HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Çavuşoğlu'ndan Türkiye İsrail ilişkileri açıklaması

Düzenleyen: /
Çavuşoğlu'ndan Türkiye İsrail ilişkileri açıklaması
Bakan Çavuşoğlu, İsrail, Türkiye, Tel Aviv, Büyükelçi, Haber, Gündem, Haber

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Karşılıklı büyükelçileri atıyoruz. Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. İsimler açıklanacak. Ve süreç resmen başlamış olacak. Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanı Yair Lapid ise İsrail ve Türkiye ilişkileri tamamen normalleştirme kararı aldıklarını açıkladı. Karar doğrultusunda Türkiye ve İsrail; karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilere ilişkilere değindi Çavuşoğlu, "Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrail'den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık" diye konuştu.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Türkiye ilişkileri tamamen normalleştirme kararı aldıklarını açıkladı. İsrail basını, söz konusu gelişmenin; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasındaki telefon görüşmesinde alındığı belirtti.

Lapid yaptığı açıklamada, "İsrail ile Türkiye diplomatik ilişkilerde tam normalleşmeye geri dönüyor, karşılıklı büyükelçi atanacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Karşılıklı büyükelçileri atıyoruz. Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. İsimler açıklanacak. Ve süreç resmen başlamış olacak. Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise; "Türkiye ile ilişkilerin yenilenmesi, bölge istikrarı için önemli bir faktör. Geçtiğimiz sene yaşanan olumlu gelişmelerden sonra İsrail ve Türkiye, tam diplomatik ilişkilere geri dönmeye karar verdi. Dün akşam, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alan Oshfiz, Türk Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal ile telefonda görüştü. Ülkeler arasındaki ilişkiler derinleştirilecek. Ekonomi, ticaret ve turizm ilişkileri geliştirilecek" denildi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog: "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Doğu Akdeniz'de iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları barış içinde yaşayabilir ve yaşamalıdır."

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin düzeyinin bir kez daha tam diplomatik ilişkiler düzeyine yükseltilmesine, iki ülke arasında karşılıklı olarak büyükelçi ve başkonsolosların yeniden atanmasına karar verildiği duyuruldu. İsrail Başbakanı Yair Lapid, "Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli bir gelişme" dedi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ile Türkiye arasında tam diplomatik ilişkilerin yeniden kurulduğu ifade edildi. Açıklamada, "Başbakan Yair Lapid'in Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü ziyaret ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sırasında varılan mutabakatla İsrail-Türkiye ilişkilerinde son 1 yılda yaşanan olumlu gelişmelerin yanı sıra, iki ülke tam diplomatik ilişkileri yeniden kurma kararı aldı. Dün akşam (16 Ağustos) Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Alon Ushpiz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştü ve konuyu sonuçlandırdı. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeyinin bir kez daha tam diplomatik ilişkiler düzeyine yükseltilmesine ve iki ülkenin büyükelçi ve başkonsoloslarının yeniden atanmasına karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

'BÖLGESEL İSTİKRARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE KATKIDA BULUNACAKTIR' 

Diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Ankara'ya ziyaretinin ve iki ülkenin dışişleri bakanlarının Kudüs ve Ankara'ya karşılıklı ziyaretlerinden bu yana son 1 yıl boyunca ilişkilerin geliştirilmesindeki olumlu gelişmelerin devamı niteliğinde olduğu vurgulandı. Açıklamada, "İlişkilerin geliştirilmesi, iki ülke halkları arasındaki bağların derinleştirilmesine, ekonomik, ticari ve kültürel bağların genişletilmesine, bölgesel istikrarın güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır" denildi.

'İSRAİL'İN DÜNYADAKİ KONUMUNU GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ' 

İsrail Başbakanı Yair Lapid, "Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli bir gelişme ve İsrail vatandaşları için çok önemli bir haber. İsrail'in dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
 

'ÖNEMLİ BİR GELİŞME' 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da iki ülke arasında ilişkilerin yeniden tam olarak tesis edilmesine yönelik yaptığı açıklamada, "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum. Bu, ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizmi ve İsrail ile Türk halkları arasındaki dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme" ifadelerini kullandı. Herzog, "Orta Doğu'da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhu hepimiz için önemlidir. Tüm inançların mensupları Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar, bir arada barış içinde yaşayabilirler ve yaşamak zorundadırlar" dedi.


Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...