Türkçe’nin Atlası için 6 bin noktada çalışma

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Türkçe’nin Atlası için 6 bin noktada çalışma

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk dilinin zenginliğinin kayıt altına alınması için geçmiş yıllarda çalışmasına başladığı “Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası”nı önümüzdeki yıl tamamlayacak.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Türkiye ve çevre coğrafyada 6 bin yerleşim yerinde proje için iz süren bakanlık, etimolojik sözlük için son aşamaya geldi. Türk Dil Kurumu’nun yürüttüğü proje kapsamında onlarca ses, şekil, söz dizimi ve söz varlığı ölçütü bütün Türkiye Türkçesi coğrafyasından toplanarak derlendi. Bakanlık, atlası hem kitap olarak hem elektronik ortamda paylaşacak. Atlas, Türkiye Cumhuriyeti’nin 81 ili, KKTC, Suriye, Irak, Balkan coğrafyası ve Türkçe’nin konuşulduğu tüm ülkelerde, çalışma yapılarak ortaya konuldu. Çalışma süresince 200 teknik soru belirlendi ve bütün bölgelerde aynı sorular soruldu. Proje geniş bir akademik camia ile hazırlandı. Kerkük’ten, Kosova’ya ve Karadağ’a geniş bir coğrafyada Türkiye Türkçesi ağızlarının geçerli olduğu biliniyor. Öte yandan Türkiye Türkçesi Köken Bilgi Sözlüğü çalışması belirlenen program dâhilinde devam edecek.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...