Darbe girişiminin komuta merkezi Akıncı Üssü davası başlıyor

Düzenleyen:
Darbe girişiminin komuta merkezi Akıncı Üssü davası başlıyor

GÜNDEM Haberleri

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılanmasına Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince 1 Ağustos Salı günü başlanacak.

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, darbe girişiminin kilit isimleri  eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, sivil imamlar oldukları bildirilen  Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve Hakan çiçek ile  uçaklarıyla çeşitli noktaları bombalayan pilotların da aralarında bulunduğu  sanıkların yargılanacağı davada duruşmalar 29 Ağustos'a kadar Sincan  cezaevi'ndeki duruşma salonunda devam edecek.

Darbe girişiminin yönetildiği ve darbenin kilit isimlerinin yer aldığı  Akıncı Üssü'ndeki olaylara ilişkin davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı  Gülen, iki numaralı sanığı Öksüz, üç numaralı sanığı ise Batmaz.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray'ın başkanlığında  yapılacak yargılama, 1 Ağustos'ta başlayacak. Sincan Cezaevi kampüsü içindeki  salonda görülecek duruşmalara, 29 Ağustos'a kadar devam edilecek. Duruşma salonu  çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacak.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin merkezi Akıncı  Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 481 kişi hakkında iddianame hazırlamıştı. FETÖ elebaşı Gülen, örgütün "Hava Kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen  Öksüz ile sivil şüphelilerden Batmaz, iddianamedeki ilk 3 sanık olarak yer  almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman,  Başbakan Yardımcısı BEKİR BOZDAĞ ile darbe girişimi sırasında "hürriyetinden  yoksun kılınan" Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genelkurmay  Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler,  Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Komutanı  Orgeneral Salih Zeki Çolak, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Galip  Mendi'nin de aralarında yer aldığı 23, yaralanan 222, malı zarar gören 96, maktul  yakını 77 kişi ile bazı milletvekillerinin de arasında bulunduğu diğer 20 kişinin  müşteki gösterildiği iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı, Emniyet Genel  Müdürlüğü ve Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ de müşteki tüzel  kişilikler olarak sıralanmıştı.

FETÖ elebaşı Gülen ile 2 numaralı şüpheli Öksüz'ün de arasında  bulunduğu kimi sanıkların "Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, yasama  organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan  kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gasbı,  kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar  verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme,  kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmaları istenen  iddianamede, konu edilen eylemler şunlar:

TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve  otopark, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Havacılık Daire  Başkanlığı, TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve yakınının uçakla  bombalanması, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı  Karargahı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Kayseri 12. Hava Ulaştırma  Üs Komutanlığından 'Gören' ve askeri kargo uçaklarıyla Diyarbakır 8. Ana Jet Üs  Komutanlığından F-16 uçaklarıyla darbe teşebbüsüne iştirak edilmesi,  Adana/İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığından tanker uçaklarıyla yakıt ikmali  yapılarak, darbe girişime iştirak edilmesi, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı  Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden, İstanbul'a gidilip darbe karşıtı  komutanların Ankara Akıncı Üssü'ne kaçırılmasıyla girişime katılınması, İstanbul  Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığından, Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığına  gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Genelkurmay Karargahı, Hava  Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri  Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, İnsani Yardım Tugayı, Özel Kuvvetler  Komutanlığı, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanlığı ve diğer askeri birliklerden  darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü'ne gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak  edilmesi."

Duruşmayı şehit yakınları ile gaziler ve siyasiler de izleyecek

Duruşmayı, özellikle Kahramankazan'da şehit olan vatandaşların  yakınları ve gazilerle Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan  Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri de  izleyecek.

Bu arada, darbe girişimi sırasında, emekli Orgeneral Mendi'nin  kaçırılmasına ilişkin 4 sanıklı dava ile eski Albay Bilal Akyüz hakkındaki dava,  Akıncı Üssü'ndeki darbe eylemleriyle ilgili 481 sanıklı davayla birleştirildi.  Böylelikle Akıncı Üssü'ndeki olaylara ilişkin davanın sanık sayısı 486'ya çıktı.

Firariler

Sanıklardan 461'inin tutuklu bulunduğu davada, adli kontrol şartıyla  serbest bırakılan 18 kişi tutuksuz yargılanacak.

Aralarında Gülen ve Öksüz'ün de bulunduğu 7 firari sanık hakkında ise  yakalama kararları bulunuyor.

Davanın firari sanıkları arasında, Konutkent'te örgüte ait Empati  Danışmanlık şirketi adına kiralanan 3 katlı villada Öksüz başkanlığında darbeye  hazırlık toplantılarına katılan ve Akıncı Üssü'ndeki haritalarda parmak izi çıkan  eski Jardarma Yarbay Turgay Sökmen de yer alıyor.

Yine darbeye hazırlık toplantılarının yapıldığı Mebusevleri Mahallesi  Anıt Caddesi'ndeki evi kiralayan Ahmet Sürmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast  girişiminin sanıklarından ve Yunanistan'a kaçarak sığınma talebinde bulunan SAT  komandosu eski Üstçavuş Fatih Arık ve eski Kıdemli Çavuş Halit Çetin ile darbeye  hazırlık toplantıları için kullanılan evleri kiralayan sivil sanık Serkan Aydın  da firariler arasında bulunuyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...