HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

Düzenleyen: /
Savaş yıllarının ardından ilk kez…
Prizrenliler, Top Atışı, Havai Fişek, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

2. Dünya savaşının ardından Ramazan iftarını ilk kez kaleden duyuran Prizrenliler, top atışı yerine havai fişek kullanıyorlar. Renkli gibi görünse geçmişinde hüzün var… TGRT Belgesel kanalında yayınlanan Seyyah-ı Fakir programının sunucusu Raşit Ağzıkara'nın birkaç günlük Kosova seyahatinden aktardıkları şunlar:

Seyyah-ı Fakir - Raşit Ağzıkara - Balkan seyahatlerimde en etkilendiğim şehirlerden biri olan Prizren, Kosova’nın en turistik ve en tarihi şehri. Ramazan-ı Şerif ayının son günleri dört arkadaş tekrar gitmek nasip oldu. Prizren’de yaşayan arkadaşımız Halil Luka ülke genelinde ve özellikle Prizren’de bize rehberlik yaptı. Ülke geneli dediysem 2 milyon nüfuslu toplam yedi şehri olan bir yerden bahsediyorum. 1 haftada ülkenin tamamını gezebilirsiniz, hatta iyi bir planlamayla 1 hafta içinde birçok balkan ülkesini de gezmeniz mümkün. Hala nereye tatile gideyim diye karar veremiyorsanız Kosova iyi bir tercih olabilir. 

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

Prizren’de hoş manzaralı bir otelde kişi başı 15 euro’ya konakladık. Euro olarak söylüyorum çünkü Avrupa Birliği’nde olmamasına rağmen para birimi Euro olan tek ülke Kosova. Prizren büyük kale anlamına geliyor. Şehrin Roma dönemine ait kalesini Osmanlı genişletir ve bir yaşam merkezi haline getirir. Fatih Sultan Mehmet Han 1455 yılında şehre geldiğinde bir namazgah yapar ve ilk namazını orada kılar. Ardından en büyük kilisesini cami haline getirip ilk cumasını da orada kılar. Sonraları Cuma Camii olarak anılan yapı bugün İstanbul’daki Ayasofya ile aynı kaderi paylaşıyor. 2013 yılındaki büyük balkan turumuzda Prizren’de Kosovalı Reşat Kodrazi kardeşime “Türkçeyi nereden öğrendin” diye sormuştum. Cevabı tarihe geçti ve bugün hala internet üzerinde en çok tıklanan videolar arasında. Reşat’ın cevabı “Ben sana sorarım, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kaç yılında fethetti, 1453. Peki Kosova ilk olarak kaç yılında fetholundu, 1389. O halde ben mi sana Türkçe öğreteyim yoksa sen mi bana” olmuştu. İşte Türkçe’nin şakır şakır konuşulduğu bu kadim şehirde kardeşlerimizle zaman zaman buluşur sohbetler ederim. (Not: 1. Kosova savaşı 1389, 2. Kosova Savaşı 1448 yılında gerçekleşir bölge ele geçirilse de son noktayı Fatih Sultan Mehmet Han koyar ve 1455’te bölge tamamen fetholunur.)  

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

 Şar dağlarının eteklerindeki güzel şehrin ortasından akan Bristriça nehri Prizren’i ikiye bölüyor. Bir tarafı eski yerleşim merkezi diğer tarafı ise yeni. Camileri, hamamları, medreseleri ve hoş Arnavut taşlı sokaklarıyla Anadolu’nun şirin bir kasabasını andıran Prizren, adetlerine ve geleneklerine de sahip çıkıyor. Ramazan-ı Şerif boyunca kaleden atılan havai fişeklerle iftarı haber veriyorlar. Evet yanlış duymadınız havai fişek. Görünce biz de şaşırdık ama durum her ne kadar eğlenceli gibi dursa  da geçmişinde hüzün var. Bu topraklarda 2. Dünya savaşından bu yana kaleden iftar topu atılmamış.  Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle her yıl Ramazan-ı Şerif ayında kaleden havai fişek atmaya karar vermişler. Organizasyona başta Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Prizren İslam Birliği Başkanı Besim Berisha, Arasta Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nden Ilir Gashi ve Meşhed-i Hüdavendigar Koordinatör yardımcısı Zekerija Hoxhallar destek veriyor. TGRT Belgesel ve TGRT Haber ekranlarında yayınlanan seyahat programımız ‘Seyyah-ı Fakir’ için daha önce defalarca geldiğimiz bu coğrafyaya nasip olursa gezilerimiz ve çekimlerimiz devam edecek.

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

Bu kısa seyahattin vlogunu da Türkiye gazetesi web sitesi aracılığı ile sizlerle paylaşıyorum. Mutlu güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle, İyi seyirler.  

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

Savaş yıllarının ardından ilk kez…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...