HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Naci Ağbal: 15 Temmuz’un etkilerini kısa sürede bertaraf ettik

Düzenleyen: /
Naci Ağbal: 15 Temmuz’un etkilerini  kısa sürede bertaraf ettik
Naci Ağbal, Röportaj, 15 Temmuz, Haber

GÜNDEM Haberleri

“Hükûmet olarak süratle aldığımız tedbirler sayesinde darbe girişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edip, ekonomide tekrar olumlu bir ivmeyi yakaladık. Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi.”

Osman ÇOBANOĞLU
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türk ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuz etkilerini kısa sürede bertaraf ettiğini söyledi. 15 Temmuz sonrası alınan tedbirleri ve son tahlilde gelinen durumu gazetemize değerlendiren Bakan Ağbal “2016 yılının ilk yarısında gelişmekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrışarak yüzde 4,9 büyüyen Türkiye ekonomisi, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle olumsuz etkilendi. Bu kapsamda, 2016’nın üçüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 1,3 daralırken, temmuz ayında yüzde 10,7 olan işsizlik oranı yıl sonunda yüzde 11,9’a çıktı. Yılın ikinci yarısında TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. Bu dönemde makroekonomik göstergelerin birçoğunda negatif yönde gelişmeler yaşanırken, gerek üretici gerekse tüketici güveninde önemli düşüşler oldu” dedi.
OLUMSUZ ETKİLERİ BERTARAF ETTİK
Ekonomideki gelişmelerin ardından hükümet olarak süratle tedbirler aldıklarını ifade eden Bakan Ağbal “Hükûmet olarak süratle aldığımız tedbirler sayesinde darbe girişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edip, ekonomide tekrar olumlu bir ivmeyi yakaladık. Maliye Bakanlığı olarak ekonomideki olumsuz etkileri en aza indirmek, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam için maliye politikasını etkin bir şekilde kullandık” diye konuştu.
GİRİŞİMDEN SONRA NELER YAPILDI?
Maliye Bakanı Ağbal “Darbe girişimi sonrası ekonomide bozulan güveni yeniden tesis etmek, üreticiyi ve tüketiciyi cesaretlendirmek için ağustos ayından itibaren ekonominin desteklenmesine yönelik birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Özel sektör yatırımlarını canlandırmak ve istihdamı artırmak için firmalara ilave teşvikler sağladık. İç talebi canlandırmaya yönelik olarak sektörel vergi indirimleri gerçekleştirdik. İşletmelerimizin vergi ve prim borçlarını yapılandırdık. Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB kredileri aracılığıyla krediye erişimi artırdık. Üretimin desteklenmesi ve talebin canlanmasına yönelik bütün bu düzenlemelerin her birisi ayrı ayrı özel olarak çalışıldı. Maliye politikası ile bu dönemde yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyerek ekonomik büyümeye önemli bir katkı verme fonksiyonunu üstlendik” ifadelerini kullandı.
PİYASALARDA İSTİKRAR SAĞLANDI
Alınan tedbirlerin olumlu etkiler doğurduğunu aktaran Bakan Ağbal, “Darbe girişimi sonrası tüm ekonomi kurumlarımızın aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı ve 2016’nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi. Bu yılın ilk çeyreğinde de beklentilerin üzerinde, yüzde 5’lik güçlü bir büyüme performansı gösterdik. Reel kesim güven endeksi yüzde 110 seviyelerine çıktı. Üretim göstergelerindeki iyileşmeyle beraber, ihracat ve turizmde de yükseliş trendi başladı” dedi.
Bakan Ağbal “Önümüzdeki dönemde de ara vermeden hızla uygulamaya devam edeceğimiz reformlar, aldığımız tedbirler ve dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler ekonomideki canlanmayı desteklemeye devam edecek” diye konuştu.
“BİZ NE YAPARSAK YAPALIM HAKLARINI ÖDEYEMEYİZ”
15 Temmuz gecesi devletine, vatanına, bayrağına ve milletine sahip çıkmak için canlarını feda eden şehitlere de değinen Bakan Ağbal şunları söyledi:  “15 Temmuz gecesi millî iradeye alçakça kasteden FETÖ terör örgütü mensuplarına karşı milletimiz tam bir birlik ve beraberlik örneği gösterdi. Biz ne yaparsak yapalım o gece canları pahasına millî iradeye sahip çıkan demokrasi kahramanlarının haklarını ödeyemeyiz.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...