırı iddianamesinde Dündar'a ateş açan Murat Şahin'in saldırıyı para karşılığı ve korkutma amaçlı gerçekleştirdiği yer aldı.

Can Dündar'ın, İstanbul Adalet Sarayı önünde silahlı saldırıya uğramasına ilişkin hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. Şüpheli Murat Şahin'in iddianemede yer verilen ifadesinde, silahlı saldırıdaki amacının mesaj vermek ve herkesi bilinçlendirmek olduğunu söylediği belirtildi.

AZMETTİRENLERDEN PARA ALMIŞ

Olayı azmettirdiği iddia edilen şüpheliler Habip Ergün Celep ve Sabri Boyacı tarafından silah ve para verilen Murat Şahin'in aldığı paranın bir bölümü ile evinin kirasını ödediği diğer bölümü ile olay yerine gidip gelmek için bindiği taksiye verdiği anlatıldı. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, 17 sayfalık iddianameyi kabul etti. Şüpheliler 29 Haziran'da hakim karşısına çıkacak.

İDDİANAMENİN DETAYLARI BELLİ OLDU

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a adliye önünde silahlı saldırı olayıyla ilgili Murat Şahin'in de aralarında bulunduğu 3 şüpheli hakkındaki iddianamenin detayları belli oldu. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Abdullah Yurtsever tarafından hazırlanan 17 sayfalık iddianamede Can Dündar ve televizyon muhabiri Yağız Şenkal 'müşteki' sıfatıyla, Murat Şahin, Habip Ergün Celep ve Sabri Boyacı ise 'şüpheli' olarak yer aldı.

"ADLİYEYE ERKENDEN GELİP KEŞİF YAPTI"

İddianameye göre olay şöyle oldu: Ekonomik durumu iyi olmayan Murat Şahin kira borcunu da ödeyemiyordu. 10 gündür yapacağı eylemi planlayan Murat Şahin görsel ve yazılı basından takip ettiği Can Dündar'ın İstanbul Adliyesi'nde duruşmasının olduğunu öğrendi ve sabah erken saatlerde adliyeye geldi ve keşif yaptı. Murat Şahin, keşif sonrasında gün içinde adliyeden ayrılıp olayda kullanacağı ve daha önce şüpheli Sabri Boyacı'dan temin ettiği ve evinde sakladığı silahı alarak tekrar adliyeye döndü. Can Dündar'ın adliyeden çıkmasını bekleyen Murat Şahin, saat 17: 25 sıralarında Can Dündar'ın meydana doğru ilerlemeye başladığını gördü.

"ÖNCELİKLE SİLAHINI CAN DÜNDAR'IN BAŞ BÖLGESİNE DOĞRULTTU"

Can Dündar'ın karşısına geçen Murat Şahin, üzerinde bulunan silahı doldur -boşalt yaptıktan sonra Can Dündar'a yönelik "Vatan hainisin" şeklinde söz sarf etti. Ardından Şahin, öncelikle silahını Can Dündar'ın baş bölgesine doğrulttu, daha sonra silahını eğdi, Can Dündar'ın bacaklarını hedef alarak 2 kez ateş etti. Yere çarpıp seken mermilerden biri Yağız Şenkal'ın bacağına isabet etti. Yağız Şenkal seken kurşun ile hafif şekilde yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

DİLEK DÜNDAR VE MİLLLETVEKİLİ, MURAT ŞAHİN'İN ELLERİNDEN TUTARAK YAKALADI

Eylemine devam edip etmeyeceği belli olmayan Murat Şahin'i hemen yakında bulunan Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ve CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yakalandı. Ardından Murat Şahin, olay yerine gelen polislere teslim oldu. Olay yerinde 2 adet 9 mm boş kovan ve silah ile birlikte olay mahalli koruma altına alındı. Murat Şahin'in yapılan üst aramasında bir adet cep telefonu, para cüzdanı ve cüzdan içerisinde 40 TL çıktı.

ALDIĞI PARA İLE KİRA BORCUNU ÖDEMİŞ

Olayın ardından soruşturma başlatan savcılık, şüpheli Murat Şahin'in HTS kayıtlarını inceledi, tanıkların ifadelerine başvurdu. Olayda kullanılan silahın Murat Şahin'e, şüpheli Sabri Boyacı tarafından verildiğini tespit eden savcılık, saldırıyı şüpheli Sabri Boyacı ile birlikte Boyacı'nın patronu şüpheli Habib Ergün Celep ile birlikte planlayıp organize ettiklerini belirledi. Boyacı ve Celep'in, şüpheli Murat Şahin'e para ve silah temin ettiklerini tespit eden savcılık, şüpheli Murat Şahin'in aldığı paranın bir kısmı ile kira borcunu ödediğini, bir kısmını da olay yerine geliş- gidişlerinde bindiği ticari taksi için harcadığını belirledi.

