Engellilerin sesleri "polifonik koroda" birleşiyor

/ Kaynak: AA
Engellilerin sesleri "polifonik koroda" birleşiyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

"Engelsiz Yetenekler Projesi" kapsamında müzik eğitimine başlayan polifonik koronun 24 bedensel engelli üyesi, konserler vererek klip çekmeyi hedefliyor.

Mersin Engelliler Sanat ve Spor Kulübünce hazırlanan "Engelsiz Yetenekler Projesi" kapsamında oluşturulan polifonik (çok sesli) koronun 24 bedensel engelli üyesi, hem müzik yeteneklerini geliştiriyor hem de sosyal hayata adapte oluyor.


Proje koordinatörü Özen Kababıyık, AA muhabirine, engelli bireylerin kültür sanat alanında da başarılı işlere imza atmalarını sağlamak için yola çıktıklarını söyledi.


"Engelsiz Yetenekler Projesi"ni hazırlayarak Sosyal Destek Programı'ndan (SODES) destek aldıklarını belirten Kababıyık, yoğun başvurular arasından ses eğilimlerine göre seçtikleri 24 bedensel engellinin katılımıyla polifonik koro oluşturduklarını anlattı.


Kababıyık, koronun çalışmalarına başladığını ifade ederek, koro üyesi engellilerin müzik dünyasında da başarılı işler çıkardığını göstermek ve "Biz de varız" demek istediğini vurguladı.


Müzikle engelli bireylere psikolojik destek de sağladıklarını aktaran Kababıyık, şöyle devam etti:
"Koro üyelerimize şan, polifonik koro, repertuvar, ses açma tekniği kursları veriyoruz. Bu eğitimlerle hem müzik tekniklerini geliştiriyor hem de engelli bireylerin negatif düşüncelerden ve olumsuz hayat şartlarından uzaklaşmalarını sağlamalarını amaçlıyoruz. Ayrıca, psikolojik bozukluklara yol açan nedenleri ve buna bağlı terapi ve meditasyon yöntemlerinin neler olabileceği konusunda da bilgilendirme yaparak terapi desteği sağlıyoruz."


"Klip çekeceğiz"
Kababıyık, kurs kapsamında koro halinde şarkılar seslendirmeye başladıklarını dile getirerek, 11 ay boyunca çeşitli şenliklere katılıp konserler vereceklerini, proje sonunda da klip çekerek çok daha fazla kişiye ulaşacaklarını söyledi.


Koro üyelerinin klipte kentin tarihi mekanlarında bir şarkıyı solo seslendireceğini belirten Kababıyık, "Bu kliple toplum içinde daha çok farkındalık oluşturacağımıza inanıyoruz. Şu an çalışmaların henüz başındayız ama şimdiden koromuz iyi bir seviyeye geldi" diye konuştu.


"Duyanlar şaşırıyor"
Koro üyesi Ferhat Şaş da proje sayesinde güzel arkadaşlıklar edindiğini ve çevresiyle iletişiminin arttığını anlattı.


Bu tarz etkinliklerin engelliler için avantaj olduğuna işaret eden Şaş, şöyle konuştu:
"Farklı insanlarla sohbet esnasında bizim bir koromuz olduğunu ve tamamen engellilerden oluştuğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Tüm arkadaşlarımızın engelli olması bizlere ayrı güç veriyor. Birbirimizle dayanışma içinde olabiliyoruz.


Herhangi bir ihtiyacımız olduğunda birbirimize daha iyi destek oluyoruz. Bu durum da aramızdaki ilişkiyi daha da güçlendiriyor."
Bedrana Özlem Panayır da engelliler için çok güzel bir projenin içinde yer almaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, koronun kendilerini hem motive hem de rehabilite ettiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...