Bir ‘Sürü’ suçlu var | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Bir ‘Sürü’ suçlu var | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Cannes Film Festivali’nde öne çıkan “Sürü”, seyirciyi Kolombiya’nın karanlık ormanlarına götürerek iki çocuk üzerinden günlük hayattaki suçun kökenlerine ayna tutmaya çalışıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Sinema salonlarında tartışmalı iki filmle “Barbenheimer” rüzgârı esmeye devam ederken daha sakin bir “sanat filmi” vizyona giriyor.

Kolombiyalı genç yönetmen Andrés Ramírez Pulido “Sürü” adlı eserinde, seyirciyi Kolombiya’nın karanlık ve ıssız ormanlarına götürerek iki çocuk üzerinden hayattaki suçun kökenlerine ışık tutmaya çalışıyor. 2022 Cannes Film Festivali “Eleştirmenler Haftası”nda iki ödül alan “Sürü”de; Jhojan Estiven Jimenez, Maicol Andrés Jimenez ve Miguel Viera gibi isimler rol alıyor. 

ORMANIN ORTASINDA GERİLİM 

Film şiddetle açılıyor ve derken henüz 18’ine basmayan suçlu “çocukların” ıslah edilmeleri için yağmur ormanına kurulan özel bir kampa gidiyoruz. Genç suçlular hem çalışıyor hem de ormanda terapi görüyorlar. Burada devletin iki yüzü var: Nahif gardiyan Alvarez, çocukları rehabilite etme taraftarı; Godoy adlı gardiyan ise elinde silahla onları çalıştırmanın doğru olduğundan yana. 

Eliú da oradaki çocuklardan biri. Derken yakın arkadaşı El Mono yanına naklediliyor. Sonrasında ise beraber işledikleri bir cinayetin varlığından haberdar oluyoruz. Eliú, bir sebeple babasını öldürmek istemiş, ancak yanlışlıkla başka bir adamı kaçırıp arkadaşıyla birlikte katletmiş ve böylece ıslahevine düşmüştür. 

Cinayet soruşturması devam ederken, ormanın ortasında da gerilim yavaş yavaş yükseliyor...

Bir ‘Sürü’ suçlu var | Sinemada bu hafta

GÜNEY AMERİKA’DAN DÜNYAYA…

Eserde, Güney Amerika’nın alt kültüründen yola çıkılsa da aslında üniversal dertler terennüm ediliyor. Her geçen gün daha fazla hazza ve dolayısıyla suça bulaşan gençliğin hâli ile buna karşı devletlerin “umursamaz tavırları” filmde sükûti ama çarpıcı bir şekilde ortaya konuyor.Genç suçluların nasıl ıslah edilmesi hususunda iki farklı yol çarpıştırılıyor. Özellikle suçlu gençleri terapi ile “temizlemeye” çalışan Alvarez adlı gardiyanın mücadelesi üzerinden tesirli sekanslar seyrediyoruz.

Genç yönetmen Pulido, nihayete doğru, suçla yoğrulmuş bir cemiyette yaşayanların sadece hapsedilerek ıslah olmalarının pek mümkün olmadığına vurgu yapıyor. Böylece suçun toplumdan kişinin ruha sirayet eden ve temizlenmesi kolay olmayan yanlarına temas ediyor. Ancak sanki modernist bir bakışla “ruhani” usullere de karşı çıkıyor!

Meditatif tarafları olan eser, bazı kısımlarında seyircisinden sabır istiyor. “Sürü”nün bu yavaş temposu ise nihayete doğru değişip birbiri üstüne patlayan sekanslar doğuyor.

Filmdeki oyunculukların pek çoğunu ilk defa kamera karşısına geçen isimler yapıyor; buna rağmen netice başarılı sayılabilir. 

Hasılı “Sürü” suça dair düşünmeye sevk eden, orijinal bakış açıları ve aykırı fikirlerle de yoğrulmuş farklı bir eser… Meraklısına… 

FIRST SLUM DUNK: MANGADAN ÇIKAN BASKETBOL HİKAYESİ

Bu hafta sinemalarda Japonya’ya has çizgi romanlar olan mangaların dünyasından çıkan bir eser de yer alıyor... Japonya’nın en meşhur manga sanatçılarından Takehiko Inoue ile Yasuyuki Ebara’nın yönetmenliğini yaptığı “First Slam Dunk” adlı yapım, mücadeleci bir genç basketbolcuyu merkezine alıyor. Shohoku Lisesinin basketbol takımının oyun kurucusu Ryota Miyagi, ağabeyinin yolundan giden başarılı bir sporcudur. Arkadaşları Sakuragi, Rukawa, Akagi ve Mitsui ile birlikte Liseler Arası Ulusal Şampiyonada ter dökerler. En sonunda güçlü Sannoh Kogyo Lisesi’ne meydan okumak zorunda kalırlar…

Bir ‘Sürü’ suçlu var | Sinemada bu hafta

BULMACA KULESİ'NDE ROBOTİK SERÜVEN

Animasyon sinemada yerli eserlerin süratli yolculuğu devam ediyor… “Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3”ten sonra bir diğer TRT ortak yapımı “Bulmaca Kulesi 2: Eve Dönüş”, şimdi minik seyirci karşısında... Ahmet Erdal ve Ahmet Ercan’ın birlikte yönetmenliğini yaptığı animasyon film, yakın arkadaşlar olan Aslı, Can ve Mert’in yeni serüvenlerini işliyor. Üç kafadar, bu defa içerisinde düştükleri bulmaca kulesinde Pogomot robotlardan birini kontrol ederek Lugaz Usta’yı esir alan hırslı bir düşmana karşı koymaya çalışıyor. 

Bir ‘Sürü’ suçlu var | Sinemada bu hafta

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Lilith Cinleri”
> “Örümcek Ağı”
> “Kaygısız Baş”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> “Barbie” 397 bin 247
> “Oppenheimer” 360 bin 41
> “Mission: Impossible - Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm” 36 bin 506
> “Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3”  20 bin 885

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...