HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Siyasette bir devir bitti. İşte hayatıyla, icraatlarıyla, sözleriyle, skandallarıyla Mesut Yılmaz

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
Siyasette bir devir bitti. İşte hayatıyla, icraatlarıyla, sözleriyle, skandallarıyla Mesut Yılmaz
Mesut Yılmaz, , Haber

GÜNDEM Haberleri  / İHA/AA

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Türk siyasetinde bir döneme damga vuran isimlerden eski başbakan Mesut Yılmaz öldü. Beyin kanaması geçerip akciğer kanserine yakalanan Yılmaz sabah hayata veda etti.

Mesut Yılmaz kimdir?

Ahmet Mesut Yılmaz, 6 Kasım 1947'de İstanbul'da doğdu. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünü bitirdi. Almanya Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yüksek lisans çalışması yaptı. Özel sektörde yönetici olarak çalıştı, sanayi sektöründe görev yaptı. 
1983 yılında merhum cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal ile birlikte siyasete atıldı. Anavatan Partisi'nde kurucu üye oldu. Beş dönem Rize milletvekilliği yaptı. 45. hükümette devlet bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, 46 ve 47. hükümetlerde Dışişleri Bakanlığı, 48, 53 ve 55. hükümetlerde başbakanlık, 57. hükümette devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1991 ile 2002 tarihleri arasında Anavatan Partisi Genel Başkanlığı yaptı. Almanca ve İngilizce dillerinde iki eseri yayınlandı. İki çocuk babasıydı. Oğlu Yavuz Yılmaz 2017 yılında canına kıydı. Yılmaz, 5 Mayıs'ta beyin ameliyatı geçirmişti. 

ZORLU YILLARIN SİYASETÇİSİ
Mesut Yılmaz, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadele ettiği zorlu yıllarda bakanlık ve başbakanlık yaptı.

24 Aralık 1995'te yapılan genel seçimler sonrası Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi tarafından oluşturulan 53. hükûmetin başbakanı oldu.

Anayasa Mahkemesi Refah Partisi'nin başvurusu üzerine güven oylamasınıiptal etti. Yılmaz istifasını Köşk’e sundu. (14 Mayıs 1996)

Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve DYP Genel Başkanı Çiller tarafından REFAHYOL hükümeti kuruldu. (28 Haziran 1996)

Sabah saat 08.00 sularında tank paletlerinin gürültüsü, Sincan sokaklarında duyulmaya başladı. Hürriyet Gazetesi fotoğraflayamayınca, aynı gün öğleden sonra saat 16:00 sularında tanklar ikinci kez Sincan sokaklarında tur attılar. (4 Mart 1997)

Orgeneral Çevik Bir, New York Times’a şu açıklamayı yaptı: “Hükümetle mücadelede kesin karalıyız. Türk Anayasası çerçevesinde hareket ediyoruz. ABD’de ya da İngiltere’de siyasi sistemi savunmak askerin görevi değildir. Ama Türkiye’de bu görev yasayla bize verilmiştir.” (14 Haziran 1997)

Başbakan Necmettin Erbakan, Çankaya Köşkü’ne çıkarak istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sundu. (18 Haziran 1997)

Demirel, hükümet kurmak için gerekli 276’nın üzerinde çoğunluk sağlamasına rağmen hükümeti kurma görevini Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz’a verdi. (20 Haziran 1997)

Mesut Yılmaz yeni hükümeti kurdu. ANAP, DSP ve DTP’nin içinde yer aldığı ANASOL-D hükümeti, CHP destekli azınlık hükümetiydi. (30 Haziran 1997)

CHP, DYP ve FP, Başbakan Mesut Yılmaz hakkında görevi kötüye kullandığı ve ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle gensoru önergesi verdi. 528 milletvekilinden 314’ü gensoruya destek verince, hükümet düştü. Yılmaz hükümeti, 1977’de 2. MC hükümetinden sonra gensoruyla düşen ikinci hükümet oldu. (25 Kasım 1998)

