Ekran ışığı vücut dengesini bozuyor

/ Kaynak: AA
Ekran ışığı vücut dengesini bozuyor

SAĞLIK Haberleri  / AA

Bilgisayar ve televizyon kaynaklı ışığa maruz kalınması, iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saatinin doğal ritminden uzaklaşmasına neden oluyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, uyku-biyolojik ritim ve psikiyatrik bozukluklar ilişkisini incelediklerini söyledi.

Geç saatlerde uyumanın vücut saatini bozarak, ruhsal sorunlara zemin hazırladığını belirten Selvi, modern yaşamda güçlü oda aydınlatmalarıyla günün uzatıldığı ve bir nevi yapay gündüz oluşturulduğunu dile getirdi.

Hormonlarda düzensizliklere yol açıyor

"Gece saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sosyal davranışlarını bu şekilde düzenleyen ya da bilgisayar, televizyon ve akıllı telefonların ışık kaynağına maruz kalan bireylerde iç biyolojik dengeyi ayarlayan vücut saati doğal ritminden uzaklaşıyor" diyen Selvi, şunları kaydetti:

"Doğal vücut ritminde, büyüme hormonu ve melatonin gibi pek çok hormonun aydınlık-karanlık ve uyku-uyanıklık döngüsüne göre belirlenmiş bir salgılanma zamanı var. Gece uyku saatlerinde akıllı telefonlar, bilgisayarlar, televizyonlar veya oda ışıklarıyla bu hormonların salınımında düzensizlikler ortaya çıkıyor. Özellikle geç saatlerde yatma, yeni ve düzensiz bir vücut ritmi oluşturuyor. Bu doğal olmayan ritim, pek çok fiziksel ve ruhsal hastalığa zemin hazırlıyor. Parlak ışığa maruz kaldıkları için geç saatlere kadar günü uzatan, geç yatan bireylerin uyku kalitesi düşüktür. Daha yorgun, gergin, dalgın, dikkatsiz olurlar ve daha çok unutkanlık şikayetleri vardır."

Selvi, akşam evdeki ışık parlaklık düzeyinin düşürülmesini ve ışık kaynağı elektronik aletlerden uzak durulmasını önerdi.

'SÜREKLİ BİLGİSAYARA BAKMAK KURU GÖZ HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR'

Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Yağmur, gözünü kırpmadan sürekli bilgisayar ekranına bakan kişilerin 'göz kuruluğu' olarak bilinen kuru göz hastalığına yakalanabileceğini söyledi.

Dünyada kuru göz hastalığının görülme oranının yüzde 5 ile yüzde 35 arasında değiştiğini, 40-45 yaşından sonra görülme sıklığının ortalama yüzde 15 civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Meltem Yağmur, Türkiye'de hastalığın görülme oranıyla ilgili bir veri bulunmadığını aktardı. Kuru göz hastalığının çok çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Yağmur, "Göz yaşının üretildiği bezde yaşanan sorundan kaynaklanabilir. Kirpik diplerindeki enfeksiyonlara bağlı oluşabilir. Bunun dışında kontakt lens kullanımı, aşırı bilgisayar kullanımı, yaşlanma gibi nedenler de kuru göz rahatsızlığını tetikleyebilir" dedi.

'BİLGİSAYAR KULLANIMINA DİKKAT'

Özellikle bilgisayar kullanımındaki yanlışların kuru göz hastalığına davetiye çıkarabildiğini kaydeden Yağmur, şunları söyledi: nbsp;"Bilgisayar kullanımındaki yanlışlar bu rahatsızlıkta önemli yer tutuyor. Gözler hiç kırpılmadan sürekli olarak bilgisayar ekranına uzun süre bakılırsa gözde kuruluk oluyor. Dolayısıyla mutlaka bilgisayar kullanırken hem göz kırpma sayısını arttırmak lazım, hem ara verip dinlenerek bilgisayar başında durmak lazım. Bu önlemlere rağmen gözde kuruluk yaşanıyorsa bilgisayar kullanıldığı anda sakınca içermeyen suni gözyaşları göze damlatılabilir. Kuru göz rahatsızlığı yaşayan insanlar, gözlerine sanki kum atılmış gibi batma hissederler. Kuruma hissedip görme kaliteleri bozulur. Hastanın şikayetlerine bağlı inceleme ve tahliller yapılır. Muayene sırasında tespit ettiğimiz bulgular oluyor. Bu tür rahatsızlık hissedenlerin en kısa sürede uzman göz hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz."

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...