HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Konsolos kırmızı bültenle aranacak

Konsolos kırmızı bültenle aranacak
Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan Konsolosluğu, Haber

GÜNDEM Haberleri

Hukukçular, Kaşıkçı cinayeti soruşturması ve davasında tek yetkilinin Türk mahkemeleri olduğunun altını çiziyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayında çember her geçen gün daralıyor. Kaşıkçı’nın öldürülmesinin Suudi yetkililer tarafından resmen açıklanmasıyla birlikte akıllara, başta konsolos olmak üzere cinayete karışan bütün isimlerin yargılanmasının nasıl yapılacağı sorusu geldi. Kaşıkçı cinayeti soruşturması ve davasında tek yetkilinin Türk mahkemeleri olduğunun altını çizen hukukçular, İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanacak iddianameyle birlikte başta Başkonsolos Muhammed Uteybi olmak üzere bütün şüpheliler hakkında İnterpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılacağını belirttiler. Hukukçular ikinci adımın ise Uteybi ve diğer şüphelilerin, ‘suçluların iadesine dair sözleşme’ kapsamında Suudi Arabistan’dan iadesinin istenmesi olacağını kaydettiler.

İADELERİNİ İSTEYECEĞİZ
Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun büyükelçilik sıfatında olmadığı için Kaşıkçı cinayeti davasına Türk mahkemelerinin bakmakla yetkili olduğunu söyleyen Ceza Hukukçusu Avukat Celal Ülgen “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmayla birlikte iddianame hazırlanacak ve dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde açılacak. Bu aşamadan sonra soruşturma Interpol ile birlikte yürütülecek. Cemal Kaşıkçı cinayetini işleyenler ve cinayetle ilgisi olan şüpheliler hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Interpol tarafından kırmızı bültenle arananlar listesine alınacak olan zanlıları Türkiye, suçluların iadesine dair sözleşme kapsamında isteyecektir” diye konuştu. Ülkesine giden Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi’nin de polis fezlekesi ya da iddianamenin tamamlanmasının ardından kırmızı bülten çıkartılarak Interpol aracılığıyla aranacağını kaydeden Ülgen “Türk yargı makamları dava açıldıktan hemen sonra konsolosun iadesini isteyecektir” dedi. Avukat Celal Ülgen soruşturma sonunda dava açmak için tek başına ‘öldürüldü’ itirafının yeterli olmadığını vurguladı.

ARABİSTAN ZANLI KONUMUNDA
Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturma ve kovuşturmada tek yetkilinin Türk adli makamları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersan Şen de “Kaşıkçı’nın cesedi bulunsa da bulunmasa da savcılık, makul sürede davayı açacaktır. Cinayet davası, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde açılacaktır. Suudi Arabistan’ın yargı yetkisi yoktur. Yaptığı açıklamalarla süreci ve Türkiye’yi yönlendiremez. Elçilik ve konsolosluklar bu tür olaylarda ülkelerin kendi toprakları değildir” dedi. “Türkiye, konsolosun ülkesine gitmesini izin vermemeliydi” diyen Şen sözlerini şöyle sürdürdü: Suudi Arabistan zanlı konumundadır. 15 kişiyi bize iade etmeyecektir. 15 kişi bir gün içinde elini kolunu sallaya sallaya gelip gitmiştir. Türkiye’nin tek hatası konsolosun gitmesi ve rezidansın geç aranmasıdır.

DUBLÖR NUMARASI TUTMADI
Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü anlaşılan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın dublörünün görüntüleri ortaya çıktı. Kaşıkçının konsolosluktan sağ salim çıktığını göstermek için yapılan dublör numarası güvenlik kameralarına da yansıdı. Görüntülerde Suudi Arabistan’dan gelen ekipte yer aldığı iddia edilen 1961 doğumlu
olan Mustafa Muhammed M. Almadani’nin, Kaşıkçı’nın kıyafetlerini giyip konsolosluğun arka kapısından çıktığı görülüyor. Kaşıkçı’ya benzerliği ile dikkat çeken Almadani’nin, onun kıyafetlerini giydiği ve gözlük taktığı görülüyor. Almadini, konsolosluktan çıktıktan sonra Sultanahmet’e gidiyor ve bir süre buralarda turist gibi dolaşıyor.

15 kişiyi gördünüz mü, ses duydunuz mu?
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda çalışan 45 kişiyi ifadeye çağırmıştı. Geçtiğimiz gün 20 çalışanın ifade verdiği savcılık, 25 çalışanın ifadesini ise peyder pey almaya devam ediyor. Savcılığın tanıklara “Konsolosluğa giren 15 kişiyi gördünüz mü? Olay günü olağanüstü bir durum var mıydı? Cemal Kaşıkçı’yı gördünüz mü? Arbede sesi duydunuz mu?” şeklinde sorular sorduğu öğrenildi. Tanıklar, sorular karşılığında “Kaşıkçı’nın başkonlosluğa girdiği 2 Ekim günü olağanüstü bir durum hissetmediklerini, mesaisi devam ederken konsolosluktan gönderilmediği, ekstra bir göreve gitmediği, içeri giren Kaçıkçı ve 15 kişiyi görmediği, mesailerinin saat 09.00’da başladığı ve saat 15.30’da sona erdiği, o gün de aynı şekilde mesaileri bittiği için konsolosluktan ayrıldıkları” şeklinde cevaplar verdiğini öğrenildi. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye’den ayrılan Suudi Arabistan Başkonsolosunun eşinin de Türkiye’den ayrıldığı ancak çocuklarının Türkiye’de oldukları öğrenildi.

KRAL'DAN BİR GARİP TELEFON
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ailesine başsağlığı diledi. Görüşmelerin içeriği ile ilgili bilgi verilmezken  Kaşıkçı’nın oğlu Salih Kaşıkçı’nın taziyeler için teşekkür ettiği öğrenildi.

Araçları otoparkta bulundu
Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Çalışmalarını sürdüren İstanbul Emniyeti, Başkonsolosluğa ait “34 CC 1736” diplomatik plakalı bir aracın Sultangazi’de bir otoparkta park edilmiş hâlde olduğunu belirledi. Aracın etrafını emniyet şeridi ile çeviren ekipler, söz konusu araçta inceleme yapabilmek için Başkonsolosluk ve Başsavcılıktan izin talebinde bulundu. Çalışmalar kapsamında geriye dönük kamera kayıtlarını da inceleyen ekipler, 18 Ekim’de “34 CC 2665” diplomatik plakalı bir otomobilin daha otoparka girdiğini ve bir süre içeride kaldıktan sonra çıktığını belirledi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...