Cumhurbaşkanı ve AK Parti'den yeni anayasa için güç birliği

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı ve AK Parti'den yeni anayasa için güç birliği

POLİTİKA Haberleri

Erdoğan ve AK Parti kurmayları, yeni anayasa ve başkanlık sistemi için eş zamanlı çalışmalar yapıyor. Meclis’ten sonuç çıkmasa bile vatandaş nezdinde mutabakat sağlanacak

Yücel KAYAOĞLU - Yeni anayasanın “zamana yayılacağı” iddialarına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetimi eşzamanlı çalışma yürütüyor. Külliyede zaman zaman sabaha kadar yeni anayasa toplantıları yapılıyor. Toplantıların bazılarına Erdoğan da katılıyor. Toplantılarda anayasa metninden çok, “Başkanlık halka nasıl anlatılmalı?” sorusunun cevabı aranıyor. Çalışmalarda ABD’deki başkanlık sistemi masaya yatırılıyor. Sistemin avantajları ve dezavantajları detaylıca inceleniyor. Toplantılar sırasında Türkiye’de aynı problemlerin ve tıkanıkların yaşanmaması için çözüm teklifleri geliştiriliyor. Özellikle başkan ile parlamento arasında probleme yol açacak alanlar üzerinde çalışma yapılıyor.

VATANDAŞLA BİRE BİR TEMAS
AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanının hedefi, yeni anayasanın tatil öncesinde Meclis gündemine getirilmesi, Meclis’in açılacağı 1 Ekim’e kadar ise bu metnin geniş toplum kesimleri tarafından tartışılması. Başkanlık sisteminin “otoriter yapıya kapı açacağı ve Erdoğan’ın kendisi için başkanlığı istediği” algısının yıkılması için yaz boyunca bir kampanya yapılması planlanıyor. Eşzamanlı yürütülecek kampanyada, STK’lar aracılığı ile work shop’lar düzenlenecek. AK Parti teşkilatları ve vekiller, vatandaşla temasa geçerek başkanlık sisteminin avantajlarını anlatacak, yeni anayasa ihtiyacına vurgu yapacak. Başkanlık sisteminin son 50 yıldır Türkiye’de tartışıldığına ilişkin tarihi süreç de paylaşılacak. 

KOMİSYONDA ÜÇ AYRI MASA
AK Parti’de oluşturulan yeni anayasa komisyonunun metin yazma çalışmaları ise sürüyor. “Yargı, yürütme, temel hak ve özgürlükler” başlığı altında çalışma yapan üç ayrı masa oluşturuldu. Başbakan Davutoğlu’nun talimatı ile kurulan bu masalarda bazı akademisyenlerden de destek alınıyor. AK Parti, “nasıl bir başkanlık sistemi?” başlığı altında anket çalışması yapıyor. Hedef, Meclis’te sağlanamayan mutabakatın, vatandaş nezdinde sağlanması olacak. Parti kurmayları, halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının, anayasayı zamana yayma anlamına gelmeyeceğini, amaçlarının kamuoyundaki yanlış algının düzeltilmesi ve başkanlık sisteminin doğru anlatılması olduğunu dile getiriyor. 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...