Çocukların ifade odası ayrı olacak

Düzenleyen:
Çocukların ifade odası ayrı olacak

GÜNDEM Haberleri

Çocukların uygun şartlarda ifadelerinin alınması için 23 il ve 25 adliyede toplam 31 teknik donanımlı Çocuklarla Adli Görüşme Odası hayata geçirildi.

Ebru Karatosun ANKARA - Adalet Bakanlığı, çocukların hukuki sürecinde daha hassas davranılması için harekete geçti. Çocuklara yönelik Adalet uygulamalarında önemli çalışmalar için düğmeye basan Adalet Bakanlığı, “Çocuklar için Adalet Projesi” kapsamında çocukların uygun şartlarda ifadelerinin alınması için 23 il ve 25 adliyede toplam 31 teknik donanımlı Çocuklarla Adli Görüşme Odasını hayata geçirdi.

700 BİN AVRO HARCANDI
Yaklaşık 700 bin avroluk bir yatırım ile kurulan odalarda mağdur, tanık, suçlu ve suça sürüklenen çocukların ifadeleri sosyal çalışma görevlisi eşliğinde alınacak. Çocukların süreçten olumsuz etkilenmemesi adına gerekli sayıda sosyal çalışma uzmanı bu odalarda görev alacak. Ayrıca, Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığınca mağdura yaklaşım konusu dahil olmak üzere Çocuklarla Adli Görüşme Odalarında görev yapacak sosyal çalışma görevlileri ile diğer personele gerekli eğitimler verilecek.
Çocuğun ifadeleri sırasında hakim, savcı, katip, avukat, sekreter ve teknik personel hazır bulunacak. Görüşmelerin kayıt altına alınması ve uzaktan bağlantı kurulmasına imkan sağlayan SEGBİS uygulaması da aktif olarak kullanılacak. İfadesi alınan çocuğun, sorulan soruların yazılı olarak görebileceği, görüşme kalitesine etkilemeyecek boyutlarda masaya monte edilmiş bir ekran bulunacak.

İFADEYE ÇAĞIRMA DA FARKLI
Çocuğu ifadeye çağırmak için ise özenli ve dikkatli bir dil kullanılacak. Suç mağduru ya da suça sürüklenen çocuk artık polis eşliğinde ifadeye çağrılmayacak. Yeni uygulama ile çocuk uygun bir dil ile yazılı olarak ifadeye çağrılacak. Açıklamada; “Sevgili Ayşe, Seni 12.06.2016 günü saat 11:15’de 1. kat 105 nolu odada bulunan Batı Adliyesi Çocukla Adli Görüşme Odası’nda psikolog Fatma E. bekliyor olacak. Odamızın yerini danışmadan öğrenebilirsin. Bazı konularda senin fikrini almak istiyoruz. Senin polis eşliğinde gelmeni istemediğimiz için bu görüşmeye katılman gerekiyor. Sana güzel bir hafta diliyoruz” şeklinde bir örnek dil kullanılacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...