Erdoğan, 2019 seçimleri öncesi çalışacağı kabineyi belirledi

Düzenleyen:
Erdoğan, 2019 seçimleri öncesi çalışacağı kabineyi belirledi

POLİTİKA Haberleri

Kabine değişikliğinin en fazla 3-4 isimle sınırlı kalacağı beklentileri boşa çıktı, 6 isim bakanlıktan alınırken, 5 bakanın da görev alanı değişti. Yeni Bakanlar Kurulu oluşturulurken bölge dengeleri ve ‘metal yorgunluğundan kaynaklanan performans düşüklüğü’nün de dikkate alındığı belirtiliyor.

Yücel Kayaoğlu, Osman Çobanoğlu, Damla Peker, Ebru Karatosun, Ünsal Ergel - ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanı koltuğuna oturması ile parti yönetiminde ‘Sürpriz olmayan’ ve sınırlı değişiklikler yapılması, kabinede de sınırlı bir değişikliğin olabileceği beklentisini oluşturmuştu. Ancak Erdoğan’ın dünkü adımı kulislerde ‘Ters köşe yaptığı ve ezberleri bozduğu’ değerlendirmelerine neden oldu. Ayrıca, yeni kabineye genç isimlerin taşınması, kadın bakan sayısının ikiye çıkarılması, AK Parti kulislerinde “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reformist ve yenilikçi yanını kaybetmediği” şeklinde yorumlandı. Yeni Bakanlar Kurulu oluşturulurken, parti içi dengelerin yanı sıra, bölge dengeleri ve ‘metal yorgunluğundan kaynaklanan performans düşüklüğü’nü de dikkate alındığı belirtiliyor. Özellikle son dönemde, kulislerde bazı bakanların hükümet uygulamalarından ‘farklı düşündükleri’ konuşuluyordu. Önümüzdeki süreçte görüş ayrılıklarının en aza indirilmesi için ‘Daha uyumlu’ bir ekip kurulduğu yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın, kabine dışı bıraktığı isimlerin yerine aynı seçim bölgesinden başka bir ismi alarak kabinede, hem ‘il ve bölge dengesini’ koruduğu, hem de gidenlerin yerine getirdiği genç isimlerle reform adımlarını daha hızlı atmayı hedeflediği belirtiliyor.

Kabine değişikliğindeki en büyük sürprizlerden biri de ekonomi yönetimi ile ilgili oldu. Başbakan yardımcılığı görevini sürdürecek olan Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde daha fazla söz sahibi olması bekleniyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin Millî Savunma Bakanlığına kaydırılmasının altında da ‘Ekonomide tek seslilik’ taleplerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Canikli, bu değişiklikle birlikte kabinede üç ayrı bakanlık yapmış olacak. Canikli, 62. Hükûmet’te Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmıştı. Canikli daha önce de Başbakan Yardımcısıydı...

GÜNDEMDEN KALKTI DERKEN...

Erdoğan’ın genel başkan seçildiği AK Parti’nin 21 Mayıs’taki kongresinden hemen sonra kabine değişikliğinin yapılacağı beklentisi oluşmuş, hatta bürokrasi bu değişiklik beklentisi nedeniyle çalışamaz hâle gelmişti. Kabine değişikliğinin ‘ekonomi yönetiminin şekillendirilememesinden’ kaynaklandığı da kulislerde konuşulan senaryolar arasında yer almıştı. Ancak AK Parti kurmayları, o dönemde geçmişte yapılan kabine değişikliklerinden örnekler vererek “Ne zaman kabine değişikliği gündeme gelse ve bu konu basın tarafından sürekli işlense, Erdoğan bir bekleme sürecine giriyor. Ne zaman ki bu konu kamuoyunun gündeminden çıkıyor, o zaman bir kabine değişikliği oluyor. Bugün de aynı şey yaşanıyor gibi. Kamuoyunda sürekli bir kabine değişikliği beklentisi var. Ama Cumhurbaşkanı bunu biraz soğutup, Ramazan Bayramı sonrasında adım atabilir” değerlendirmesini yapmıştı. AK Parti kurmaylarının bu değerlendirmesi dünkü değişiklikle doğrulanmış oldu. Son kabine değişikliği 31 Ağustos 2016’da yapılmış, İçişleri Bakanlığı görevini yürütün Efkan Âlâ yerini Süleyman Soylu’ya bırakmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Mehmet Müezzinoğlu getirilmişti.

SÜRPRİZ OLMAYANLAR

Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ile Veysi Kaynak’ın kabine dışı kalması ise ‘beklenen gelişme’ olarak değerlendirilirken, her kabinenin’ en garantici’ isimlerinden biri olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu bir kez daha koltuğunu korumuş oldu.

