'Kardeş ülkelere yardımlarımız sürecek'

/ Kaynak: İHA
'Kardeş ülkelere yardımlarımız sürecek'

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Veysel Eroğlu, hükümet olarak başlatılacak Ankara Girişimi'yle kardeş ülkelere yardımlarının süreceğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktör Yardımcısı İbrahim Thiaw, Türkmenistan Çevre Bakanı Babageldi Annabayramov ve Tanzanya Çevre Bakanı Binilith Satano Mahange ile UNCCD 12. Taraflar Konferansı'nın yapıldığı ATO Kongre Merkezi'nde ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulundu. Bakan Eroğlu, Thiaw'la görüşmesinde BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (COP 12) hakkında kısa bir değerlendirmede bulunarak, önümüzdeki 2 yıl içerisinde Türkiye'nin daha da aktif olmak istediğini ifade etti. Ankara Girişimi hakkında bilgi veren Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye hükümeti çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın önlenmesi için geçmişten bugüne verdiği desteği devam ettirmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda sekreterya ile birlikte finansmanını Türkiye'nin sağladığı Ankara Girişimi'ni hayata geçiriyoruz. Türkiye bu girişim ile birlikte COP 12'de alınacak kararların ve arazi bozulumunun dengelenmesi hedefinin etkin bir şekilde hayata geçebilmesi için politik ve mali destek sağlamayı öngörmektedir. Türkiye hükümeti olarak diğer ülkelerin de Ankara Girişimi'ne desteğini bekliyoruz.”
Bakan Eroğlu, Türkmenistan ve Kırgızistan'ı pilot ülke olarak seçtiklerini ve bu ülkelere yardım edileceğini, yine Moritanya'yı da bu ülkeler arasına alacaklarını vurguladı. Özellikle Afrika'daki fakir ülkelere yardım etmek istediklerine değinen Bakan Eroğlu, bugüne kadar su hususunda 1 milyon 643 bin kişiye yardım ettiklerini açıkladı. Önümüzdeki aylarda İslam ülkelerinin katılımıyla su hususunda bir toplantı düzenleneceğini bildiren Bakan Eroğlu, “1000 Günde 1000 Gölet Projesi”ni hayata geçirdiklerini, bu projenin çölleşme ile mücadele ve hayvancılık konusunda da fayda sağladığını vurguladı.
İcra Direktör Yardımcısı Thıaw ise, COP 12'nin başarılı geçtiğini belirterek, Türkiye'deki ağaçlandırma çalışmalarını başarılı bulduklarını ve bu tarz çalışmaların devam etmesi gerektiğine değindi.
TÜRKMENİSTAN'LA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI 
Daha sonra Bakan Eroğlu, Türkmenistan Çevre Bakanı Annabayramov'la bir araya geldi. Her iki bakan da Türkmenistan ile Türkiye arasında imzalanan işbirliğinin gereğini yapacaklarını, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini kaydetti.
Su, orman ve çölleşmeyle mücadele gibi konularda işbirliğine hazır olduklarını açıklayan Bakan Eroğlu, ayrıca Ankara Girişimi Fonu'na 5 milyon dolar ayırdıklarını ve kardeş ülkelere bunu paylaştırmaya hazır olduklarına değindi. Bakan Eroğlu, “Bir taslak hazırlayarak Türkmenistan ile yeni bir işbirliği protokolü belirleyelim, karşılıklı ekipleri gönderelim ve hemen faaliyetlere başlayalım” diye konuştu.
Türkmenistan'ın fidan talebine de olumlu yanıt veren Eroğlu, ülkenin iklim koşullarına uygun fidanlardan ne kadar istenirse verileceğini belirtti. Bakan Eroğlu, hem nakliye konusundaki kolaylığı hem de daha çabuk büyümeleri sebebiyle 2 yaşındaki Türkmen ardıçlarının gönderilmesinin uygun olacağını dile getirdi. Yine arazi bozulumu konusunda da işbirliği yapılacak ülkeler arasında Türkmenistan'ın da mutlaka bulunacağını kaydeden Bakan Eroğlu, yeni yıldan itibaren su, orman, çölleşme ile mücadele ve toprak bozulumu konusunda ciddi bir çalışma yapılacağını ifade etti.
TANZANYA İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANACAK 
Ardından Tanzanya Çevre Bakanı Binilith Satano Mahenge ile görüşen Bakan Eroğlu, Tanzanya ile Türkiye arasında iyi bir ilişki olduğunu ve bu ilişkinin daha da gelişeceğini ifade etti. Tanzanya ile Bakanlığı arasında bir işbirliği anlaşması hazırlandığını ve bunun yakın zamanda imzalanacağını söyleyen Eroğlu, Bakanlık faaliyetleri ile alakalı kısa bilgiler verdi. Özellikle su hususunda başarılı işler yaptıklarını kaydeden Eroğlu, baraj ve hidroelektrik gibi alanlarda işbirliğine hazır olduklarını açıkladı. Afrika ülkelerinin uzun yıllar boyunca sömürüldüğüne dikkati çeken Bakan Eroğlu, Türkiye olarak gayelerinin bu ülkelere destek vermek ve yardımcı olmak olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, Tanzanya'ya da özellikle içme suyu, fidan ve erozyon kontrolü hususlarında yardımcı olacaklarını kaydetti.  

POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...