Sigaraya ‘çapraz’ denetim

Düzenleyen:
Sigaraya ‘çapraz’ denetim

GÜNDEM Haberleri

Denetmenleri asıl görev yaptıkları iller dışına gönderen Sağlık Bakanlığı, ihlal tespit oranlarını 6 kat artırmayı başardı

Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında kapalı alanlarda sigara yasakları ile başlattığı tütünle mücadelesinde hız kesmiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ‘bu yoldan geri dönüş olmaz” talimatıyla kapalı alan sigara ihlallerini denetleyen Bakanlık, çapraz denetim modeli pilot uygulamasını tamamladı. Sağlık Bakanlığı Tütünle Mücadele Dairesi Başkanlığından edinilen bilgiye göre,  Türkiye’de 10 bin denetim personeli 7/24 çalışarak tütün dumanının pasif etkilerinden vatandaşları korumak için çalışıyor. Denetmenlerin, hemşehrilerine karşı daha toleranslı davrandıkları tespit edildi. Bu yüzden pilot bir uygulama başlatılarak İstanbul, Ankara, İzmir,  Bursa, Antalya ve Adana’da çapraz denetim uygulaması gerçekleştirdi. Çapraz denetimlerde ihlal tespit oranları rutin denetimlere göre yaklaşık 6 kat, ihbar denetimlerde tespit edilen ihlal oranları ise 2.5 kat arttığı görüldü. Bakanlık, etkili olan modelin Türkiye genelinde yaygınlaşması için çalışma yapacak. Türkiye’de 2009 yılından bugüne kadar yaklaşık 13 milyon denetim gerçekleştirdi ve 101 bin 19 ihlal tespit edildi. Sigara yasağına uymayanlarla ilgili Mart 2016 sonuna kadar toplamda 142 milyon 58 bin 308 TL ceza kesildi.
Gökhan Kaya ANKARA

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...