KARADENİZ’DEN 7 BAKAN

Yeni kabinede de Karadenizli bakan ağırlığı sürdü. Ahmet Demircan (Samsun), Nurettin Canikli (Giresun), Numan Kurtulmuş (Ordu), Süleyman Soylu (Trabzon), Osman Aşkın Bak (Rize), Faruk Özlü (Düzce), Naci Ağbal (Bayburt) Karadenizli bakanlar arasında yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı koltuğuna oturan Jülide Sarıeroğlu, Fatma Betül Sayan Kaya ile birlikte kabinede ikinci kadın bakan olarak yerini aldı. 38 yaşındaki Sarıeroğlu kabinenin en genç bakanı olurken; ayrıca Ömer Çelik’in yanı sıra kabinenin ikinci bekâr bakanı oldu. Sarıeroğlu ayrıca, İmren Aykut’tan 26 yıl sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan ikinci kadın isim...

Kabinede aynı isim ve soyadlı Bakanlar da yer aldı. Yeni kabinede 3 ‘Ahmet’, 2 ‘Mehmet’ isimli bakan bulunurken 26 kişilik kabinede iki ‘Çavuşoğlu’ soy ismi dikkat çekti.

6 BAKAN KABİNE DIŞI KALDI

Bakanlar Kurulunda 15 isim yerini korudu. 5 Bakan’ın görevi değişti, 6 yeni isim ise kabinede yer aldı.

YENİ GİRENLER: Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gençlik ve Spor Bakanlığı Osman Aşkın Bak ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan.

GÖREVİ DEĞİŞENLER: Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ Başbakan Yardımcısı, Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma olan Fikri Işık Başbakan Yardımcısı, Başbakan Yardımcısı olan Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanı, Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

KABİNEDEN AYRILANLAR: Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik.

Erdoğan, 2019 seçimleri öncesi çalışacağı kabineyi belirledi

İŞTE YENİ KABİNE ÜYELERİ: 

¥ Başbakan yardımcıları: Bekir Bozdağ (Yozgat), Mehmet Şimşek (Gaziantep), Fikri Işık (Kocaeli), Recep Akdağ (Erzurum), Hakan Çavuşoğlu (Bursa)
¥ Adalet Bakanı:  Abdulhamit Gül (Gaziantep)
¥ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı:  
Fatma Betül Sayan Kaya (İstanbul)
¥ Avrupa Birliği Bakanı:  Ömer Çelik (Adana) 
¥ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı:  
Faruk Özlü (Düzce)
¥ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı:  Julide Sarıeroğlu (Ankara)
¥ Çevre ve Şehircilik Bakanı:  Mehmet Özhaseki (Kayseri)
¥  Dışişleri Bakanı:  Mevlût Çavuşoğlu (Antalya)
¥  Ekonomi Bakanı:  Nihat Zeybekci (Denizli) 
¥  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı:  
Berat Albayrak (İstanbul)
¥  Gençlik ve Spor Bakanı:  Osman Aşkın Bak (İstanbul)
¥ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı:  Ahmet Eşref Fakıbaba (Şanlıurfa)
¥ Gümrük ve Ticaret Bakanı: 
Bülent Tüfenkci (Malatya) 
¥ İçişleri Bakanı:  Süleyman Soylu (Trabzon)
¥  Kalkınma Bakanı:  Lütfi Elvan (Mersin)
¥ Kültür ve Turizm Bakanı:  Numan Kurtulmuş (Ordu)
¥ Maliye Bakanı:  Naci Ağbal (Bayburt)
 ¥ Millî Eğitim Bakanı:  İsmet Yılmaz (Sivas)
¥ Millî Savunma Bakanı:  Nurettin Canikli (Giresun)
¥ Orman ve Su İşleri Bakanı:
Veysel Eroğlu (Afyonkarahisar)
¥ Sağlık Bakanı:  Ahmet Demircan (Samsun)
¥ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı:  Ahmet Arslan (Kars)

"BU BAYRAK YARIŞIDIR, BİR KAN DEĞİŞİMİDİR"

Başbakan Binali Yıldırım, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yaklaşık 1 saat görüştü. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Yıldırım “Bugüne kadar Bakanlar Kurulumuzda görev yapan arkadaşlarımıza yaptıkları hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. “Kabine’deki yeni isimleri belirlerken kriter ne oldu?” sorusuna ise Yıldırım, “Tam da söylediğiniz gibi. Bir bakarsınız konuşulmaz değişiklik yapılır. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Gerekli istişareleri yaptık, değişiklikleri paylaştık. Görev yapmış olanlara, görev yapacak olanlar hepsi birbirinden üstün ka-pasiteli arkadaşlar. Ne görevi bırakan ne gö-revi alanın birbirine üstünlüğü yok. Bu bir bayrak yarışıdır. Bir kan değişimidir. Bakanlar Kurulu zaman zaman bir yeni değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda bunlar yapılır. Demokraside, siyasette olan bir şeydir. Görev dağılımı çalışmaları devam ediyor”  cevabını verdi.

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...