Osman Sınav, Diriliş Ertuğrul'un başarı sırrını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Osman Sınav, Diriliş Ertuğrul'un başarı sırrını açıkladı

MAGAZİN Haberleri  / AA

Yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, "'Diriliş Ertuğrul' dizisi, ruhu doğru koyulduğu için başarılı oldu" dedi.

Sinema sektörüne ve yeni projelerine dair AA muhabirine açıklama yapan Sınav, Türk sinemasının gelişmesi için yabancı ortak yapımlara ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bugüne kadar çok izlenenler arasında birçok film ve diziye imza atan Osman Sınav, dizi ve sinema yapımlarında dönem işlerine ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: "Türk tarihinin her sayfasından onlarca dizi çıkar. Dünyanın en sinematografik kültürüne ve tarihine sahibiz. Bunu sinemacı olarak, en iyi 'yapamayan' da biziz. Dünyada, 'kendi tarihinin sinemasını, dramasını yapamamışlar' sıralaması yapılsa, herhalde Türk sinemacılar 1. sırada yer alır. Ruhunu doğru koyarsanız oluyor. 'Diriliş Ertuğrul' dizisi, ruhu doğru koyulduğu için başarılı oldu."

- "Fatih Sultan Mehmet döneminde, bütün dünya medeniyetini değiştiren bir vizyon var"

Sınav, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamak istediğini belirterek , "O dönemdeki vizyon inanılmaz. Bütün dünyayı kuşatan, dünyaya yayılan bir bakış açısı var. Oradan baktığında dünyayı görebiliyorsun. Bütün dünya medeniyetini, Rönesans'ı, dünyadaki kültür ve toplum hareketlerini adalet duygusu içinde etkileyen, çağ değiştiren bir vizyon var" ifadelerini kullandı.

Sinemanın estetik değerler bütünlüğü olduğunu dile getiren yapımcı Sınav şöyle konuştu: "Mevlana projesi üzerinde çalışıyorum. İnşallah yapacağım. Hedeflerimden birisi o. Ömer (Lütfi Mete) ağabeyin Mevlana çalışması vardı ve o çalışmada da bulundum. Önce, 'Mevlana filmi nasıl yapılmalı?' üzerine bir çalışma yapmak ve finansmanını oluşturmak lazım. Yol haritası çıkarıldı. Şimdi ben onun üzerinde çalışıyorum. Amerikalılara kaptırmazsak, Türkiye 'Bunu Hollywood çeker' demezse, Mevlana filmini bizim yapmamız lazım."

- "Gençlerde hiç değişmeyen şey başkaldırı ruhudur"

Mevlana'yı iyi anlamanın önemine değinen Sınav, "Mevlana filmi çekmek için önce müslüman olmak sonra da Türk olmak lazım. Yani müslüman olmayan birisi Mevlana filmi çekemez bence. Çekmesi de yanlış olur. Bir oyuncunun gözünde hangi durumda, hangi duruşta, hangi anda nasıl bir ifade olması lazım? Bunu anlamak için Mevlana olmak gerekmiyor ama önce Müslüman olmak gerekiyor. Müslüman olmayan bir insan, o ruhu o tasavvufu nasıl anlayacak? Mevlana dönemin en büyük alimi. Konya'da, Selçuklu başkentinde en büyük üniversitenin rektörü. Şems bilgisiz bir adamı değil, bu alimi irşad ediyor. Bu ne demek? Bilginin ötesinde ne görüyor?" değerlendirmesinde bulundu.

Genç neslin umut arayışında olduğuna dikkati çeken yönetmen, "Gençlerin dinamik bir bakış açıları ve duruşları var. Gençlerde hiç değişmeyen şey başkaldırı ruhudur. O başkaldırı için değişmeyen şey de hak ve adalet meselesidir. Gençler adalet kavramı üzerine kafa yorarlar. Bir süper kahramana her zaman ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

- "Bizim, dünyaya format satıyor olmamız lazım"

Osman Sınav, yeni konseptler üretmeye çalıştıklarını aktararak, "Bizim işimizin esası, hayal kurup fikir üretmek. Topluma ve yeni gidişe doğru ne yapmamız lazım? Toplumdaki gelişen trend nedir? Bu trendlere uygun yeni temalar, yeni hikayeler kurmamız lazım. Yani Türkiye'nin hikayesi nereye doğru gidiyor? Biz bunun için nerede yer alacağız, buna bakmak lazım" şeklinde konuştu.

Sınav, format üretmenin dünyanın en zor işi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Bizim, dünyaya format satıyor olmamız lazım. Format arayışını ciddiye almadığımız için maalesef ki format almaya başladık yeniden. Bu, sektör adına kötü bir şey. İnsanları yeni format üretmeye teşvik etmek lazım. Format üretimine odaklanmak için bundan artı bir şey elde ediyor olmak lazım. Türkiye'deki telif hakları doğru çalışmadığı için yapımcı ilave çok fazla bir şey elde edemiyor ve format üretmeye çok önem vermiyor. Hazır format alıp yapmak daha kolay geliyor."

- Osman Sınav

Burdur'da 1956'da doğan Osman Sınav, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü ve Sinema Televizyon Enstitüsü'nde eğitim gördü. Halen işlerini yürüttüğü şirketi 1984'te reklamcılık yapan Sınav, 1987'de sinema sektöründe yapımcılık yapmaya başladı."Süper Baba", "Sıcak Saatler", "Deli Yürek", "Ekmek Teknesi", "Kurtlar Vadisi", "Sakarya Fırat" gibi televizyon yapımlara imza atan Osman Sınav, son olarak "İnadına Aşk" isimli dizinin yapımcılığını üstlendi.İçinde bulunduğu işler kadar, sektöre oyuncu ve yönetmenler kazandırmasıyla da adından bahsettiren Sınav, yazar Mustafa Kutlu'nun kitabından uyarlanan "Uzun Hikaye" filmiyle, 1978'de kaydolduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'nden, 2012'de mezun oldu.

Düzenleyen:  - MAGAZİN
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...