Ramazan ne zaman başlıyor? (Oruclar Ne Zaman Basliyor) Ramazan Hangi Gun?

Düzenleyen:
Ramazan ne zaman başlıyor? (Oruclar Ne Zaman Basliyor) Ramazan Hangi Gun?

GÜNDEM Haberleri

Ramazan ne zaman başlıyor? sorusu şimdiden sorulmaya başlandı. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayı yaklaşırken Müslümanlar, ''Oruclar ne zaman basliyo, Ramazan hangi gun, Ramazan ne zaman başlıyor?'' gibi sorularla Ramazan-ı Şerif'in ne zaman ve hangi ayda başlayacağını sorguluyor. Haberimizde bu detaya ulaşabilirsiniz.

Ramazan-ı Şerif ayının yaklaşmasıyla birlikte, ‘’Oruclar ne zaman basliyo, Ramazan hangi gun, Ramazan ne zaman başlıyor?’’ soruları sıkça sorulmaya başlandı. Tüm Müslümanlar için son derece önemli olan Ramazan ayında süre git gide kısalıyor. 2018 yılı itibarıyla Oruç tutacak olanlar Ramazan ne zaman başlıyor ve Ramazan hangi gun gibi konuları araştırıyor. 2018 yılı için 19 Mart 2018'de başlayacak olan üç ayların yanında, ‘’Oruclar ne zaman basliyo’’ konusu son zamanların en çok merak edilen sorularından biri hâline geldi. İşte Ramazan ne zaman başlıyor? ile ilgili aradıklarınız.

Ramazan ne zaman başlıyor? 

Tüm İslam dünyası için en önemli aylar olan üç aylar, 19 Mart 2018'da başlayacak. Ramazan'ın 1. günü 16 Mayıs 2018'e denk geliyor. Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran Perşembe akşamı olacak.

Ramazan bayramı ne zaman?

İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Üç aylar hangi gün?

Üç aylar veya Mubarek üç aylar, Hicri takvim'de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan en azından saygıdan dolayı sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır. Hadise göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmeti'nin ayıdır. Ayrıca, Recep Regaib Kandili ve Mirac Kandilini, Şaban Beraat Kandilini ve Ramazan Kadir Gecesini barındırır.

2018 Kandil günleri 

22 Mart 2018 Perşembe günü Regaib Kandili.

13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili.

30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili.

19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili.

19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

Ramazan ne zaman başlıyor? (Oruclar Ne Zaman Basliyor) Ramazan Hangi Gun?

Ramazân-ı şerîf, muhabbet ayıdır

Sevginin, muhabbetin olduğu yerde, hayır ve bereket vardır. İnsanların birbirini sevmediği, herkesin birbirine düşman olduğu yerlerde, huzur ve saâdet aramak beyhudedir. Allahü teâlâ, Müslümanların birbirlerini çok sevmesini istemektedir. Bu imanın temelidir. Bir Müslümana düşmanlık yapmak, kalbinde ona karşı kin beslemek, son nefeste imansız olarak ölmeye sebep olur. İman, dört sevginin kalpte beraber bulunmasıdır. Bunlar; Allahü teâlâyı sevmek, Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâmı ve diğer bütün peygamberleri sevmek, Eshâb-ı kirâmın hepsini ve İslâm âlimlerini sevmek ve bir de itikadı bozuk olmayan Müslüman din kardeşlerini sevmektir...

Sevginin, muhabbetin olduğu yerde, hayır ve bereket vardır. İnsanların birbirini sevmediği, herkesin birbirine düşman olduğu yerlerde, huzur ve saâdet aramak beyhudedir. Birbirine düşmanlık yapan insanlar, dünyayı kendilerine zindan etmektedirler. Evlerde, iş yerlerinde, mahalle, köy ve şehirlerde birbirini sevmeyen insanların bulunması, ortamı Cehennem hayatına döndürmektedir. Huzurlu bir hayat sürmek için, sevgi ve muhabbet şarttır.

İnsanların birbirini sevmesi için, önce herkes birbiriyle selamlaşmalı, birbirine hayır dua etmeli, kimse kimseye beddua etmemelidir. Elinden geldiği kadar, herkese iyilik etmeli ve kimseye kötülük yapmamalı ve hatta bunu düşünmemelidir bile... İyilikte ve takvada yardımlaşmalı; günah işlemekte ve düşmanlıkta kimseye asla  yardım etmemelidir. Yunus Emre hazretlerinin ifade ettiği gibi, "Yaratılanı hoş görmeli, Yaradan'dan ötürü." Böylece dünya hayatını Cennete çevirmelidir.

Dünyada, bütün kötülüklerin ve insanların birbirine düşmanlık  yapmalarının asıl sebebi, servet, şehvet ve şöhret arzularıdır. Başkasının elinde bulunan mal ve serveti ele geçirmek için her türlü hile ve hıyanete başvuranlar, kimse tarafından sevilmezler. Şehevî arzularına kavuşmak için, başkasının ırz ve namusuna göz dikenler de sevilmezler. Meşhur olmak için her türlü maskaralığa soyunanlar, bu uğurda bütün manevi değerlerini ayak altına alanlar, hiç kimsenin yanında bir sevgi ve itibar kazanamazlar.

