Nakil hayatlar

Nakil hayatlar

SAĞLIK Haberleri

Uluslararası Organ Nakilli Çocuklar Kampı'nda bir araya gelen onlarca çocuk, ikinci hayatlarının ilk tatilini yaptılar.

Ziyneti Kocabıyık
Küçücük çocuk onlar… Kiminin böbrekleri çalışmadı, kiminin karaciğeri iflas etti, bazısının kalbi tekledi. Yaşamla ölüm arasındaki ince çizgi üzerinde yürüdüler bir süre… İbre bazen ölüm, bazen de yaşam tarafına döndü. Ta ki, başkalarının organları imdada yetişene kadar. Şimdi hayata sımsıkı tuttuyorlar. nbsp;
Organ nakilli çocuklar onlar… Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen onlarca çocuk, her yıl olduğu gibi bu yıl da kampta buluştu. Geleneksel olarak Antalya'da düzenlenen Uluslararası Organ Nakilli Çocuklar Kampı bu yıl Işık Üniversitesi Şile Kampüsü'nde gerçekleştiriliyor. Kamp, dünyanın ve Türkiye'nin dörtbir yanında aynı kaderleri yaşayan çoçuklara ev sahipliği yapıyor.
Bu yılki kampa; İngiltere, Norveç, Kırgızistan, Macaristan gibi ülkelerin İstanbul, İzmir, Trabzon, Konya, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş'dan da organ nakilli çocuklar ve aileleri katılıyor. Kamptaki ailelerin her birinin hikayesi ayrı nbsp;bir dram. İşin güzel tarafı başkalarından aldıkları organlar sayesinde mutlu devam ettirebiliyorlar hikayelerini. Duygularını ise tek bir cümle ile dile getiriyorlar: "Organlarınızın toprağa karışmasına izin vermeyin. Öldükten sonra organlarınızı bağışlayın; bizim gibi organ bekleyen onbinlerce çocuğa hayat olun…"
HAMBURGER YÜZÜNDEN BÖBREĞİNİ KAYBETTİ
Kampın yabancı misafirlerinden 11 yaşındaki Erik Stenrick, annesiyle birlikte Norveç'ten gelmiş. nbsp;Yediği hamburgerden kaptığı bakteri yüzünden 6 yaşında böbrek yetmezliği gelişen Eric, uygun böbrek bulunamadığı için haftada 5 defa olmak üzere 5 ay boyunca diyalize girmiş. Erik,'e babasının böbreği nakledilmiş. nbsp;
Nakil hayatlar

DOĞUM GÜNÜNDE YENİDEN DOĞDU
Muhammed Emin 5 yaşında ele avuca sığmaz bir çocuk. Kampın en hareketli organ nakilli çocuklarından biri. nbsp;Doğduğu andan itibaren makineye bağlı kalmanın acısını çıkarırcasına koşup oynuyor. Muhammed Emin, böbrek hastası olarak dünyaya gelmiş. 1 yıl ilaç tedavisi gördükten sonra 1 yaşında diyalize girmeye başlamış. Hastaneye gidip gelmek zor gelmeye başlayınca anne Meserret Doğan bir hemşire gibi diyaliz yapmayı öğrenmiş. Ev diyalizi ile Muhammed Emin'i hayatta tutmaya çalışmış. Doğan ailesi için müjdeli haber Muhammed'in doğum gününde gelmiş. 9 Eylül günü Osmaniye'de bir trafik kazası sonucu ölen 3.5 yaşındaki bir kız çocuğunun böbreği Muhammed'e uymuş. Aynı gün ameliyata alınmış. Böbrek tutunca, Muhammed Emin doğum gününde âdeta yeniden doğmuş. Anne Meserret Doğan, "Oğlumun doğum gününde o küçük kızın ailesi bizi mutlu etti. Allah onlardan razı olsun. Organ bağışında bir aile gülerken, diğer bir aile ağlıyor. Bütün hayatım boyunca oğluma can olan küçük kız için rahmet isteyeceğim" diyor.
BABASININ BÖBREĞİYLE YAŞIYOR
8 yaşındaki Edanur Tosun, babasının böbreği ile yoluna devam eden çocuklardan. Edanur Tosun'a 9 ay önce idrar kaçağına bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konulmuş. Öksürük şikâyetiyle gittikleri hastanede yapılan testler sonucunda böbreklerinin çalışmadığı anlaşılmış. Edanur 2 ay diyalize girmiş. Kızının yaşadıklarına dayanamayan baba Ziya Tosun, böbreğini kızına vermeye gönüllü olmuş. Tetkikler sonucu böbreğin uyumlu olduğu anlaşılınca Trabzon'da kapıcılık yapan baba Ziya Tosun hemen bıçak altına yatmış. Böbreğinin birini verme fikrinin önceleri çok da kabul edilemeyen bir durum olduğunu söyleyen Tosun, "Çocuğunuzun çaresizliğini görmek gerçekten çok acı veriyor. Bu acıyı yaşayan bilir. İki kızım daha var. Diğer çocuklarım için ihtiyaç duyulsa onlara da veririm" diyor. Bu yıl 3. sınıfa geçen Edanur, hastalıkla geçen günlerin acısını nbsp;çıkarırcasına derslerine dört elle sarılıyor. Edanur, büyüyünce öğretmen olmak istediğini söylüyor.
Nakil hayatlar

