Jet krizinde buzlar eriyor, Putin ve Erdoğan yüz yüze görüşecek

Düzenleyen:
Jet krizinde buzlar eriyor, Putin ve Erdoğan yüz yüze görüşecek

GÜNDEM Haberleri

Telefonla görüşen iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze konuşma kararı aldı. İlk görüşme, 4 Eylül’deki G20 zirvesinde yapılacak.

Buket Güven ANKARA - Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi sonrasında kopma noktasına gelen Türkiye-Rusya ilişkilerinde ılımlı bir hava esiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’nın Milli Gün nedeniyle Moskova Yönetimi’ne gönderdiği kutlama mesajı, ardından hayatını kaybeden pilot için Putin’e gönderdiği üzüntü mesajı ilişkilerde yeni dönemin kapılarını açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin olacağı bir önceki gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanmıştı. Rus Liderin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayacağı bilgisi Moskova yönetimi tarafından açıklanmıştı. Dün gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendiren Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin çok olumlu bir havada gerçekleştiğini dile getirdiler.
Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Putin’in görüşme sırasında, İstanbul’daki menfur terör saldırısını da kınadığı belirtilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan şahsında tüm Türk halkına taziyelerini ilettiği bilgisi verildi.

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE
 Açıklamada ayrıca iki liderin ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurguladığı bildirildi. İki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kaldığının da altı çizildi. İki liderin, 4-5 Eylül tarihlerinde Çin’de düzenlenecek G20 zirvesinde görüşmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir” denildi.

İŞ BİRLİĞİ MESAJI
Kremlin’den yapılan açıklamada ise; iki tarafın terör tehdidi ile mücadelede uluslararası işbirliğinin aktif hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Vladimir Putin’in, Türkiye Cumhurbaşkanı’ndan gelen mektubun ikili ilişkilerdeki kriz sayfasını çevirmek, uluslararası ve bölgesel sorunlarda ortak çalışmaları yenilemek ve Rusya Türkiye ilişkilerini geliştirmek için ortam oluşturduğunu belirtti. Bu görüşme çerçevesinde Rus pilotun ölümüne sebep olduğu öne sürülen Türk vatandaşı hakkında açılan soruşturmanın da objektif olması ümit edildiği belirtildi. 
Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komite Başkanı Konstantin Kosaçev de, terörün Rus ve Türk liderlerinin diyaloğunu bozmayacağını, aksine yakınlaştıracağını belirtti.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yarın Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılacak. Rusya, geçen hafta gönderdiği davette Türkiye’nin toplantıya katılmasını beklediklerini açıklamıştı. Bakan Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı ile burada ikili bir görüşme yapması da bekleniyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...