Terörle mücadelede dayanışma fırsatı

Düzenleyen:
Terörle mücadelede dayanışma fırsatı

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Özellikle DAEŞ’e odaklanmamız lazım. Şimdi doğrudan temas ortamı da oluştuğu için bunları direkt Rusya’ya iletme imkanımız var.

Buket Güven BRÜKSEL ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslar için gittiği Brüksel’de İsrail ve Rusya konularında önemli mesajlar verdi. İsrail’le yaşanan normalleşmenin perde arkasını gazetecilere anlatan Çavuşoğlu, sürecin iki ülkede gerçekleştirilen seçimler nedeniyle geciktiğini belirtti. Bakan, “Her şeyden önce bu süreçte HAMAS hiçbir zaman pazarlık konusu olmadı. HAMAS’la görüşmelerimiz Orta Doğu barış süreci için çok önemli katkı sağlıyor. Hem HAMAS ve El Fetih’in birlikteliği hem de HAMAS olmadan Orta Doğu barış sürecinin kalıcı bir şekilde sonuçlanmayacağını biz de, İsrail de, ABD de biliyor” dedi. İsrail’le varılan mutabakat sonrası Türkiye’nin Filistin’e yardım etmesinin önündeki engellerin de kalktığına işaret eden Çavuşoğlu, “Sadece insani yardım değil Gazze ve Filistin’in kalkınması için ulaştıracağımız yardımların önündeki engeller de kalkmış oluyor. Tabii altyapı İsrail’in saldırıları sonucu zarar gördü. Bu hasarların giderilmesi gerekiyor” diye konuştu. Çavuşoğlu, inşaatı devam eden hastanenin tamamlanarak hizmete girmesini ve elektrik-su ihtiyacının karşılanmasını da çok önemsediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, anlaşma sonrasında Türkiye’nin Filistin’deki bankalara doğrudan transferleri gerçekleştirebileceğini belirterek, “Bugüne kadar 500 milyon dolar civarında Filistin’e maddi yardımımız oldu. 2017 itibariyle 700 milyon doların üzerine çıkmış olacağız” şeklinde konuştu. Anlaşma ile Cenin’deki organize sanayi bölgesi inşaatına başlanmasının da öngörüldüğünü açıklayan Çavuşoğlu, “Burada 6 bin kişiye istihdam sağlanacak. En kısa süre içerisinde karşılıklı büyükelçilerimizi de atayacağız” dedi. Cumhurbaşkanının Gazze’ye gidip gitmeyeceği yolundaki soruya  karşılık Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir ama elbette şartlar uygun olduğu zaman Gazze’yi her zaman ziyaret etmek ister” ifadesini kullandı. 

RUS PİLOTUN AİLESİNE DESTEK

Bakan Çavuşoğlu, uçak krizi sonrası Rusya’ya tazminat ödenip ödenmeyeceğine de açıklık getirdi. Türkiye’nin zaten Rus pilotun naaşının alınması ve Türkiye’de hem dini hem askeri törenlerin yakışır bir şekilde yapılması konusunda hassas davrandığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Aileye de bakışımız aynı şekilde. Mektupta Cumhurbaşkanımızın aileye yönelik sarf ettiği ifadeler de bu kapsamda. Bundan sonra da ailenin herhangi bir resmi cezai tazminat değil ama ailenin gönlünü alabilecek adımlar atabileceğimizi zaten adını koymadan Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi. İnsani adımlar elbette atılır. Biz bunu yaparız” diye konuştu. İlişkilerde normalleşmenin ardından iki ülkenin terör örgütü DAEŞ’le mücadeleyi konuşma imkânının yeniden doğduğuna işaret eden Çavuşoğlu,  “Hepimizin ortak düşmanı terör örgütleri var. Özellikle de DAEŞ terör örgütüne odaklanmamız lazım. Şimdi doğrudan temas etme ortamı da oluştuğu için bunları Rus meslektaşım Lavrov ile görüşme imkânı doğdu” dedi.

İKİ BAKANDAN NORMALLEŞMEYİ HIZLANDIRAN ZİRVE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü 34. Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı. Çavuşoğlu, burada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Zirve 36 dakika sürdü. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin, “İlişkilerimizin normalleşme sürecinde karşılıklı adımlara ilişkin verimli bir görüşme yaptık. Türkiye-Rusya ilişkilerinin seyri geniş bir coğrafyada pek çok insanın geleceği üzerinde doğrudan etkilidir” dedi. Lavrov ise, “Türkiye ile içişleri bakanlıkları ve istihbarat görevlilerinden oluşan ortak çalışma grubumuz vardı. Grubu 7 ay sonra yeniden faaliyete geçirmek konusunda anlaştık” dedi. Lavrov, Suriye’de kimin terörist olup olmadığı konusunda Rusya ile Türkiye arasında hemen hemen görüş ayrılığı olmadığını kaydetti. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...