2 AYDA 87 GÖRÜŞME

Soruşturma kapsamında yapılan HTS incelemelerinde şüpheli Murat Şahin ile azmettirici olduğu öne sürülen Sabri Boyacı arasında 10 Mart 2016 ile 7 Mayıs 2016 tarihlerinde 87 görüşmenin olduğu tespit edildi.

"EYLEM YAPACAĞIM VE 'SES GETİRECEĞİM' DEDİM"

Şüpheli Murat Şahin ifadesinde, Can Dündar'ı basından tanığını belirterek, olay günü Can Dündar'ı silahlı bir saldırı ile korkutmak için İstanbul Adliyesi'ne geldiğini söyledi. Şahin ifadesinde, "Can Dündar'ı ajan olarak görüyordum. Dündar'ın birkaç makale ve köşe yazısını okumuştum. Hatırladığım kadarıyla MİT Tır'larının durdurulması ve 28 Şubat olayı sonrasında yazdığı yazıları okuduğum. Bu kişinin devletin özgür iradesine müdahale ettiğini düşünüyordum. Yaklaşık 3 hafta kadar önce bir şehit cenazesinde kendi kendime karar vererek ben "Eylem yapacağım ve ses getireceğim" dedim. Bu düşüncemi uygulamak için 6 Mayıs'ı seçtim. Çünkü o gün mahkemesi olduğunu basından öğrendim. Bu eylemi yapmak için arkadaşım Sabri Boyacı'dan silah istedim. Ona evime hırsız girdiğini, silah bulundurmam gerektiğini söyledim, Sabri Boyacı'ya eylemden bahsetmedim. Sabah saatlerinde yalnız olarak adliyeye geldim. Öğle saatlerinde adliyeden ayrılarak evime gittim. Sabri Boyacı'dan parasız ve karşılıksız bir şekilde temin ettiğim Baretta markalı silahı üzerime aldım ve adliyeye geri geldim. Saat 17.00 sıralarında Can Dündar'ın adliyeden çıktı. Can Dündar'ı görünce direkt üzerine doğru gittim. "Sen vatan hainisin" diyerek ayaklarına doğru sağ elimle 2 el ateş ettim. Dündar'ın yanında bulunan kişilere zarar vermemek için dikkat ettim. Can Dündar'a ateş ederken zaten kendisini vurmak için değil korkutmak için ateş etmiştim. Daha sonra polisler geldi, teslim oldum.Eylemi hür iradem ile yaptım, kimse azmettirmedi."

AMACI MESAJ VERMEK VE HERKESİ BİLİNÇLENDİRMEKMİŞ

İfadesinde Murat Şahin, Dündar'ın devlet erkanını kötülemek maksatlı yazılar yazdığını ve son olaylardan çok etkilendiğini ifadesinde belirterek "Kahve ortamında vatandaşlardan bazı sözler duyuyor olduğunu, kendisine "Sen devlet için ne yaptın" dediklerinde doğru söylediklerini, devlet için sadece askerlik yaptığını, bunun dışında önemli bir şey yapmadığını düşünüp kafasında kurduğunu, Can Dündar'ın İngiltere, Fransa'ya değişik Devletlere gitmiş ve devlet aleyhinde konuşmalar yapmış olduğunu ancak hangi konuşmaları yaptığını tam hatırlamadığını,bunların kendinde biriktiğini, amacının mesaj vermek ve herkesi bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Şüpheli Murat Şahin'i azmettirdiği öne sürülen Habip Ergün Celep ve Sabri Boyacı'nın da iddianamede yer alan ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri belirtildi.

"AMACININ KORKUTMAK OLDUĞU ANLAŞILMAKTADIR"

İddianamede, "Murat Şahin'in (olay anındaki hal ve hareketlerinden) amacının Can Dündar'ın ayaklarına doğru ateş ederek korkutmak olduğu anlaşılmaktadır. Olay anındaki davranışlarında öldürme kastıyla hareket etmediği görülmektedir" denildi.

TUTUKLU SANIĞIN 11 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

İddianamede, tutuklu şüpheli Murat Şahin'in 'Kasten yaralama', 'Silahla tehdit', 'Hakaret', '6136 sayılı Kanuna Muhalefet' suçlarından toplam 4 yıldan 11 yıla kadar hapsi istendi.

DİĞER 2 ŞÜPHELİNİN 7'ŞER YILA KADAR HAPSİ TALEP EDİLDİ

Azmettirmekle suçlanan diğer iki şüphelinin de 'Kasten yaralama' ve 'Silahla tehdit' suçlarından 2 yıl 8'er aydan 7'şer yıla kadar hapsi talep edildi. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Sanıklar 29 Haziran'da ilk kez hakim karşısına çıkacak.

6 MAYIS'DA SALDIRI OLMUŞTU

Can Dündar'a 6 Mayıs'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde Murat Şahin tarafından silahlı saldırıda bulunulmuş, Can Dündar olaydan yara almadan kurtulurken, televizyon muhabiri Yağız Şenkal ise bacağından yaralanmıştı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...