HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı İbadi ile ortak açıklama yaptı

Düzenleyen: /
Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak Başbakanı İbadi ile ortak açıklama yaptı
Erdoğan, İbadi, Irak, , Haber

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Irak Başbakanı El-İbadi, Başkan Erdoğan ile Beştepe'de bir araya geldi. İkili, yaptıkları görüşme sonrası basın mensuplarının açıklamalarda bulundu. Konuşmasında İtalya'daki köprü faciasına değinen Erdoğan, "İtalya'daki köprü faciasından dolayı taziyelerimi iletiyorum" dedi.

El-İbadi de Türkiye'nin ABD ile yaşadığı krizle ilgili "Türkiye şu anda yaşamış olduğu Türk Lirası'yla ilgili sorunlar karşısında Türkiye'yi destekliyoruz. Biz Türkiye Cumhurbaşkanı ve bakanlardan büyük kolaylıklar gördük" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

İkili ilişkilerimizi daha da derinleştirmek ve kritik alanlarda işbirliğimizi geliştirmek için çalışmaya hazırız. Temmuz ayında Irak'ta başlayan protesto gösterilerinin bazı çevrelerce istismar edildiğini görüyoruz. Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir.

Şu anda Irak'ın sorunları üzerine bilgiler aldık. Irak hükümeti önce DEAŞ belasına ardından da gayrımeşru referanduma karşı oldukça başarılı bir imtihan verdi. Tarih boyunca ülkemiz en zor zamanlarında, din, dil, mezhep ayrımı gözetmeden Irak halkının yanında olmuştur. Irak'ın sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Ülkenin yeniden imarı için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Açılacak sınır kapısı hem Irak'ın hem de ülkemizin faydasına olacaktır.

"IRAK'LA DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Gerek Musul gerekse Basra'da başkonsolosluklarımızı da yeniden faaliyete geçirmek konusunu da konuştuk. DEAŞ'lı canilerle PKK'lı katiller arasında bizim nazarımızda bir fark yoktur. Bu örgütleri ve uzantılarını bölgemizden kazımaya kararlıyız. Tüm terör örgütleriyle mücadelede Irak'la dayanışmayı sürdüreceğiz. PKK ile mücadelede Irak'tan beklentilerimizi aktardır. Türkmen kardeşlerimizin meselelerini de kendilerine ifade ettim. Kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasının önemini ilettik.

"TÜRKİYE İLE IRAK'IN KADERLERİ AYNIDIR"

Şu anda 2017 itibariyle aramızda yaklaşık 11 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Tabi biz bunu yeterli bulmuyoruz. Türkiye ile Irak'ın kaderleri aynıdır. Irak'ın güvenlik, refah ve istikrarı, Türkiye'nin güvenlik, refah ve istikrarıdır. En önemli sorunlardan birisi Irak'taki su ve enerji sorunudur. Bu konuda görüşmelerimizi detaylandırdık ve ilgili bakanlarımızı görevlendirdik.

İTALYA'DAKİ KÖPRÜ FACİASI

İtalya'daki köprü faciasından dolayı taziyelerimi iletiyorum."

İbadi'nin açıklamalarından satır başları:

"Sayın Erdoğan görüşmemizde Irak'a su konusunda gerekli desteği vereceğini söyledi. Sınırın güvenliği konusunda hemfikiriz. Hiçbir örgütün burada yuvalanmasını istemeyiz. Irak Ulusal Güvenlik Konseyi 2 gün önce bir toplantı yaptı. Bu konuda sınırların kontrol altına alınması için bir proje üzerinde durduk. Buna izin vermeyeceğiz. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Sınırın korunması ve Türkiye'ye saldırıların engellenmesi için Türkiye'yle birlikteyiz. Tüm Türk şirketlerine söylüyoruz; gelin Irak'ta yatırım yapın.

"KERKÜK'TEN TÜRKİYE'YE PETROL POMPALANACAK"

Türkiye tarafından Cizre bölgesinde elektrik iletim hattı tamamlanmış durumda. Kerkük'ten Ovaköy bölgesine bir petrol boru hattının açılması söz konusu. Kerkük'ten bu şekilde Türkiye'ye petrol pompalanacak.

"TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYORUZ"

İkinci bir gümrük kapısının açılması çok önemli. Bu konuda görüşmeler ağırlık kazanacaktır. Türkiye şu anda yaşamış olduğu Türk Lirası'yla ilgili sorunlar karşısında Türkiye'yi destekliyoruz. Biz Türkiye Cumhurbaşkanı ve bakanlardan büyük kolaylıklar gördük."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...