CHP'li isimden bomba iddia!

/ Kaynak: AA
CHP'li isimden bomba iddia!

Politika Haberleri  / AA

CHP'de, "Meclis başkanlığı seçiminin, hükümet kurma müzakerelerini etkilemeyeceği" görüşü ön plana çıkıyor.

nbsp;AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, meclis başkanını "yüzde 60'lık nbsp; blokun" seçememesinin üzüntüyle karşılandığı CHP'de, MHP ve HDP'nin bulunduğu nbsp; koalisyon seçeneğine "zor" gözüyle bakılıyor.
nbsp;
Koalisyon görüşmelerini, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun nbsp; açıkladığı 14 ilke etrafında gerçekleştirecek CHP'de, bu maddelerde anlaşılması nbsp; durumunda, AK Parti ile bir hükümetin kurulabileceği görüşü ağır basıyor.
nbsp;
nbsp;"Dönüşümlü başbakanlık modeli"nin konuşulduğu CHP'de, nbsp; Kılıçdaroğlu'nun, iki yıl süreyle başbakan olması halinde, seçim meydanlarında nbsp; verdiği "taşeron işçiliğin bitirilmesi, emekliye yılda iki maaş ikramiye, asgari nbsp; ücretin bin 500 liraya çıkarılması" gibi sözlerini yerine getireceği nbsp; belirtiliyor.
nbsp;
nbsp; AA muhabirinin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı nbsp; Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanlığının sembolik bir makam gibi görünse de Meclisin nbsp; yasama ve denetleme görevlerini yerine getirmesi bakımından önemli olduğunu nbsp; söyledi.
nbsp;
nbsp;İktidarın 258, muhalefetin ise 292 milletvekilinin bulunduğunu nbsp; anımsatan Bekaroğlu, "292 hükümet kuramayabilir, anlaşamıyor ama meclis başkanı nbsp; çıkarabilirdi. Bu, çok da iyi olurdu. Cumhurbaşkanı, iktidar partisinin kurucu nbsp; genel başkanı, başbakan da aynı partiden, hiç olmazsa meclis başkanı muhalefetten nbsp; olabilirdi. Bu şık, doğru olurdu. Ama maalesef MHP'nin anlaşılmaz bir tutumuyla, nbsp; meclis başkanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne hediye edildi" dedi.
nbsp;
Bekaroğlu, MHP'nin bu davranışını siyaseten bir yere koyamadığını nbsp; ifade ederek, şöyle devam etti:
nbsp;
nbsp; "Hangi açıdan bakarsanız bakın, anlaşılır bir şey değil. 'Ben, HDP ile nbsp; hiçbir şey de olmam, orası flu' diyor. HDP, seçimde yüzde 13,1 oy aldı, 80 nbsp; milletvekiliyle TBMM'ye girdi. Sen de aynı seçime girdin, 'o zaman sen de flusun, nbsp; sen de meşru değilsin' anlamına geliyor. Sayın Bahçeli'nin bu tutumunun anlaşılır nbsp; tarafı yok. 'AK Parti ile koalisyon kuracak, o nedenle böyle yaptı' yorumları var. Ben nbsp; bunun doğru olmadığını düşünüyorum. MHP'nin, AK Parti ile bir anlaşması olsaydı, o nbsp; zaman meclis başkanlığını niye verdi?"
nbsp;
nbsp;"MHP'nin tutumu anlaşılmaz, akıl dışı"
nbsp;
nbsp;MHP'li milletvekillerinin, "Biz, CHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu'nu nbsp; desteklemelerini istedik, desteklemediler" dediğini iddia eden Bekaroğlu, "Peki nbsp; CHP, İhsanoğlu'nu destekleseydi, MHP kendi adayını desteklemeyecek miydi? Çünkü nbsp; HDP'den oy almadan İhsanoğlu'nun seçilmesi mümkün değil, HDP'nin oyuyla nbsp; seçilecekti İhsanoğlu. Dolayısıyla Bahçeli'nin bu tutumuna, 'anlaşılmaz, akıl nbsp; dışı, saçma' denilebilir. Siyaseten izahı yok. AK Parti ile koalisyon konusunda nbsp; anlaştıysa, alsaydı meclis başkanlığını" diye konuştu.
nbsp;
Bekaroğlu, MHP'nin, meclis başkanlığını AK Parti'ye hediye ettiğini ve nbsp; Bahçeli'nin, "koltuk tedarikçisi olduğunun" ortaya çıktığını savundu.
nbsp;
Küçük oyunlarla Türkiye'nin bir yere gelemeyeceğini bildiren nbsp; Bekaroğlu, "Üzülerek ifade ediyorum, Ankara'da maalesef bu krizin üstesinden nbsp; gelecek siyasal akıl göremiyorum. MHP Genel Başkanının dünkü davranışı da buna en nbsp; yakın örnek" dedi.
nbsp;
"Koalisyon olsaydı Ekmeleddin Bey seçilirdi"
nbsp;
Bekaroğlu, TBMM başkanlığı seçiminin, AK Parti-MHP koaliyonuna işaret nbsp; etmediğini iddia ederek, "MHP-AK Parti koalisyonunun bir işareti olsaydı, nbsp; Ekmeleddin Bey seçilirdi. Böyle değil. MHP Genel Başkanının bu anlaşılmaz, saçma nbsp; davranışının siyasi yorumunu yapan, bir süre sonra saçmalayacak. Anlaşılmaz bir nbsp; şey bu" ifadesini kullandı.
nbsp;
nbsp;Bekaroğlu, bu sürecin, Türkiye'yi erken seçime götürme ihtimalinin nbsp; bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
nbsp;
nbsp;"TBMM başkanlık seçimi, koalisyonu biraz zorlaştırdı ama olmayacak nbsp; diye bir şey yok. Siyasetçiler, yaklaşmakta olan siyasal, uluslararası krizleri nbsp; dikkate alarak bir hükümet kurabilirler, kurmalılar da. Fakat olmazsa, seçim nbsp; olacaktır. Fakat olası bir seçimde de bugünkü tablodan farklı bir sonuç çıkmıyor. nbsp; Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, 'Meclis başkanlığı seçimi ile hükümet nbsp; müzakerelerinin farklı olduğunu' daha önce, birkaç kez söylemişti. CHP'nin nbsp; koalisyon için 14 ilkesi var, Başbakan hükümet kurma teklifiyle CHP'ye nbsp; geldiğinde, bu maddeler üzerinden konuşacağız. Bu maddeler üzerinde büyük ölçüde nbsp; bir anlaşma olursa, hükümette olur CHP. Meclis başkanlığı seçimi, koalisyonun nbsp; kurulmasını etkilemez."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...