Meclis, yeni içtüzükle çalışmalara başlayacak

Düzenleyen:
Meclis, yeni içtüzükle çalışmalara başlayacak

GÜNDEM Haberleri

CHP Grup Başkanvekili Altay: -"Demokrasinin gereği olarak yasa koyucu çoğunluk partisinin yasa çıkarma kolaylığını sağlarken, muhalefete de İçtüzük ile bir engelleme imkanı tanımış. Şimdi muhalefetin bütün bu engelleme imkanları ortadan kaldırılıyor" -"Kaba söz, küfür, hakaret ve yaralayıcı ifadelerin parlamentoda zaten olmaması gerekir. Ama buna bir para cezası yaptırımı, parlamento çoğunluğunun yargı yetkisi kullanması demektir. Bu da kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM İçtüzüğü'nde yapılan değişikliğe ilişkin, "Demokrasinin gereği olarak yasa koyucu çoğunluk partisinin yasa çıkarma kolaylığını sağlarken, muhalefete de İçtüzük ile bir engelleme imkanı tanımış. Şimdi muhalefetin bütün bu engelleme imkanları ortadan kaldırılıyor." dedi.

Engin Altay, AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan İçtüzük Teklifinin, TBMM Genel Kurulunda 27 Temmuzda kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylamasının ardından, değişikliklerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurduklarını hatırlattı.

Çoğunluk partisinin süratle yasa yapmak istemesinin, muhalefet partilerinin de yanlış buldukları düzenlemeleri engellemeye çalışmasının doğal olduğunu vurgulayan Altay, "Demokrasinin gereği olarak yasa koyucu çoğunluk partisinin yasa çıkarma kolaylığını sağlarken, muhalefete de İçtüzük ile bir engelleme imkanı tanımış. Şimdi muhalefetin bütün bu engelleme imkanları ortadan kaldırılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

'İÇTÜZÜK İLE TCK TATBİK EDİLMEK İSTENİYOR'

Yeni düzenleme ile "Kınama" ve "Meclisten geçici çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekili için para cezası uygulanabileceğine işaret eden Altay, şöyle konuştu:

"İçtüzük ile Türk Ceza Kanunu tatbik edilmek isteniyor. Bu çok yanlış. Elbette kaba söz, küfür, hakaret ve yaralayıcı ifadelerin parlamentoda zaten olmaması gerekir. Ama buna bir para cezası yaptırımı, parlamento çoğunluğunun yargı yetkisi kullanması demektir. Bu da kuvvetler ayrılığı prensibine aykırı. Siyaset her şeyden önce vicdan ve nezaket meselesidir. Elbette parlamentoda kabalık kabul edilemez ama böyle bir durum karşısında da yasama organının yargı yetkisi kullanması da demokrasinin genetik kodlarıyla bağdaşmaz. Bu İçtüzük değişikliğinin tümü değilse bile özellikle para cezası kısmının ve diğer kimi maddelerinin Anayasa Mahkemesinde eğer biraz hukuk kırıntısı kaldıysa iptal edileceğine kesin gözüyle bakıyorum."

'ART NİYETİN İLK EMARELERİ BURADA BAŞLIYOR'

Altay, CHP olarak 16 Nisan referandumu ile yapılan anayasa değişikliklerini meşru saymadıklarını, ancak meri bulduklarını dile getirdi.

Söz konusu anayasa değişiklikleri doğrultusunda İçtüzük ve benzeri konularda uyum amaçlı yasal düzenlemelerin parlamentonun gündemine gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Altay, "AK Parti niye ikisini birlikte getirmedi, apar topar 18 maddelik bir İçtüzük değişikliği ile muhalefetin sesini kısmaya çalıştı? İşte art niyetin ilk emareleri burada başlıyor." şeklinde konuştu.

Uyum kapsamında bir düzenleme yapılacaksa TBMM İçtüzüğü'nün neredeyse tamamının değişmesinin gerektiğine dikkati çeken Altay, iktidarın dar kapsamlı içtüzük değişikliğini muhalefetin sesini kısmak, diğer düzenlemeleri oldu bitti ile seri şekilde Genel Kurulun gündemine getirmek için hayata geçirdiğini ileri sürdü.

Altay, "Bunlar demokrasi kültüründe olmayan, kamu vicdanında karşılık bulamayacak, samimiyetsiz işlerdir." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...