HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Meclis, yeni İçtüzükle çalışmalarına başlayacak

Düzenleyen:
Meclis, yeni İçtüzükle çalışmalarına başlayacak
Tbmm, İçtüzük, Gündem Haberleri, Haber

GÜNDEM Haberleri

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılında yeni İçtüzük hükümlerine göre çalışacak.

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik  Yapan İçtüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda 27 Temmuz'da kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından değişen  İçtüzük kuralları yürürlüğe girdi.Anayasa gereği çalışmalarına 1 Ekim'de başlayacak olan Genel Kurul'da,  yeni İçtüzük kuralları geçerli olacak.Buna göre, bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu  önerileri üzerinde her gruba tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak.Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi  gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de  kısıtlamaya gidilecek. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar  dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara  ise 3'er dakikayla sınırlandırılacak.

Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel  Kurulda doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er  dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Bunun dışında bir milletvekiline daha  tanınan konuşma hakkı, yeni İçtüzükle uygulamadan kalktı. Her hafta salı günü,  farklı partilerden bir milletvekili bu istemde bulunabilecek. Bir milletvekili,  bir yasama yılında birden fazla teklifin doğrudan gündeme alınmasını talep  edemeyecek. TBMM Genel Kurulunun mesai saatleri uzadı. Aksi karar alınmadıkça her  salı 15.00'te toplanan Genel Kurul, salı günleri yine aynı saatte açılacak,  21.00'de kapanacak. Çarşamba ve Perşembe günleri 15.00-19.00 saatleri arasında  çalışan Genel Kurul, teklifin kabulüyle 14.00-21.00 saatleri arasında mesai  yapacak.Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanı ya da başkanvekillerinin frak giyme  zorunluluğu kalkacak, koyu renk elbise giyebilecekler.Milletvekilleri, sadece görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile  kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında yoklama isteyebilecek.  Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil edilecek.

Bir milletvekili veya bakana, "geçen birleşim tutanağında yer alan bir  beyanını düzeltme" kapsamında tanınan 5 dakikalık söz hakkı kaldırıldı.  Milletvekili ya da bakan bu talebini Meclis Başkanlığına yazılı verecek.Usul tartışmalarında lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye tanınan  10'ar dakikalık söz hakkı, 3'er dakikaya indi.Milletvekilleri, tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine ilişkin  oturumun başında yaptığı itirazı, bundan sonra yazılı olarak Meclis Başkanlığına  iletecek.Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak.  Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza  sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak.TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması  önergelerinin özetleri okunmayacak. Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin  maddelerinin oylanmasında artık açık oylama talebinde bulunulamayacak. Tasarı ve  tekliflerintümünün oylamasında, en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık  oylama yapılabilecek. Aksi halde bu oylamalar ve maddelerin oylamaları işaret  oyuyla yapılacak.

MİLLETVEKİLLERİ DÖVİZ, PANKART GETİREMEYECEK

TBMM'ye silahlı giren ve Genel Kurulun çalışma düzenini, huzurunu  bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri,  kınama alacak.Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanına,  Başkanlık Divanına, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk  milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk 4 maddesinde çerçevesi  çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve  milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına  aykırı tanımlamalar yapan milletvekili hakkında, Meclisten geçici çıkarma cezası  uygulanacak.Fiili saldırıda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı  olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çıkarılacak.Geçici olarak Meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af  dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girebilecek.

"Kınama" ve "Meclisten geçici çıkarma" cezasına çarptırılan  milletvekili için para cezası uygulanacak. Buna göre, "kınama" cezası alan  milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, "Meclisten geçici  olarak çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve  yolluğunun üçte ikisi kesilecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...