Fazilet Partisi genel Başkanı Recai Kutan, DSP’den çok milletvekiline sahip oldukları için görevin kendilerine verilmesi gerektiğini söylese de Demirel, “hükümeti kurma ihtimali yüksek olduğu için” Ecevit’i tercih ettiğini söyledi. Ancak Ecevit, FP dışındaki siyasi partilerle aradığı koalisyon düşünü gerçekleştiremeyince görevi iade etti. (22 Aralık 1998)

Demirel bu kez daha ilginç bir yönteme başvurdu ve hükümeti kurma görevini DYP’den istifa ederek bağımsız kalan Yalım Erez’e verdi. (23 Aralık 1998)

Yalım Erez hükümet kurma çalışmalarından sonuç alamayınca görevi iade etti. (6 Ocak 1999)

Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini bir kez daha Ecevit’e verdi. Ecevit azınlık hükümetini kurdu ve 306 oyla güvenoyu aldı. Ve tarihte ilk kez 75 milletvekiline sahip bir parti, tüm bakanlık koltuklarına oturdu. (11 Ocak 1999)

Seçim takvimi işlerken, Başbakan Ecevit’in daha sonraları “Neden verdiler anlamadım” diyeceği Öcalan, Türkiye’ye verildi. (16 Şubat 1999)

18 Nisan günü sona eren bu dönem, en çalkantılı yasama dönemlerinden biri oldu. 2’si azınlık olmak üzere 4 hükümet kuruldu. Mecliste milletvekili dengesi 209 defa değişti. DYP’den 50, ANAP’tan 19, DSP’den 12, RP’den 10, CHP’den 3 milletvekili istifa etti. DSP’den 4, ANAP’tan 2, DYP’den 1 vekil ihraç edildi. 134 milletvekili ile seçimlerden çıkan DYP’nin Meclisteki sandalye sayısı 91’e kadar geriledi. (18 Nisan 1999)

YÜCE DİVAN'A GİDEN İLK BAŞBAKAN
13 Temmuz 2004 tarihinde TBMM tarafından, Güneş Taner ile birlikte "Türkbank ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 205. maddesine uyduğu iddiasıyla" hakkında Yüce Divan'a sevk kararı alındı. Böylece Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan'da yargılanan ilk başbakan oldu.

TARİHE GEÇEN SÖZLERİ
-"Bu işi çözemezsem başbakanlık bana haram olsun." (Susurluk olayı sonrası)
- "Avrupa Birliği’nin yolu Diyarbakır’dan geçer." (Diyarbakır ziyaretinde)
-"Hukuktan çıkıp Gestapo devleti mi oluyoruz?" (Enerji Bakanlığına enerji operasyonu yapıldığında) 
-"Biz 12 Eylül'ün ürünü isek, 12 Eylül'de sizin ürününüzdür." (Mesut Yılmaz, TMBB kürsüsünden DYP'lilere)

SKANDALLARI
-Mesut Yılmaz 23 Kasım 1996'da Budapeşte'deki Peşte Hilton otelinde gazino önünde saldırıya uğradı. Burnu kırıldı. Kimine göre Yılmaz otelin kumarhanesine gitmişti.
-İmam Hatiplerin orta kısmının kapatılması ve Kur'an Kurslarına katılım yaşının 14'e çekilmesiyle ilgili düzenlemeye imza attı. "Siyasi hayatıma mal olsa da İmam Hatipleri kapatacağım" dedi.  Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın isteği üzerine 8 yıllık kesintisiz eğitim yasasını getirdi. Bu, eğitimde büyük yaralara yol açtı.

-Medya patronu Aydın Doğan'ın evine yaptığı ziyaretin deşifre olmasından sonra çok konuşuldu. Doğan'ın spor kıyafetleriyle Yılmaz'ı uğurlarken çekilen görüntüler medya ve siyaset dünyasına damga vurdu.

-

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...