Cumhurbaşkanı Erdoğan: Varsa yoksa Kobani!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Varsa yoksa Kobani!

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa devlet başkanı Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e geldi.Erdoğan, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda görüştü.Liderler görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. nbsp;

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

İkili ilişkilerimizde Türkiye- Fransa oldukça iyi bir seyir izliyor. Attığımız adımlarla çok iyi bir yere gidiyoruz.Özellikle savunma sanayiine yönelik attığımız adımlarda görüşmeler devam ediyor. Savunma dışında en önemli adım nükleere yönelik adımdır. Bu nükleer santrali bir an önce bitirmenin gayretindeyiz. Bölgesel sorunlar yaşıyoruz bu arada. Irak ve Suriye ülkeleri konusunda Fransa ile ortak bir görüşe sahibiz. nbsp;

VARSA YOKSA KOBANİ
Kobani meselesinin üzerinde durmam gerekiyor. Niçin şu anda yüzde 40'ı Irak değil de sadece Kobani konuşuluyor. Varsa yoksa Kobani. Kobani bizim ülkemizin sınırı ve şu anda orada insan yok. 200 bin insan bizim ülkemizde, biz bakıyoruz onlara. Bizim yaklaşımımız hep şu oldu: 1-Uçuşa yasak bölge 2- Güvenli bölge ilanı gerekir 3-Eğit donat işlemine girmemiz gerekir. nbsp;Acaba bugüne kadar ben bu koalisyon güçlerinin Suriye'nin diğer bölgelerinde olan olaylara karşı adım atmadığını merak ediyorum. Burada devlet terörü estiren bir Esad rejimi var. Esad rejimini karşısına almayan bir anlayışın terörle mücadele etmesi mümkün değildir. nbsp;'Esed giderse halk ne olur?' dememiz lazım. 'Yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz' diyorsanız o zaman demokrasiyi konuşmamızın anlamı yok.Irak'ta ordu Şia mezhebine mensup insanlardan oluşuyor. Musul'u Daiş (IŞİD)'e bırakıp kaçtılar.

BU GERÇEKLERİ GÖRELİM
Uluslararası medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veriyor gibi gösteriyor. Bu çok büyük bir ihanettir. 1 milyon insan o bombalardan kaçmıştır şu an nbsp;o kişiler bizim memleketimizde. Şu ana kadar 4.5 milyar dolar harcadık. Bu gerçekleri lütfen görelim.

HOLLANDE IŞIĞI YAKTI AMA...
Özellikle AB hususunda malum Fransa'nın blokajı vardı. Ben bugün mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi almanın umudu içindeyim. Gerçi kendisi bir ışık yaktı. Ama o ışık flu olmasın net olsun ki ben de ülkeme müjde ile döneyim. Bazı bloke edilen fasıllar var ki Türkiye bu konuda bütün hazırlıklarını yapmıştır. Bu fasıllar geçilebilir. 51 yıllık beklenti kolay değil. Artık bunu aşalım. Buradaki fasıllar önümüzde bir sıkıntı , 17 fasıl, 15 fasıl aynı şekilde bunlar engel. Bunların aşılması tüm Avrupa ülkeleri ile dayanışmamızı artıracaktır.

François Hollande'ın açıklamasından başlıklar:

Esed kendi halkını öldürüyor. Bizler ÖSO'ya destek veriyoruz. Bu da sayın Erdoğan'la yaptığımız görüşmede dile getirdiğimiz konu oldu. nbsp;IŞİD Suriye ve Irak'ta katliam yapıyor. nbsp;Kobani'de ne olursa olsun kazanabilmek için demokratik muhalefetin gerekli desteği alması şarttır diye düşünüyoruz. Türkiye ile yapacaklarımız çerçevesinde uçuşa kapalı bölgelerin oluşması, güvenli bölgelerin oluşması yönünde hem fikiriz. nbsp;Türkiye'nin Avrupa ile içten bir diyaloğunun olması gerekiyor. Önemli olan üyelik olacak mı olmayacak mı kararlaştırmak değil, bu mümkün mü diye görüşmek gerekiyor.Adalet insan hakları güvenlik gibi konuları Avrupa düzeyinde açmanın mümkün olduğunu biliyoruz ve bu mesajı verdim sayın Erdoğan'a. nbsp;Burada durum acildir. Sadece Kobani yoktur başka şehirlerde vardır tehdit altında olan. Irak'ta da vardır.Erdoğan çok haklı, sadece Kobani yok. Bizim için bir şehir daha var o da Halep. Elimizden geleni yaparak destek veriyoruz ÖSO'ya. Demokratik muhalefete destek veriyoruz.

AB ÜYELİĞİ
Sadece Fransa değil başka ülkelerden de blokaj geldi. Önemli olan Türkiye üye olacak mı olmayacak mı değil, ilerleyip ilerleyemeyeceğimizdir. Türkiye ile ilişkilerimizi çok çok daha ileriye götürebiliriz. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...