Semerkand'da tarihi buluşma! Türk Yatırım Fonu hayata geçirilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Semerkand'da tarihi buluşma! Türk Yatırım Fonu hayata geçirilecek

Gündem Haberleri

Türk dünyasının ilk finans kuruluşu olan Türk Yatırım Fonu’nun kurulmasıyla, iş birliği güçlenecek, karşılıklı yatırımlar artacak, küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklenecek.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Türk dünyası, Semerkand’da yarın tarihî bir zirve gerçekleştirecek. Türk Yatırım Fonu’nun hayata geçirilmesinin beklendiği zirveye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gözlemci üye sıfatıyla davet edildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirzoyoyev’in ev sahipliğinde düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Zirvesine üyeler Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan cumhurbaşkanı seviyesinde, gözlemci ülke statüsündeki Macaristan ise başbakan seviyesinde katılım sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı zirvede, 2040 Vizyon Belgesi’nin 5 yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi bekleniyor. Zirvede, TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı’yla ilişkilerin kurumsallaştırılması hedefleniyor. TDT Spor Teşkilatı kurulmasının da amaçlandığı zirvede, ticaret ve ulaştırma konularında somut adımların atılması planlanıyor.

Teşkilatın hukuki alt yapısının güçlendirilmesi için hazırlanan adımların masaya yatırılacağı zirveye, KKTC de gözlemci üye sıfatıyla davet edildi. Bu davetin, KKTC’nin, Teşkilatın Türkiye dışındaki üyeleri Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve resmi üye olmayan Türkmenistan ve gözlemci üye Macaristan tarafından tanınma anlamına geldiği ifade ediliyor. Davet, Erdoğan’ın BM’de ‘KKTC’yi tanıyın’ çağrısının karşılık bulması olarak değerlendiriliyor.

CİRO 500 MİLYON DOLAR

Zirvede, Türk Yatırım Fonu’nun hayata geçirilmesi bekleniyor. Türk dünyasının ilk finans kuruluşu olan Türk Yatırım Fonu’nun kurulması önemli bir karar olarak değerlendirilirken bu fonun, iş birliğini güçlendirmede, ticaret cirosunu ve karşılıklı yatırımı artırmada, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemede önemli bir rol oynayacağının altı çiziliyor. Fonun ilk etapta 300-500 milyon dolarlık büyüklükte olması planlanıyor. “Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru” temasıyla düzenlenecek zirvede, liderlerin bir dizi kararlar alacağı, ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük alanlarındaki TDT projelerine ilişkin çeşitli anlaşmaların ve resmi belgelerin karara bağlanacağı bir platform oluşturacak.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...