HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Yortan Kabı' 50 yıl sonra iade edildi

Düzenleyen: /
'Yortan Kabı' 50 yıl sonra iade edildi
Numan Kurtulmuş, Yortan Kabı, Thelma Bishop, Adam Partridge, Jason Wood, Thelma Bishop, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Bakan Kurtulmuş, milattan önce 3 bin ile 2 bin yıllarına tarihlenen ’Erken Bronz Çağı’ eseri Yortan Kabı’nı Türkiye’ye iade eden Thelma Bishop ile Adam Partridge müzayede firması yetkilisi Jason Wood’u Türkiye’de ağırladı. Thelma Bishop'un ünlü profesör Canan Karatay'a benzerliği görenleri şaşkınlığa çevirdi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmekte olan Yortan Kabı, 1960’lı yıllarda Efes Örenyeri’ndeki bir dükkândan Thelma Bishop tarafından satın alınarak, yurt dışına çıkarılmıştı. Adam Partridge müzayede firmasına mezat yoluyla satılmak istenen eserin Türkiye’den çıkarılmış binlerce yıllık tarihi bir miras olduğunun anlaşılması üzerine ise firma danışmanı Jason Wood eser sahibine aracılık ederek Yortan Kabı’nın Türkiye’ye iade edilmesini sağlamıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha evvel iki adet Müzekart (Museumpass İstanbul) gönderilen İngiliz vatandaşları Thelma Bishop ile Jason Wood Bakan Kurtulmuş’un talimatlarıyla Türkiye’ye davet edilerek 23-27 Eylül tarihleri arasında Ankara’da ağırlandı.

BAKAN KURTULMUŞ'TAN TEŞEKKÜR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bakanlık makamında kabul ettiği Thelma Bishop ile Jason Wood’a ayrıca saray koleksiyonundan ’Ayasofya Kubbesi’ ile ’Mühürlü Vazo’ hediye ederek, yaptıkları jest dolayısıyla kendilerine teşekkür etti.

Bir tarihi eserin, küçük de olsa, ait olduğu toprakta güzel olduğunu belirten Bakan Numan Kurtulmuş, kabulde yaptığı konuşmada bu millete, bu topraklara ait olan her eserin bir hafiye gibi peşine düştüklerini dile getirdi.

50 yıl sonra iade etti

Türkiye’ye 50 yılın ardından davet edilmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Thelma Bishop ise konuşmasında Bu tarihi eser 50 yıl sonra ait olduğu topraklara geri döndü. Türkiye’de mükemmel geçirdiğimiz 4 günden dolayı da çok teşekkür ediyorum. Bu tarihi eseri müzede görmek çok güzel. Ayrıca İngiltere’ye beraberimizde götüreceğimiz çok sayıda öykümüz var, özellikle gördüğümüz konukseverlik hakkında.ö dedi.

Adam Partridge müzayede firması danışmanı Jason Wood ise, İngiltere’de müzayede evlerinin bu tarihi eserlerin kendi ülkelerine dönmesi konusunda genel olarak yardımcı olduklarını kaydederek, eserlerin nereye ve hangi yıla ait olduğunun değerlendirilmesi hususunda yaptıkları incelemeler neticesinde, Yortan Kabı’nın ülkesine iade edilmesi için görüş birliğine vardıklarını söyledi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...