BÖBREĞİMİ DEĞİL CANIMI VERİRİM
10 yaşındaki Fatma Şahalan annesinin böbreği ile hayata tutunanlardan. Skolyoz hastalığı sebebiyle 1.5 yaşından itibaren hastanelerden çıkamayan ve 2 defa ameliyat olan Fatma'ya 5 yaşında kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulmuş. Doktorlar hemen diyalize almak istemişler. Ancak annesi Meryem, "Yavrum diyalize girmesin, uyuyorsa hemen böbreğimi alın" demiş. Doktorlar bir süre düşünmesini isteseler de kabul etmeyen Meryem Şahalan, hemen bıçak altına yatmış. Şimdi nbsp;koşup oynayan kızını görünce, "Verici olduğumu oğullarım duyunca kızdılar. Böbreğimi verdiğim için değil, benim yerime onlar verici olamadıkları için. Şimdi düşünüyorum da kızıma değil böbreğimi gerekirse canımı bile veririm" diyor.

BİNGÖLLÜ BERAT nbsp;Nakle kadar nbsp;32 ameliyat oldu
Bingöllü Berat Yıldız'ın böbreklerinde problem yaşadığı anne karnındayken belli olmuş. Ancak anne karnında müdahale etmeye gerek olmadığı, bebeğin doğduktan sonra yapılacak basit bir operasyonla sağlığına kavuşacağı söylenmiş. Berat dünyaya geldikten 4 saat sonra septik şoka girmiş ve tam 2 ay boyunca yoğun nbsp;bakımda yatmış. Anne Nurhan Yıldız, "Çocuğum yoğun bakımdan çıktığında nbsp;karnında bir delik vardı ve idrarını buradan yapıyordu. Berat'a kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 1 böbrek hiç çalışmıyor, diğeri ise %19 çalışıyordu" diyor. Minik Berat'ın dramı başlamıştı. Nakil olana kadar mesane ve böbrekten tam 32 tane ameliyat geçirdi. Nihayet 10 yaşında ameliyat olabileceği söylendi ve Berat'a babasının böbreği nakledildi. Dram bitmemişti… Ameliyattan sonra 5. gün vücut nbsp;böbreği reddetti. 3 ay boyunca hastanede kalan Berat'a ağır tedaviler yapıldı ve böbrek uyum sağladı. Nakilin 1. yılında Berat tekrar septik şoka girdi. 7 gün boyunca komada kaldı. Tekrar geri döndü. Ancak kulakları zarar gördüğü için işitmesinin %80'ini kaybetmişti. Geçtiğimiz yıl Berat'ta ve bir başka çocukta MCV virüsü gelişti. Diğer çocuk bu virus sebebiyle yaşamını yitirdi. Berat şu anda sağlıklı yaşıyor. Ancak organ nakli ilaçlarıyla birlikte günde 10 tane tansiyon ilacı kullanıyor. Anne Nurhan, "Berat çok özel bir çocuk. Özel bakım gerekiyor. Günde en az 2 litre su içmesi, 2 saatte bir de tuvalete gitmesi gerekiyor. Ama bütün bunlara çok şükür hayatta ve bizimle" nbsp;
diyor.
BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEK ÖLÜMDÜR


Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, organ nakli konusunda çağrıda bulundu. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin sadece %25'inin organlarının alınabildiğini söyleyen Prof. Dr. Kalayoğlu, "Son 5 senede beyin ölümü tespiti yapılan hastaların ailelerinin %75'i nakil izni vermedi. Yani, 4 kişiden 3'ü organ vermeden defnedildi. Organ bağışı hayat kurtaran bir bağış. Sevapların en büyüğü. Bundan sonra inşallah ailelerimizi de ikna edebilirsek, yaşayan canlar toprak olmaz." dedi. Ailelerin koma ile beyin ölümünü karıştırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Kalayoğlu, "İkisi birbirinden çok farklı şeylerdir. Beyin ölümü gerçek bir ölümdür ve asla geri dönüşü yoktur. Bugün beyin ölümünü kesin şekilde teşhis edebiliyoruz" diye konuştu.
Nakil hayatlar
KENDİSİ 11 KARACİĞERİ 10 YAŞINDA


11 yaşındaki Teagan Davidson'a, henüz 9 aylıkken bir bebekten alınan karaciğer nakledilmiş. Bu yıl karaciğerinin 10. yaşını kutlayan küçük İngiliz kız, kampın en güler yüzlü ve enerjik çocuklarından biri. nbsp; Anne Michelle Davidson, Teagan'ı kucağına aldığında henüz 19 yaşında olduğunu ve hasta bir çocukla başbaşa kalmanın çok zor olduğunu anlatarak, "Çok korkutucu bir süreçti. Önce yerel bir hastaneye gittik. Orada kızıma birşey yapamadılar. Daha sonra arkadaşlarımızın vasıtasıyla bir özel hastaneye geçtik ve organ bekleme listesine girdik. 3. ayda organ bulundu. Normalde bir karaciğer ikiye bölünerek verilir. Teagan'ın vericisi küçük bir bebek olduğu için bebeğin karaciğerini direkt olarak nbsp;naklettiler. Şu anda hiçbir problem yaşamıyoruz" diyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...