Muhabbetin kaynağı, herkesle iyi geçinmektir. Kimsenin kusurunu görmemeli ve araştırmamalıdır. Kimse ile münakaşa etmemeli ve kimsenin aleyhinde konuşmamalı, hiç gıybet yapmamalıdır. Gıybet, zina etmekten daha büyük günahtır. Nemmâmlık, insanlar arasında söz taşımak, düşmanlığa yol açar. Dost-düşman herkese tatlı dil ile söylemeli ve güleryüz göstermelidir. Dostlara doğru söylemeli, düşmanları idare etmelidir. Her işte muvaffak olmanın sırrı; güleryüz, tatlı dil ve muhatabının anlayacağı şekilde konuşmaktır...

Haklı da olsan gönül incitmek, Kâbe'yi yetmiş kere yıkmaktan daha büyük günahtır. Hepimizin bu anlayış içinde bir ramazan geçirmesini, Cenâb-ı haktan niyâz ederim.

Ramazan ne zaman başlıyor? (Oruclar Ne Zaman Basliyor) Ramazan Hangi Gun?

Ramazân-ı şerîf ayına  hürmet eden kurtulur

İslâmın namus ayı olan Ramazân-ı şerîfte özürsüz oruç tutmayanlar, ona hürmet etmemiş, İslâmın namus perdesini yırtmış olurlar. Bu hâl, imanın gitmesine sebep olur. 

Allahü teâlâ, Ramazân-ı şerîf ayını dünya ve âhiret saadetine kavuşmaya vesile eyledi. Bu ayı birçok nimetlerle süsledi. Mübarek ramazân ayının gündüz ve gecelerinde yağmur gibi feyiz ve bereket yağmaktadır.

Cenâb-ı Hak, âlemlere rahmet olarak gönderdiği Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâmın hürmetine, bu mübarek ayda,  günahlarımızı af ve mağfiret eylesin! Başı rahmet, ortası af ve mağfiret, sonu ise cehennemden âzâd ayı olan Ramazân-ı şerîf ayının feyiz ve bereketlerinden azâmî derecede istifade edebilmeyi hepimize nasip eylesin!

Yâ Rabbî! Hasta kullarına şifâ, dertli olanlara devâ, borçlu olanlara edâ, ölmüşlerimize rahmet, hayatta olanlara da sıhhat ve âfiyet ihsan eyle! Son nefeste kelime-i tevhîd söylemeyi, imanla ve şehît olarak bu dünyadan ahirete gitmeyi hepimize nasip eyle! Âmin..

Ramazân-ı şerîfe hürmet ve saygı, imanlı olmanın alâmetidir. İslâmın namus ayı olan Ramazân-ı şerîfte özürsüz oruç tutmayanlar, ona hürmet etmemiş, İslâmın namus perdesini yırtmış olurlar. Bu hâl, imanın gitmesine sebep olur. Bu ayda ancak; Müslüman olmayanlara, çocuklara, delilere, ölülere ve hayvanlara oruç tutmak hiç farz değildir. Yolcu ve misafir olanlar, hasta olanlar ve kadınlardan muayyen  günlerinde ve lohusa hâlinde olanları, o hâlde iken oruç tutmazlar. Bu hâlleri sona erince hemen kaza ederler. Bir özrü sebebiyle oruç tutamayanlar da, gizli yemeli ve içmelidir. Bu saygı ve hürmetin alâmetidir.

Ramazan ne zaman başlıyor? (Oruclar Ne Zaman Basliyor) Ramazan Hangi Gun?

Ramazana hürmetin neticesine bakın!..

Bir ramazan günü idi. Müslüman mahallesinde oturmakta olan bir Mecûsi’nin küçük çocuğu, oruçlu Müslümanların arasında ekmek yiyordu. Babası, çocuğun bu yaptığını görünce, "Oğlum! Müslümanların arasında yemek yenir mi? Onlar bu günlerde oruç tutarlar, bu günler onların mübarek günleridir, saygı göstermek lazım!” diyerek azarladı ve “Yemeğini git evde ye!” diyerek çocuğu eve gönderdi... Bu olaydan birkaç sene sonra bu Mecûsi öldü. Ölümünden sonra o şehirdeki bir Müslüman rüyasında bunu Cennet-i âlâda gördü. Mecûsiye, “Nasıl oldu da bu nimete eriştin! Biz seni Mecûsi bilirdik. Hatta öldüğün zaman, cenaze namazını bile kılmadık” dedi. O da şu cevabı verdi: 

“Evet! Doğru söylüyorsun. Ben bir Mecûsi idim. Fakat bir gün küçük oğlum, Müslüman mahallesinde, onlar oruçlu olduğu hâlde yemek yiyordu. Ben çocuğumun, onların gözleri önünde ekmek yemesine müsaade etmedim. Müslümanların hürmet ettiği bir şeye, ben de hürmet ettiğim için, Cenâb-ı Allah, hasta yatağımda beni Müslüman olmakla şereflendirdi. Müslüman olarak öldüğüm için bu nimete kavuştum...”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...